Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

  • Teksto dydis:

Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai – kaip tik jums.

Kalakutų šlaunelės, įdarytos porais ir mėsa

2 šaukštai sviesto,

1,2 kg kalakutų šlaunelių mėsos,

1 poras,

1 salieras,

2 skiltelės česnako,

1 šaukštas rozmarinų,

750 g šviežių dešrelių,

3 šaukštai petražolių,

1 šaukštas čiobrelių,

3 riekelės batono,

1 kiaušinis,

100 ml vandens,

druskos,

pipirų.

Briuselio kopūstams:

500 g šaldytų Briuselio kopūstų,

2 šaukštai sviesto,

50 g kietojo sūrio,

3 šaukštai „Panko“ džiūvėsėlių,

125 g grietinėlės,

druskos,

pipirų.

Keptoms morkoms:

2 šaukštai alyvuogių aliejaus,

800 g morkų,

2 šaukštai čiobrelių,

druskos,

pipirų.

Česnako skilteles nulupkite. Porą, česnaką ir saliero stiebą susmulkinkite mažais kubeliais. Įkaitinkite keptuvę ir ištirpinkite sviestą. Porą ir salierą suberkite į keptuvę, maišydami pakepkite 3–4 min. Į keptuvę suberkite česnaką, išmaišykite ir nuimkite nuo ugnies. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinį, suberkite petražoles, paskaninkite druska, pipirais ir suverskite keptas daržoves. Išimkite iš apvilktų dešrelių mėsą į dubenį, berkite sukapotus rozmarinus ir čiobrelius. Duoną pamirkykite vandenyje, sudėkite į dubenį prie dešrelių mėsos ir viską išmaišykite. Ant švaraus stalo paviršiaus dėkite kalakuto šlaunelių mėsą ir padaužykite muštuku. Mėsą pagardinkite druska ir pipirais. Įdarą paskirstykite tolygiai ant išmuštų šlaunelių mėsos ir susukite. Suriškite medvilniniu siūlu, suvyniokite į aliuminio foliją. Kalakutienos suktinuką dėkite į skardą ir įpilkite 1 stiklinę vandens. Kepkite įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje apie 1 valandą. Iškeptą kepsnį atvėsinkite, nuimkite siūlą ir supjaustykite griežinėliais. Į kepimo indą sudėkite Briuselio kopūstus su sviestu, pagardinkite druska ir pipirais, pamaišykite ir šaukite į įkaitintą iki 180 °C orkaitę. Kepkite apie 20–25 min. Kai Briuselio kopūstai suminkštės, užpilkite grietinėlės, užberkite kietojo sūrio ir „Panko“ džiūvėsėlių, pakepkite, kol gražiai apskrus. Morkas nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite išilgai 2 cm storio juostelėmis. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais, pabarstykite kapotais čiobreliais. Šaukite kepti į įkaitintą iki 180 °C orkaitę apie 20–25 min.

Citrininė pynė

7 g sausų mielių,

¼ puodelio ir 1 šaukštelio šilto vandens,

½ puodelio ir 1 šaukštelio cukraus,

¾ puodelio šilto pieno,

115 g sviesto,

1 šaukštelis citrinos žievelių,

1 šaukštas citrinos sulčių,

5 puodeliai miltų,

4 kiaušiniai,

1 šaukštas aguonų.

Dideliame dubenyje mieles sumaišykite su šiltu vandeniu ir šaukšteliu cukraus. Leiskite pastovėti apie 5 min. Įpilkite pieną ir citrinos sultis, sudėkite sviestą, suberkite citrinos žieveles, miltus ir likusį cukrų, įmuškite 3 kiaušinius. Plakite iki vientisos masės, toliau maišydami palaipsniui suberkite likusius miltus, kol tešla atšoks nuo pirštų, bet liks šiek tiek lipni. Išverskite tešlą ant švaraus, miltais pabarstyto paviršiaus. Minkykite, kol ji taps vientisa. Perkelkite tešlą atgal į dubenį, uždenkite virtuviniu rankšluostėliu ir leiskite pailsėti kambario temperatūroje, kol masė padvigubės (maždaug 1,5 val.). Išverskite tešlą ant darbinio paviršiaus ir padalinkite į dvi lygias dalis. Vieną tešlos dalį padalinkite dar į tris lygias dalis, iš kiekvienos suformuokite 35–38 cm ilgio virveles ir jas supinkite. Perkelkite pynę į kepimo skardą, išklotą sviestiniu popieriumi. Pakartokite procesą su likusia tešlos dalimi. Uždenkite paruoštas pynes ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje, kol masė padvigubės (apie 1 val.). Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Nedideliame dubenyje išplakite likusį kiaušinį ir šaukštelį vandens. Tolygiai aptepkite duoną šiuo plakiniu ir kepkite pynę įkaitintoje orkaitėje apie 22 min., kol gražiai paruduos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių