SAM medikų pritraukimui ir išlaikymui darbo vietose numatė daugiau nei 30 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Siekdama mažinti sveikatos priežiūros specialistų trūkumą, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė jų pritraukimo ir išlaikymo planą, kuriam numatyta daugiau nei 30 mln. eurų.

Kaip pirmadienį paskelbė SAM, sveikatos priežiūros specialistų pritraukimo ir išlaikymo veiksmų 2024–2029 metų planui numatytas 30,7 mln. eurų finansavimas iš Europos Sąjungos fondų.

Lėšos bus skirtos sveikatos žmogiškųjų išteklių valdymo efektyvumo didinimui, studijų kainos finansavimui, sveikatos priežiūros specialistų įgalinimo, pritraukimo ir išlaikymo sveikatos priežiūros įstaigoje modelio sukūrimui ir įdiegimui, labiausiai trūkstamų profesinių kvalifikacijų ir specializacijų prestižo didinimui ir profesiniam orientavimui.

Sprendžiant slaugytojų ir slaugytojo padėjėjų trūkumą, planuojama ne tik didinti jų profesinės kvalifikacijos prestižą, bet ir skirti 14,8 mln. eurų studijų kainai ir stipendijoms finansuoti.

Sveikatos priežiūros specialistų profesinės kvalifikacijos tobulinimui veiksmų plane numatytas 10,7 mln. eurų finansavimas šioms sritims: pirminė, specializuota, ilgalaikė sveikatos priežiūra ir kitos.

Anot SAM, veiksmų planas numato sveikatos priežiūros specialistų trūkumo, rengimo, pasiskirstymo ir pritraukimo stebėsenos vykdymą, sveikatos priežiūros specialistų prognozavimo ir planavimo tobulinimą, priemones sveikatos priežiūros specialistų įgalinimui, pritraukimui ir išlaikymui.

„Iki šiol trūko sisteminio planavimo pagal valstybės poreikius, kuris apimtų ne tik medikų ruošimą, tačiau ir jų pritraukimą bei išlaikymą skirtingose gydymo įstaigose. Atsižvelgiant į ilgalaikes prognozes, toks veiksmų planas parengtas – jis apima visą medikų pritraukimo ir išlaikymo ciklą“, – SAM pranešime cituojamas A. Dulkys.

Jis sako tikintis, kad šis veiksmų planas užtikrins tolygesnį medikų pasiskirstymą šalyje, o savivaldybės gaus papildomų įrankių, sprendžiant medikų trūkumo klausimą.

„Akcentuočiau, kad didelis dėmesys bus skiriamas slaugytojų ruošimui ir išlaikymui, įvertinus vykdomas sveikatos sistemos pertvarkas“, – teigė ministras.

SAM duomenimis, sveikatos priežiūros įstaigose praėjusių metų pabaigoje iš viso trūko 652 sveikatos priežiūros specialistų – 524 gydytojų ir 128 kitų sveikatos priežiūros specialistų, iš jų 79 slaugytojų. Valstybės kontrolės pernai atliktos apklausos duomenimis, kiek daugiau nei trečdalis gydymo įstaigų nurodė, kad joms trūksta slaugytojų arba slaugytojo padėjėjų.

Vyriausybės strateginės analizės centro (STRATA) pernai atnaujintas tyrimas prognozuoja, kad 2032 metais Lietuvoje trūks 4 643 bendrosios praktikos slaugytojų, 2 355 slaugytojų padėjėjų, 1 328 išplėstinės praktikos slaugytojų, 543 gydytojo odontologo padėjėjų, 269 šeimos gydytojų, 207 vidaus ligų gydytojų, 146 vaikų ligų gydytojų, 134 skubiosios medicinos gydytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Linas

Linas  portretas
Visi puikiai supranta jog šaukštai po pietų (ir jau daug metų kaip po pietų). Bet reikia imituoti veiklą ir ką nors impulsyvaus ir beprasmiško daryti tipo kažką darome. Tačiau realybėje kas met vaizdelis vis blogesnis ir blogesnis.

Problema

Problema  portretas
yra ne ta, kad Lietuvoje parengiama mažai gydytoju, o tai , kad po studijų nesugebama jų suinteresuoti dirbti valstybinėse medicinos įstaigose dėl nekonkurencingo darbo užmokesčio lyginant su privačiomis ar užsienio gydymo įstaigomis..... kol slaugytojo dirbančio vienu etatu darbo užmokestis nebus mažiausiai 2000 eur, gydytojo - bent 3500 eur po mokesčių tol jų ir truks, o krachas valstybinės medicinos sektoriuje ateis ne po 10 metų kaip prognozuoja kai kurie SAM funkcionieriai, o jau po kokių 5 metų, nes apie 50 % dabar dirbančių gydytojų yra arba jau pensijinio amžiaus arba visai netoli jo....

Ir vėl

Ir vėl portretas
Vėl žada didinti atlyginimus gydytojams, už ką? Slaugytojams taip, jos dirba juodą darbą, apkrova didelė, profesinė kompetencija visada turi būt keliama, naktiniai budėjimai ir t.t. o gauna 100 eur daugiau negu minimumas. O gydytojai, auditoriai kurie audituoja ligonines jau kalbasi tarpusavyje, kad vid. gydytojo atlyginimas siekia 8000 eur. Tai yra skirtumas ir jie vis dejuoja. Jau nekalbama kiek jie gauna privačiose klinikose. O kaimų ambulatorijose, gydymo punktuose gydytojas tampa dievu, dirba vos kelias valandas, viską krauna snt slaugytojų. Ir dar taiko juodą mobingą ir niekas jų nekontroliuoja, visa medicina ritasi žemyn, jokių žmoniškų paslaugų negausi, tik dėl gydytojų nepakeičiamumo. Argi jau nėra kaip išspręsti jaunų medikų atidirbimo, tokiose įstaigose, jeigu jiems žadama kompensuoti mokslus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių