Kauno termofikacijos elektrinė sieks kompromisų


2008-07-31
Darius Kačinskas
Kauno termofikacijos elektrinė sieks kompromisų

Pastaruosius penkerius metus kauniečiai gaudavo šilumą iš gamintojo - „Kauno termofikacijos elektrinės" (KTE) - daug pigiau, negu kitų didžiųjų Lietuvos miestų gyventojai.

Tačiau artėjantis šildymo sezonas nieko gera nežada - situacija keisis iš esmės. Didėsiančios kainos gali paploninti gyventojų pinigines dukart daugiau negu praėjusią žiemą. Apie tai - interviu su KTE generaliniu direktoriumi Antanu Pranculiu.

- Jūs apskundėte VKEKK teismui, nes jie laikosi įstatymo. Kodėl manote, kad investicinė sutartis yra aukščiau negu įstatymas?

- Esu įsitikinęs, kad įstatymų laikytis būtina. Tačiau jie negali būti taikomi atgaline data ir paneigti jau kelerius metus galiojančių susitarimų ir įsipareigojimų.

Sutartis tarp šilumos gamintojo „Kauno termofikacijos elektrinės" ir šilumos skirstytojo „Kauno energijos" pasirašyta 2003-aisiais penkiolikai metų. Penkerius metus mūsų įmonė griežtai laikėsi susitarimo, nors jis nebuvo mums ekonomiškai naudingas ir netgi nuostolingas. Norime, kad jo laikytųsi ir mūsų partneriai - „Kauno energija" ir ją valdanti bei 2003-ųjų susitarimams pritarusi miesto savivaldybė.

- Ar esate pasirengę kompromisams derybose su „Kauno energija" ir miesto savivaldybe?

- Mūsų bendrovė siekia, kad šilumos energijos gamybos kaina Kaune būtų mažiausia iš visų didžiųjų Lietuvos miestų. Darysime viską, kad būtų laikomasi ilgalaikio šilumos pirkimo-pardavimo susitarimo, kitaip Kaunas ir visa Lietuva užsienio investuotojų akyse gali atrodyti keistai - žaidimo taisyklės vienašališkai keičiamos projektui jau įsibėgėjus. Toks elgesys tikrai neskatina investicijų Lietuvoje, apie kurias tiek daug ir taip skambiai kalbama iš aukštų tribūnų.

Žinoma, mums suprantamas Kauno miesto vadovų nerimas dėl numatomo šilumos kainų augimo. Šis klausimas itin jautrus ir aktualus visiems Lietuvos gyventojams. Todėl KTE savininkai yra pasirengę ieškoti abiems pusėms priimtinų kompromisinių sprendimų, o ne tiesiog imti ir pakelti šilumos kainas.

Yra galimybė skaičiuojant šilumos kainą pagal sutartyje numatytą formulę taikyti nuolaidą, dėl kurios ir reikėtų tartis. Mes esame pasirengę ir toliau dalykiškai bendradarbiauti. Tai, kad mūsų žodžiai nėra tušti, įrodo faktas, kad per penkerius dėl mūsų taikytos stabilios šilumos kainos Kauno miesto gyventojai sutaupė apie 200 mln. litų. Manau, kad tai vertina ir "Kauno energija", ir jos valdytoja - savivaldybė, o taip pat ir miesto šilumos vartotojai.

- Esate paskelbę apie planus statyti mieste naują elektrinę. Kokia nauda iš to būtų miestui?

- Tai būtų viena moderniausių šiluminių elektrinių Rytų ir Vidurio Europoje. Pagal projektą, naujos jėgainės galia siektų iki 350 megavatų. Elektrinė gamintų šilumą Kauno miesto vartotojams ir elektros energiją visos Lietuvos reikmėms. Nauja elektrinė taptų patikimu elektros energijos tiekėju po Ignalinos atominės elektrinės veiklos nutraukimo kitais metais.

Vystant šį projektą Kaune atsirastų daug naujų darbo vietų, būtų perkamos statybinės medžiagos, mokami mokesčiai. O tai reiškia, kad kauniečiai ne tik turėtų savo šilumos ir elektros šaltinį, bet ir gausesnį miesto biudžetą. Mano nuomone, į regioną pritrauktos lėšos pagerins ir visų miestiečių gyvenimą. Moderni, šiuolaikinius reikalavimus atitinkanti naujoji elektrinė vartos daug mažiau gamtinių dujų šilumos energijai pagaminti, nei dabartinė - ką tiesiogiai pajus ir Kauno miesto gyventojai gaudami mažesnes sąskaitas už šildymą.

- Kokio dydžio investicijos pasiektų Kauno miestą?

- Tai būtų didžiausia investicija Kaune. Ji siektų 1 apie mlrd. litų. Bet ir vėl pasikartosiu: kiekvienas investuotojas nori skaidrumo ir siekia būti užtikrintas, kad jo ilgalaikės investicijos saugios, o investuotojo planai ar susitarimai galios ir nebus vienašališkai kaitaliojami politikų ar kitų institucijų kas keleri metai.

- Ar planuojamoms investicijoms turės įtakos dabartinės situacijos Kaune sprendimas?

- Manau, kad gali taip atsitikti. Pagalvokite patys - jei mūsų šalis nesilaiko prisiimtų įsipareigojimų viename projekte, ar investuotojas gali tikėtis, kad valstybė ir jos institucijos laikysis įsipareigojimų kituose projektuose? KTE valdytojas Rusijos dujų koncernas "Gazprom" užsimena apie galimą projekto pristabdymą, nes elektrinės savininkai baiminasi, kad Lietuvos valdžia bet kada ir vėl gali keisti žaidimo taisykles investuotojui.

- Ačiū už pokalbį.