Naujų būstų rinkoje skelbiama pertrauka


2008-07-29
Jū­ra­tė Žuo­ly­tė
Naujų būstų rinkoje skelbiama pertrauka

Di­dė­jant inf­lia­ci­jai ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to bend­ro­vės at­si­sa­ko kai ku­rių kruopš­čiai reng­tų pro­jek­tų.

Dar­bų apim­tys ma­žė­ja

Ga­li­ma pa­mirš­ti lai­ko­tar­pį, kai be­veik kas­dien di­džiuo­siuo­se mies­tuo­se pra­si­dė­da­vo nau­jos sta­ty­bos. At­siž­velg­da­mos į si­tua­ci­ją rin­ko­je ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to bend­ro­vės at­si­sa­ko am­bi­cin­gų pla­nų ir ma­ži­na dar­bų apim­tis. Vil­niu­je 2009 m. vie­to­je pla­nuo­tų be­veik 6 tūkst. bu­tų ge­riau­siu at­ve­ju bus pa­sta­ty­ta 3,5-4 tūkst. bu­tų. Kau­ne vie­to­je 1,9 tūkst. bus pa­sta­ty­ta tūks­tan­tis bu­tų, Klai­pė­do­je vie­to­je 1,7 tūkst. bu­tų iš­kils tik 900. To­kią sta­tis­ti­ką pa­tei­kė ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to bend­ro­vė „Ober-Haus". Jos duo­me­ni­mis, 2010 m. šis skai­čius ga­li dar ma­žė­ti.

Vil­niu­je apie kuk­les­nę plėt­rą nei pla­nuo­ta skel­bė Per­kūn­kie­mio sta­ty­to­jai. Bend­ro­vė „Sta­mon­tas" čia pla­na­vo sta­ty­ti dar 8 dau­gia­bu­čius. „Ran­ga IV" taip pat at­si­sa­kė Per­kūn­kie­my­je su­pla­nuo­tų dvie­jų dau­gia­bu­čių sta­ty­bų. Sta­ty­bų pla­nus per­žiū­rė­jo ir Ozo par­ko gy­ve­na­mo­jo kvar­ta­lo vys­ty­to­jai. Ma­no­ma, kad dar­bai Ozo par­ke ne­bus baig­ti ki­tą­met, o nu­si­kels į 2010-uo­sius.

Pa­na­ši si­tua­ci­ja ir Kau­ne. „Ga­lu­ti­nai neat­si­sa­kė­me pra­dė­tų pro­jek­tų, bet da­lį jų su­stab­dė­me. Rei­kia pri­si­tai­ky­ti prie nau­jų ap­lin­ky­bių. Kai ma­ty­si­me, kad rin­ka at­si­gau­na, tę­si­me, ką pra­dė­jo­me", - ža­dė­jo bend­ro­vės „Bal­tic real­ty ad­vi­sers" va­do­vas Ar­vy­das Ži­le­vi­čius. Dau­giau­sia te­ko su­stab­dy­ti pro­jek­tų, rei­ka­lau­jan­čių di­de­lių in­ves­ti­ci­jų į inf­rast­ruk­tū­rą. Paš­ne­ko­vo nuo­mo­ne, la­biau­siai rin­kos si­tua­ci­jai da­bar įta­ką da­ro ne tik pa­si­kei­tu­si ban­kų po­li­ti­ka, bet ir žmo­nių lū­kes­čiai: „Žmo­nės lau­kia, nes nė­ra už­tik­rin­ti sa­vo atei­ti­mi. Tu­ri­me lauk­ti ir mes."

Ne­be­per­ka ka­tės mai­še

Nors ma­žė­jan­ti būs­tų pa­klau­sa ir pa­siū­la daž­nai va­di­na­ma ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to kri­ze, eks­per­tai su tuo ne­lin­kę su­tik­ti. „Pen­kio­li­ka me­tų dir­bu ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to vers­le. 2006-2007 m. spe­ku­lia­ci­nis pe­rio­das bu­vo ne­nor­ma­lus dalykas, o da­bar grįž­ta­me į vė­žes.

Žmo­nės pirk­da­vo bu­tus ne­mąs­ty­da­mi, o da­bar ne­be­ga­li jų iš­lai­ky­ti ar grą­žin­ti kre­di­tų. Pir­kė­jai pra­de­da mąs­ty­ti, skai­čiuo­ti, ko jiems iš tik­rų­jų rei­kia. Svar­bu, kad ban­kų pa­lū­ka­nos to­liau ne­di­dė­tų, ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to įsi­gi­ji­mo są­ly­gos iš­lik­tų pa­kan­ka­mai sta­bi­lios, ir žmo­nės ap­si­pras", - op­ti­mis­tiš­kai į atei­tį žvel­gė Klai­pė­dos bend­ro­vės „Nea­po­lis" di­rek­to­rius Ro­mas Gri­ga­le­vi­čius. Kol kas sa­vo ar­chi­tek­tams jis lei­do šiek tiek leng­viau at­si­kvėp­ti ir su­lė­tin­ti dar­bo tem­pus.

Jam pri­ta­rė ir Lie­tu­vos ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to plėt­ros aso­cia­ci­jos (LNTPA) pre­zi­den­tė Da­lia Bar­daus­kie­nė: „Ši si­tua­ci­ja man at­ro­do nau­din­ga. Žmo­nės pra­dės rea­liau mąs­ty­ti apie sa­vo gy­ve­ni­mą, šei­mą, dar­bą, ką jie ga­li, o ko ne. Vi­si tu­rė­tų at­si­suk­ti į var­to­to­ją ir ko­ky­bę. Juk pro­jek­tai, kur ko­ky­biš­kus būs­tus ga­li­ma įsi­gy­ti už priei­na­mą kai­ną, ir da­bar ne­sus­to­jo." Vis­gi, penk­ta­da­lis šios aso­cia­ci­jos na­rių jau pra­ne­šė stab­dan­tys pro­jek­tus.

„Ne­bė­ra to, kai žmo­nės pirk­da­vo bu­tus dar ne­pas­ta­ty­tuo­se na­muo­se. Pa­veiks­liu­ką gra­žų daug kas ga­li pa­ro­dy­ti, bet kur ga­ran­ti­jos, kad tas dar­bas tik­rai bus taip at­lik­tas? Tuo la­biau da­bar­ti­nė­mis są­ly­go­mis, kai rin­ko­je yra tiek daug nea­pib­rėž­tu­mo", - svars­tė A.Ži­le­vi­čius.

Pel­nai tu­rė­tų su­ma­žė­ti

Stai­gaus par­da­vi­mų ki­li­mo ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to eks­per­tai ne­si­ti­ki. „Ma­nau, kad ki­tais me­tais šti­lis dar tik­rai tę­sis, o dau­giau pro­gno­zuo­ti la­bai su­dė­tin­ga. Ti­kiuo­si, kad už me­tų ar dve­jų rei­ka­lai vėl pra­dės po tru­pu­tį ju­dė­ti. Gy­ve­ni­mas juk ne­sus­to­ja. Tie­siog bus per­ka­ma at­sa­kin­giau, par­da­vė­jams teks kruopš­čiau dirb­ti", - svars­tė A.Ži­le­vi­čius.

R.Gri­ga­le­vi­čiaus nuo­mo­ne, ki­tų metų vi­du­ry­je bus bai­gia­mi pro­jek­tai, o vė­liau pri­reiks dar me­tų, kad rin­ka sta­bi­li­zuo­tų­si. „Maž­daug 2010 m. vi­du­ry­je rin­ka tu­rė­tų grįž­ti į nor­ma­lias vė­žes. Ta­čiau pel­no mar­ža tu­rė­tų siek­ti 10-15 pro­c., o ne­be 50-60 pro­c.", - pro­gno­za­vo jis.

Eks­per­tai pro­gno­zuo­ja, kol at­si­gaus ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to par­da­vi­mai, stip­riai išaugs būs­tų nuo­mos pa­klau­sa. Per pir­mą šių me­tų pus­me­tį ji di­dė­jo 10-20 pro­c.

Bank­ro­tų iš­veng­ti ne­pa­vyks

Sun­kų lai­ko­tar­pį iš­gy­ve­nan­čios sta­ty­bos bend­ro­vės vis daž­niau pa­ten­ka į sko­lų išieš­ko­to­jų są­ra­šus. „Lie­tu­vo­je 2008 m. bir­že­lį bu­vo už­fik­suo­ta 12,5 pro­c. me­ti­nė inf­lia­ci­ja, ku­ri kar­tu su de­ga­lų kai­nų au­gi­mu la­biau­siai pa­vei­kė sta­ty­bų ir trans­por­to įmo­nes. Dau­ge­lio įmo­nių iš­lai­dos di­dė­ja, o pa­ja­mos neau­ga ar­ba ma­žė­ja. „Eks­ko­mi­sa­rų biu­ro" išieš­ko­mų sko­lų są­ra­šuo­se pa­sta­ruo­ju me­tu per 60 pro­c. uži­ma sko­li­nin­kai iš sta­ty­bų ir ve­žė­jų bend­ro­vių", - tei­gė Sau­gos tar­ny­bos „Eks­ko­mi­sa­rų biu­ras" vers­lo sau­gos sky­riaus di­rek­to­rius Jo­si­fas Lov­kys.

Ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to pro­jek­tus vys­tan­čios bend­ro­vės kol kas į šiuos są­ra­šus ne­pa­ten­ka. „Iš mū­sų aso­cia­ci­jos dar nė vie­na bend­ro­vė neišs­to­jo ir vi­sos yra mo­kios", - sa­kė D.Bar­daus­kie­nė. Ta­čiau atei­ty­je vis­ko ga­li bū­ti. „Smul­kes­nės įmo­nės ar­ba pra­dė­ju­sios ne­la­bai sėk­min­gus pro­jek­tus tik­rai ga­li ne­beiš­si­kaps­ty­ti. Bank­ro­tų tik­rai bus", - įsi­ti­ki­nęs R.Gri­ga­le­vi­čius.