Premjeras neskuba uždaryti Ignalinos AE


2008-06-27
BNS inf.
Premjeras neskuba uždaryti Ignalinos AE

Ru­de­nį tu­rė­tų paaiš­kė­ti, ar Lie­tu­vai bus leis­ta pra­tęs­ti so­viet­me­čiu sta­ty­tos Ig­na­li­nos ato­mi­nės elekt­ri­nės (AE) dar­bą.

Lie­tu­vos prem­je­ras Ge­di­mi­nas Kir­ki­las ti­ki­si, kad po ke­lių mė­ne­sių ES ga­lu­ti­nai ap­si­spręs, ar Lie­tu­vai bus leis­ta ne­si­lai­ky­ti sto­ji­mo į ES su­tar­ty­je nu­ma­ty­tos jė­gai­nės už­da­ry­mo są­ly­gos ir su­teik­ta ga­li­my­bė lai­ki­nai pra­tęs­ti ato­mi­nės dar­bą. „Ga­lu­ti­niai spren­di­mai ga­li bū­ti priim­ti ru­de­nį. Aš ne­ma­nau, kad mes tu­ri­me dau­giau lai­ko", - in­ter­viu Ži­nių ra­di­jui sa­kė G.Kir­ki­las.

Jis tei­gė, kad šiuo me­tu vyks­ta kon­sul­ta­ci­jos, ku­rių me­tu Eu­ro­pos Ko­mi­si­jos ir ki­tiems pa­rei­gū­nams yra pa­tei­kia­ma vi­sa in­for­ma­ci­ja apie pro­gno­zuo­ja­mas Ig­na­li­nos AE už­da­ry­mo pa­sek­mes, ar­ti­miau­siu me­tu dėl to ke­ti­na­ma pra­dė­ti de­ry­bas.

Prem­je­ras tei­gė nu­jau­čian­tis, kad pu­sant­rų me­tų vyks­tan­tys po­kal­biai ga­li lem­ti po­zi­ty­vius sig­na­lus, to­dėl vis dau­giau po­li­ti­kų sten­gia­si įsi­kiš­ti į pro­ce­są su pa­ta­ri­mais Vy­riau­sy­bei.

Prem­je­ras vėl su­kri­ti­ka­vo eu­ro­ko­mi­sa­rę Da­lią Gry­baus­kai­tę, kad ji Briu­se­ly­je ne­va ga­lė­tų la­biau steng­tis Lie­tu­vos la­bui ir ne­ran­da lai­ko su­si­tik­ti su „mis­te­riu Ig­na­li­na" Alek­sand­ru Abi­ša­la. „Čia at­va­žiuo­ja ir kri­ti­kuo­ja, o ten ne­su­tin­ka pa­dė­ti. Tai ma­ne ste­bi­na", - aiš­ki­no G.Kir­ki­las.

Jo nuo­mo­ne, Ig­na­li­nos AE už­da­ry­mas ga­li ša­lies bend­rą­jį vi­daus pro­duk­tą su­ma­žin­ti apie 4 pro­c., smar­kiai pa­kils elekt­ros kai­na, ša­liai rei­kės dau­giau apy­var­ti­nių tar­šos lei­di­mų.

Lie­tu­va sie­kia pra­tęs­ti Ig­na­li­nos AE dar­bą, nes nau­ją branduolinę jė­gai­nę ke­ti­na pa­si­sta­ty­ti tik maž­daug po de­šimt­me­čio. Sei­me svars­to­ma, ar reng­ti re­fe­ren­du­mą, ku­rio me­tu sa­vo nuo­mo­nę dėl jė­gai­nės už­da­ry­mo pa­sa­ky­tų ša­lies gy­ven­to­jai.