Šilumos kainų rebusas neišspręstas


2008-08-02
Jūratė Žuolytė
Šilumos kainų rebusas neišspręstas

Ar kauniečiai už šilumą mokės mažiau nei sostinės gyventojai, neaišku. Viskas priklausys nuo to, kokį pasiūlymą Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK) pateiks bendrovė "Gazprom".

Atvyko pagrindinis derybininkas

Tarp Kauno termofikacinės elektrinės savininkų "Gazpromo" ir Kauno miesto valdžios prasidėjusios derybos kol kas nėra sėkmingos. Vakar apie valandą Rusijos kompanijos atstovai kalbėjosi su Kauno vadovais. Po susitikimo nė viena pusių negalėjo pasakyti, kiek artėjantį sezoną kauniečiai mokės už šilumą.

"Atvykome išsiaiškinti, ar bus laikomasi mūsų susitarimo, sudaryto su savivaldybės valdoma "Kauno energija". Derybų metu norime rasti visiems priimtiną sprendimą ir sutarti dėl gaminamos šilumos kainos. Kaunui ir toliau tieksime tiek pat šilumos, kaip esame įsipareigoję sutartyje - ne mažiau kaip 80 proc. visos miesto šilumos energijos", - žadėjo "Gazprom" Energetikos plėtros valdybos viršininkas Denisas Fiodorovas.

Sostinėje pritarimo negavo

Po pasitarimo su Kauno meru "Gazpromo" delegacija kartu su Kauno termofikacinės elektrinės (KTE) atstovais išvyko į Vilnių, kur susitiko su VKEKK nariais.
 
Galutinis sprendimas, kaip bus skaičiuojamos šilumos kainos Kauno gyventojams, nepriimtas. VKEKK įgaliojo KTE derinti parduodamos šilumos kainas, tačiau ši nenori nusileisti.

"Pasikeitusios reguliavimo sąlygos bendrovės "Gazprom" netenkina. Kompanija rengiasi investuoti milijardą litų į naująją elektrinę, tačiau mato, kad teisės aktai keičiasi jiems nepalankia linkme. "Gazpromas" norėtų, kad, atsižvelgiant į jų planuojamas investicijas, jiems būtų taikoma kitokia kainų skaičiavimo metodika", - po susitikimo sakė VKEKK pirmininkas Virgilijus Poderys.

Kol kas taikyti išimties VKEKK neplanuoja. "Žiūrėsime, kokius jie pateiks pasiūlymus, ir tuomet galėsime kažką nuspręsti", - aiškino V.Poderys. Jo teigimu, delsimas "Gazpromui" nėra naudingas. Svarstoma, kaip bus kompensuojama gyventojams, jei vėliau kainos pakils dar labiau.

Tikisi susitarti be teismo

KTE atstovai tikisi išsiderėti tokias sąlygas, kad kauniečiams tektų mokėti už šilumą mažiau nei sostinės gyventojams, nes Kaune statoma elektrinė terštų šio miesto orą, o gamintų energiją visos Lietuvos gyventojams.

D.Fiodorovas įsitikinęs, kad valstybinei komisijai reikėtų nustatyti šilumos kainą, kurią moka galutinis vartotojas, o ne kainą, kuria KTE šilumą parduoda "Kauno energijai".
"Mes galime eiti teisiniu keliu, nes esame įsitikinę savo teisumu, bet suprantame, kad tai sukels neigiamų pasekmių, kurios atsilieps abiem pusėms. Manau, kad geresnė išeitis - susitarus abiem pusėms dėl priimtinos kainos, laukti VKEKK sprendimo", - pabrėžė D.Fiodorovas.