Statybas vilkina abejonės


2008-08-08
Arūnas Andriuškevičius
Statybas vilkina abejonės

Kauno arenos statybos konkurso skaidrumu suabejojusi bendrovė "Mitnija" žada kreiptis į teismą. Miesto vadovai tai vadina provokacija.

Surinks 30 mln. litų

"Svarstome galimybę apskųsti paskelbtus konkurso rezultatus. Savivaldybė paliko mažai erdvės kovoti. Greičiausiai ji pateiks 30 mln. litų priešieškiminį pareiškimą.

Galbūt taip galvota, kad niekas neapskųs sprendimo, todėl galima daryti, ką tik nori. Mes ieškosime tokios sumos ir žadame pakovoti. Konkurso sąlygos visiems turėjo būti vienodos", - "Kauno dienai" vakar žadėjo bendrovės "Mitnija" generalinis direktorius Antanas Gureckis.

Užvakar paskelbus arenos konkurse dalyvavusių bendrovių eilę, paaiškėjo, kad mažiausią kainą pasiūlė "Vėtrūna", pažadėjusi sporto rūmus pastatyti už 169,9 mln. litų. Antrojoje vietoje likusios bendrovės "Mitnija" statybų kaina - 179 mln. litų.

Suabejojo ir architektai

Žiniasklaidoje pasirodžius pranešimams, kad už mažiausią kainą Kauno areną siūlo statyti Telšių bendrovė "Vėtrūna", "Mitnija" kreipėsi į savivaldybės Viešųjų pirkimų komisiją, prašydama atidžiai įvertinti, ar mažiausią kainą pasiūliusi bendrovė atitinka konkurso sąlygose nustatytus reikalavimus.

Į miesto vadovus taip pat kreipėsi ir sporto rūmus projektavusios "Miliūno studijos" atstovai. "Atlikę Kauno sporto rūmų Nemuno saloje statybos darbų pirkimo konkurso dalyvių pasiūlymų analizę, nustatėme, kad "Vėtrūnos" pasiūlyme yra daug neatitikimų techniniam projektui", - teigiama "Miliūno studijos" projektų vadovo Aurimo Ramanausko pasirašytame rašte.

"Visiems dalyviams turėjo galioti tos pačios sąlygos. Mes savo pasiūlymą pateikėme, remdamiesi arenos techniniu projektu. Jame aiškiai nurodyta, kokias reikia statyti kėdes ir pan. Konkurentai daugelį dalykų traktavo laisvai. To daryti negalima", - tikino A.Gureckis. "Mitnijos" atstovai iš savivaldybės nesulaukė jokio atsakymo.

"Ne tik mes, bet ir arcitektai negavo atsakymo. Dabar turime dešimt dienų, kad pateiktume skundą savivaldybės komisijai. Jeigu ir tai nepadės, teks kovoti teisme", - aiškino "Mitnijos" vadovas.

Sužinojo iš žurnalistų

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius pripažino girdėjęs apie "Mitnijos" ketinimus bylinėtis.

"Oficialaus skundo dar nesame gavę, tačiau iš žurnalistų žinau apie tokius planus. Visi konkurso dalyviai atitiko reikalavimus. Savivaldybės komisija elgėsi pagal įstatymus. Pašalinti iš konkurso mažiausią kainą pasiūliusios bendrovės nebuvo jokio pagrindo. Jeigu taip būtume pasielgę, tikrai atsidurtume teisme. "Mitnijos" priekaištai - nepagrįsti", - tikino R.Rabačius.

Jis patvirtino, kad skundui pasiekus teismą "Mitnijai" bus pateiktas apie 30 mln. litų priešieškinys galimiems savivaldybės nuostoliams padengti.

Patikėjo "Vėtrūnos" garantijomis

"Kauno dienai" užsiminus apie "Miliūno studijos" architektų raštą, kuriame teigiama, kad "Vėtrūnos" pasiūlyme yra neatitikimų arenos techniniam projektui, R.Rabačius aiškino, kad architektai dirbo kartu su kitomis trimis konkurso dalyvėmis.

"Vyko emocingas pasitarimas, kuriame dalyvavo ir architektai. "Vėtrūna" buvo numačiusi statybų metu samdytis kitus projektuotojus, kurie prižiūrėtų, kaip laikomasi techninio projekto. Kitos konkurso dalyvės buvo nusprendusios samdytis "Miliūno studiją", - pasakojo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Dar kartą paklaustas apie architektų teiginį, kad "Vėtrūnos" pasiūlymas neatitinka konkurso sąlygų, R.Rabačius tikino, kad tai nebuvo esminiai dalykai. "Telšių bendrovei buvo nusiųstas papildomas užklausimas ir gavome atsakymus į visus klausimus. Taip pat žadėta, kad arena bus pastatyta pagal parengtą techninį projektą. Gaila, kad Kauno bendrovė "Mitnija" bando stabdyti arenos projektą. To pavadinti kitaip kaip provokacija negaliu", - rėžė R.Rabačius.

Artimiausiomis savaitėmis paaiškės, ar "Mitnijos" skundas pasieks teismą. Dabar lieka neaišku , ar rugsėjį Nemuno saloje prasidės arenos statyba.