Nudegėlių gelbėtojas – ne tik kefyras


2008-08-05
Nudegėlių gelbėtojas – ne tik kefyras

Sinoptikai prognozuoja, kad šią savaitę įšils iki 30 laipsnių. Apie šokoladinį įdegį svajojančias merginas medikai įspėja - saulė gali tapti ne tik draugu, bet ir priešu, todėl ragina apsisaugoti, rašo „Vilniaus diena".

Vyrais pasirūpina žmonos

Po karšto savaitgalio į medikus kreipėsi ne vienas saulėje nudegęs poilsiautojas. Tarp jų ir vaikai, kurie veidą, kaklą nudegė pavėsyje. Ant kūno jiems iššoko pūslės. Kaip tinkamai pasirengti saulės vonioms ir kokius gaminius pasirinkti, norint išvengti vizitų pas medikus?

„Eurovaistinės" darbuotoja Vida Morkūnaitė džiaugiasi, kad šiais metais vilniečiai dažnai perka priemones vaikams. Populiariausi - purškiami losjonai, itin patogūs naudoti ir atsparūs vandeniui.

„Vaikui atidžiai renku visas prekes, sau imu tradicinį „Nivea" aliejų", - kalbėjo „Eurovaistinės" lankytoja Loreta Pupnienė. Ji patenkinta šių gaminių kokybe.

Ar vilniečiai kreipia dėmesį į apsaugos priemonių kainas? V.Morkūnaitė sakė, kad dažniausiai klientai tam neskiria itin didelio dėmesio. Priemonėmis pasirūpina paskutinę minutę.

„Vieni renkasi pagal firmos ženklą, kiti - prisiklausę draugų patarimų", - sakė vaistininkė. Dar viena, populiarėjanti prekė - nuo ultravioletinių saulės spindulių apsaugantis lūpų pieštukas. Juos dažniausiai perka merginos. Vaistininkė juokėsi, kad tokiomis prekėmis vyrams dažniausiai rūpinasi žmonos.

Gražios odos receptas

Gydytojai teigia, kad išlaikyti gerą įdegį gali padėti ne tik tinkama kosmetika. Atkreipkite dėmesį į tai, ką valgote. Arbūzai, melionai, abrikosai, persikai, mangai ir gervuogės turi aktyviųjų medžiagų, padedančių žmogaus odai gaminti tamsios spalvos pigmentą.

Vasarą - didelis tokių vaisių pasirinkimas. Taip pat valgykite morkas, jose esantis vitaminas A skatina įdegį, tamsina odą. Prieš eidami į paplūdimį sukrimskite porą morkų arba išgerkite stiklinę šviežiai spaustų sulčių.

Daržovės ir vaisiai gali tapti pirmąją pagalba nudegus saulėje. Nudegusias vietas patartina valyti arbūzo ir agurkų sulčių losjonu. „Tam puikiai tiks ir kefyras", - pataria medikai.

„Skysčiai ir dar kartą skysčiai", - šypsodamasi kartojo gydytoja V.Medvedeva???. Ji siūlo nepamiršti išgerti bent ?? litrus per dieną.

Apsaugoti organizmą nuo kenksmingų saulės spindulių padeda ir žuvis, ypač skumbrėse, silkėse ir upėtakiuose esanti omegos 3 rūgštis.

Saulėje - iki 2 valandų

Gydytojai perspėja - saulės voniomis mėgaukitės saikingai. Jei į paplūdimį einate pirmą kartą, iš pradžių saulėje galite pabūti penkias minutes, vėliau - dešimt, bet ne ilgiau nei dvi valandas. Kas 40 minučių atsipūskite pavėsyje.

Vaikams patartina kaitintis ne ilgiau nei 30-50 minučių. Dažnai atvykę į paplūdimius vilniečiai guli ant smėlio, tačiau greičiau įdegsite judėdami. Taip sumažinamas saulės kritimo kampas, keičiasi neuždengtų kūno vietų padėtis. Dailiosios lyties atstovės eidamos į paplūdimį mėgsta pasidažyti blakstienas ir pudruoti veidą. Dermatologų teigimu, to nevertėtų daryti.

„Niekada nesidažau, tačiau lūpas paryškinu", - sakė dvidešimtmetė vilnietė Inga Julytė. Ji su draugėmis kasdien traukia į greta namų esantį Valakupių paplūdimį.

Mergina sakė, kad gražiai įdegė žaisdama tinklinį. I.Julytė ne iš tų, kurios mėgsta tingiai leisti laiką paplūdimyje, mieliau renkasi aktyvias pramogas.

Aleksandra Armoškaitė, „Vilniaus diena".