Pakvipo miško gėrybėmis


2008-06-27
Al­do­na Ki­birkš­tie­nė
Pakvipo miško gėrybėmis

Že­mę at­gai­vi­nus lie­tui, miš­kuo­se pa­si­ro­dė pir­mie­ji va­sa­ros gry­bai - vo­ve­rai­tės. Šių pu­šy­nuo­se au­gan­čių gė­ry­bių į tur­ga­vie­tes, kaip ir de­ra, pir­mie­ji at­ve­žė dzū­kai.

„Vi­sa šei­ma per die­ną pri­rin­ko­me de­šimt ki­log­ra­mų vo­ve­rai­čių. Tai mums - pir­ma­sis šią va­sa­rą gry­bų der­lius", - pa­sa­ko­jo Kau­no sto­ties tur­ga­vie­tė­je vo­ve­rai­tes par­da­vi­nė­ju­si Ste­fa­ni­ja.

Iš Mar­cin­ko­nių at­vy­ku­si mo­te­ris už ki­log­ra­mą auk­sas­pal­vių ska­nės­tų pra­šė 12 li­tų. Bet per­kan­čių­jų to­kiais kie­kiais ne­si­ma­tė - vie­nas ki­tas su­si­vi­lio­jo pu­sę ki­log­ra­mo sve­rian­čia vo­ve­rai­čių krū­ve­le.

Mar­cin­ko­nie­tė bu­vo vie­nin­te­lė tur­gu­je gry­bų siū­liu­si pre­kei­vė. Kol kas, sa­kė mo­te­ris, miš­kuo­se jų su­ran­da tik vie­ti­niai gy­ven­to­jai. Iš mies­to at­vy­ku­sių­jų gry­bau­to­jų dar ne­si­ma­to. „Jei ne­stigs lie­taus, vo­ve­rai­čių der­lius tu­rė­tų bū­ti ne­blo­gas. Per­nai lie­pą jų pri­si­rin­ko­me ypač daug", - gry­ba­vi­mo pa­tir­ti­mi da­li­jo­si dzū­kė.

Ji at­si­ve­žė ir krai­te­lę mė­ly­nių, už ku­rių lit­rą pra­šė 10 li­tų. Ki­ti pre­kei­viai šias uo­gas par­da­vi­nė­jo bran­giau - po 12 li­tų už lit­rą. Po­nia Ste­fa­ni­ja pa­sa­ko­jo, kad šie­met miš­kuo­se mė­ly­nių ne­daug, jos ga­na smul­kios. Mat šioms uo­goms žy­dint daž­nai li­jo, tai pa­ken­kė jų der­liui.

Tur­ga­vie­tė­je vie­nas ki­tas pre­kei­vis siū­lo ir že­muo­gių. Ka­čer­gi­nės miš­kuo­se jų pri­rin­kęs pen­si­nin­kas Juo­zas už ne­di­de­lę stik­li­nai­tę pra­šė 6 li­tų. Vy­ras pa­sa­ko­jo, kad že­muo­gių miš­ke ga­na daug, te­rei­kia kant­ry­bės jų pri­si­rink­ti.