“Vyturiams” ateina geresni laikai


2008-03-29
“Vyturiams” ateina geresni laikai

Paskutinį mėnesio sekmadienį, kovo 30-ąją, trečią valandą nakties, laikrodžio rodyklę suksime viena valanda į priekį.

Sprendimą kasmet paskutinį kovo sekmadienį laikrodžių rodykles pasukti į priekį, o paskutinį spalio sekmadienį – viena valanda atgal, 1990 metais priėmė Vyriausybė. Argumentuota tuo, kad septyni vasaros laiko mėnesiai leis žmonėms taupyti elektros energiją, kurą ir ilgiau dirbti dienos šviesoje.

„Drįsčiau abejoti, kad laikrodžio rodyklės sukimas turi mokslinį arba ekonominį pagrindą“, – įsitikinęs Vilniaus universiteto, fizikos ir astronomijos instituto vyresnysis mokslinis darbuotojas Vytautas Kazlauskas. Laiko keitimas, astronomo manymu, visų pirma nepatogus buitine prasme. Antra – tai prieštarauja bet kokiems gamtos dėsniams.

Šiai nuomonei pritaria ir gydytojas psichologas-psichoterapeutas Vytautas Žukauskas: „Kiekvienas žmogus turi savo biologinį laikrodį ir individualų ritmą. Vieni esame vadinami vyturiais, kiti – pelėdomis, tad bet koks žmogaus bandymas koreguoti nusistovėjusį ritmą nėra geras dalykas.“

Mediko teigimu, laikrodžio rodyklės sukimas atsiliepia daugumai žmonių: vieniems tai pasireiškia nuotaikų svyravimu, kitiems – nemiga, tretiems susierzinimu ir nuolatiniu nuovargio pojūčiu. „Žinoma, yra žmonių, kuriems visiškai nesvarbu, kada keltis: valanda anksčiau ar vėliau. Tokiems svetimas ir adaptacijos laikotarpis. Vis dėlto dalis mano pacientų guodžiasi, kad priprasti prie pakeisto laiko jiems reikia nuo dviejų savaičių iki mėnesio“, – asmenine patirtimi dalijosi V.Žukauskas.

Autobusų parko darbuotojų negąsdina laikrodžių rodyklės.

„Neteko sulaukti pretenzijų iš vėluojančių keleivių. Sukanda dantis, nusiperka naują bilietą ir laukia kito autobuso, – šyptelėjo UAB „Kautra“ Eismo tarnybos viršininkas Alvydas Periokas. – Vairuotojai taip pat žmonės, būna, kad ir jie pamiršta. Nebarame, tik gardžiai pasijuokiame.“ A.Periokas užtikrino, kad ir šiemet autobusų stotyje kabos užrašai, vairuotojams ir keleiviams primenantys apie laiko keitimą.