Kaune apdovanoti iš Irako grįžę kariai


2008-08-05
Vitalijus Tichonovas
Kaune apdovanoti iš Irako grįžę kariai

Antradienį Vytauto Didžiojo karo muziejaus sutikti misiją Irake baigusio Lietuvos karių būrio LITCON dešimtosios pamainos kariai.

Ceremonijos metu visi Irake tarnavę kariai buvo apdovanoti Krašto apsaugos sistemos medaliais „Už tarptautines operacijas" arba šių medalių ženklais.

Sutiktuvių šventėje dalyvavęs krašto apsaugos viceministras Antanas Valys pasidžiaugė, kad kariai į tėvynę grįžo gyvi ir sveiki. „Džiaugiuosi, kad Lietuva įrodė, kad yra patikima, žodžio besilaikanti sąjungininkė", - kalbėjo A.Valys.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus sakė, kad kariai yra verti pagarbos ir pasididžiavimo. „Apdovanojame jus ne už gražias akis, o už ištikimybę. Taip pat norėčiau padėkoti karių artimiesiems už kantrybę", - teigė V.Tutkus.

Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Jonas Vytautas Žukas ir Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas" vadas pulkininkas Vilmantas Tamošaitis kariams palinkėjo ir toliau vadovautis pasakymu - „Jei mano draugas lieka - lieku ir aš".

Karių artimųjų skruostais iš džiaugsmo riedėjo ne viena ašara. Vieno kario artimieji portalui pasakojo, kad yra laimingi ir dėkoja Dievui už tai, kad visi kariškiai namo grįžo gyvi ir sveiki.

Iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono karių sudarytas būrys LITCON-10 (40 karių) tarnybą tarptautinės koalicijos operacijoje „Irako taika" pradėjo 2007 metų lapkritį. Pasibaigus planuotam šešių mėnesių misijos laikotarpiui, vienuolika karių grįžo į Lietuvą šį birželį. Kiti, atsižvelgdami į krašto apsaugos ministerijos vadovybės prašymą, sutiko likti ir tęsti misiją dar du mėnesius. Jie į Lietuvą parskrido praėjusią savaitę. Su jais taip pat grįžo ir tarptautinėje operacijoje „Irako taika" štabuose tarnavę šeši kariai.

Šalies Prezidentas Valdas Adamkus pasirašė dekretą, kuriuo ilgiau misijoje likusius karius apdovanoja ordino „Už nuopelnus Lietuvai" medaliais.