Aštuntokas laimėjo dvikovą su ginkluotais banditais


2005-07-13
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Aštuntokas laimėjo dvikovą su ginkluotais banditais

Pirmadienio pavakarę Kaune karštais pėdsakais atskleistas ginkluotas apiplėšimas, kaip viliamasi, galintis tapti raktu išaiškinant ir kitus panašius nusikaltimus, užregistruotus mieste pastaraisiais mėnesiais. Įtariamieji apiplėšimu sulaikyti keturiolikmečio iš Kalniečių mikrorajono, vos prieš keliolika minučių buvusio prieš pistoletą, sumanumo dėka. Tiesa, prieš tai, kaip įtariama, šis paauglys buvo padaręs gana tipiškų daugeliui bendraamžių klaidų, dėl kurių ir tapo eilinės aukos ieškojusių plėšikų taikiniu.

Pirminiais ikiteisminio tyrimo duomenimis, tą pavakarę šis T.Masiulio jaunimo mokyklos aštuntokas su bendraklasiu važiavo troleibusu maudytis į Kauno marias. Yra pagrindo įtarti, kad būtent troleibuse šis du mobiliojo ryšio telefonus turėjęs nepilnametis ir nusižiūrėtas į aukas. Neatmetama, jog dėl to, kad puikavosi tėvų padovanotais telefonais “Nokia” ir “Motorola”. Jis užpultas jau išlipęs iš troleibuso. Nutaikę patogų momentą, prie keturiolikmečio prišoko du vyrai ir, įrėmę į smilkinį ginklą, pareikalavo telefonų. “Jeigu šauksies pagalbos, būsi nušautas,” - grasino užpuolikai. Keturiolikmetis teigia įvertinęs situacijos pavojingumą ir net nebandęs nusikaltėliams priešintis. Jo bendraklasis taip pat sustingo ištiktas šoko. Pareigūnų teigimu, priešintis tokioje situacijoje iš tikrųjų nereikia, tačiau tolesni apiplėštojo veiksmai įsimintini kiekvienam. Nusikaltėliams pasišalinus, aštuntokai nedelsiant ėmė ieškoti pagalbos. Pirmiausiai bėgta į netoliese, “Vakarų skirstomųjų tinklų” prieigose, esančią degalinę. Jos darbuotojai ir parodė paaugliams čia pat stovintį automobilį su policijos skiriamaisiais ženklais.

Iš uždususių nuo bėgimo paauglių pareigūnai teigia sužinoję ne tik apie įvykį, bet ir gana detalų įtariamųjų išvaizdos apibūdinimą. Keturiolikmečiui pasiūlyta sėsti į policijos automobilį ir kartu ieškoti įtariamųjų. Šie pastebėti maždaug už dešimties minučių, jau praėję restoraną “Prie svarstyklių”.

Dviem puikios sportinės formos policijos patruliams sulaikyti du ką tik nepilnametį apiplėšusius nusikaltėlius buvo vieni juokai. Pasak laikinai Kauno patrulių rinktinei vadovaujančio šios tarnybos vado pavaduotojo Audriaus Lesinsko, svarbiausia tokiose situacijose laiku pranešti apie nusikaltimą.

Keturiolikmečio atpažinti užpuolikai sulaikyti su įkalčiais. Paaiškėjo, kad tai už vagystes jau teisti R.Kalantos gatvės gyventojai: dvidešimt penkerių Raimondas Sabaliauskas bei dvidešimtmetis Ronaldas Meškauskas. Pas vieną iš sulaikytųjų aptiktas ir už diržo užkištas ginklas. Kaip paaiškėjo, dujinis pistoletas “Voltran”, kurį galima įsigyti bet kurioje ginklų parduotuvėje. Pagal Lietuvoje galiojančią dujinių ginklų pardavimo tvarką iš pirkėjo pažymos apie galimą jo teistumą neprašoma, reikalaujama tik asmens dokumento, įrodančio, kad pirkėjas - pilnametis. Rasti ir abu pagrobti telefonai. Vienas - pas vieną iš sulaikytųjų, kitas - numestas greta ant žolės. Įtariamieji ginkluotu apiplėšimu uždaryti į policijos areštinę. Pranešimų apie tai, kad grasinant ginklu Kaune atimti mobilieji telefonai pastaruoju metu buvo ne vienas, tačiau visi atvejai užregistruoti skirtingose miesto dalyse.