Dėl tuščių butų klerkams galvos neskauda


2006-07-08
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Dėl tuščių butų klerkams galvos neskauda

Kauno valdžia perka naujus socialinius būstus, tačiau nesuskaičiuoja, kiek jų stūkso neapgyvendintų

Pramonės prospekto 57-ajame name daugiau nei metus stūkso tuščias butas, priklausantis Savivaldybei. Dar prieš keletą mėnesių kaimynai apie tai pranešė miesto valdininkams, tačiau nesulaukė jokio dėmesio. Kauno valdžios neūkiškumu įsitikino opozicinės Socialdemokratų frakcijos nariai.

“Dar kai dirbau mero patarėju, buvau pateikęs sąrašą butų, kurie priklauso Savivaldybei, tačiau juose niekas negyvena. Tokių būstų Kaune yra apie 200”, - teigė miesto Tarybos narys Bronislovas Kučinskas.

Teko kviesti dezinfekcijos specialistus

Pramonės prospekte gyvenanti Nijolė Šlinkšienė teigė, kad į valdininkus kreipėsi, laikraštyje perskaičiusi, jog Savivaldybė perka socialinius būstus.

“Daugiau nei metus viename mūsų laiptinės bute niekas negyvena. Buvęs gyventojas mirė, o butas priklauso Savivaldybei. Paskambinau valdininkams, tačiau jokios reakcijos nesulaukiau. Anksčiau dar matydavome, kad atnešdavo sąskaitas už šildymą, tačiau pastarąjį šildymo sezoną mums kilo įtarimų, kad už tuščio Savivaldybės buto šildymą sumokame mes”, - teigė moteris.

Tačiau bene labiausiai kaimynus papiktino, kad šiame bute buvo įsiveisę tarakonų. “Teko kviestis specialistus”, - pasakojo gyventojai. Jų žodžius patvirtino ir Savivaldybės bute pamatytas vaizdelis - kabantis negyvas tarakonas.

Problema dėl daiktų?

Panemunės butų ūkio tarnybos eksploatacijos meistrė Aušra Bugavičienė patvirtino, kad minėtas butas užplombuotas daugiau nei prieš metus. Anksčiau čia gyvenęs žmogus mirė praėjusių metų kovą, tačiau butų ūkio tarnyba ne iškart sužinojo, kad Savivaldybės butas liko tuščias.

“Butas yra Savivaldybės, tačiau jame esantys daiktai priklauso nežinia kam. Kreipėmės į Valstybinę mokesčių inspekciją ir sulaukėme atsakymo, kad pagal įstatymus reikia laukti 18 mėnesių. Jeigu per šį laikotarpį neatsiras paveldėtojų, šie daiktai atiteks valstybei”, - teigė meistrė.

“Toks valdininkų požiūris stebina. Butas nėra sandėlis. Galėjo sudaryti komisiją ir seniai tuos daiktus išvežti laikyti kur nors kitur, o šiame bute apgyvendinti neturinčius būsto kauniečius. Tai ne pirmas atvejis, kai miesto valdžia garsiai skundžiasi, kad trūksta pinigų, trūksta butų, tačiau paaiškėja, kad trūksta tik elementarios tvarkos. Tas pats nutiko ir su nuosavybės teisėms atkurti skirtais 100 milijonų litų. Dar pernai Kauno vadovai skundėsi, kad Vyriausybė neskiria lėšų. Dabar gavo pinigų, tačiau negali jų panaudoti, nes neparengė reikiamų dokumentų”, - neslėpė nuostabos miesto Tarybos narys socialdemokratas Gintautas Labanauskas.

Valdininkų neteisino

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Robertas Stanionis neneigė, kad dalis miestui priklausančių būstų nėra apgyvendinti.

“Kai kur keičiasi nuomininkai, atliekamas remontas. Metus niekas negyvena? Deja, pasitaiko ir tokių atvejų. Nesiimčiau dabar teigti, tačiau tokių butų gali būti kelios dešimtys”, - sakė R.Stanionis.

Išgirdęs, kad Pramonės pr. 57-ojo namo gyventojai informavo Savivaldybę apie tuščią butą, tačiau nesulaukė jokio dėmesio, R.Stanionis teigė neturintis komentarų.

“Dabar bus sunku įrodyti, kad kažkas apie tai pranešė telefonu. Tenka tik apgailestauti, kad ne visi valdininkai tinkamai dirba savo darbą. Taip pat sunkiai suprantu, kodėl metus butas stovi tuščias. Buvo galima rasti kitų būdų, kaip pasirūpinti daiktais, o būstą išnuomoti”, - teigė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, žadėjęs pasidomėti šia istorija.