Į elitą — purvinais batais


2008-03-22
Saulius TVIRBUTAS
Į elitą — purvinais batais

Korupcijos skandalą sukėlusios dvi Kauno verslininkės girdavosi įtakingomis politinėmis pažintimis. Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė savo draugystės neišsižada ir dabar.

Turi daug pastatų

Šiuo metu suimtos kyšininkavimo byloje įtariamos verslininkės Laima Baranauskienė ir Birutė Jablonskienė mėgdavo rodytis politikų draugijose, dosniai dalijo pinigus ne tik labdaros renginiuose.

Vienas su jomis bendradarbiavęs verslininkas prasitarė, kad su šiomis poniomis verslo reikalų geriau neturėti. „Esu asmeniškai nukentėjęs, kai sukūriau patrauklų rinkodaros modelį, tačiau buvau išprašytas iš jų verslo be jokio užmokesčio. Žinote, tenka bendrauti ir su buvusiais EBSW atstovais.

Palyginti su šiomis poniomis, jie tikrai garbingi verslininkai ir laikosi duoto žodžio“, – numojo ranka savo pavardės skelbti nenorėjęs verslininkas.

L.Baranauskienė ir B.Jablonskienė garsėjo sėkmingais nekilnojamojo turto ir statybų projektais prestižinėse miesto vietose. „Kur nebesi pirštu į stiklinį pastatą, tai mūsų rankų darbas“, – mėgdavo pasigirti B.Jablonskienė, pasakodama apie nekilnojamojo turto sandorius Savanorių prospekte.

Įsigijusios sklypus su senais namais, verslininkės jų vietoje pastatydavo stiklinius pastatus ir juos parduodavo. Naujausias statinys – Savanorių prospekte esantis prekybos centras „Artis“. Netoli jo yra kitas pastatas, kur veikia įvairios įmonės.

Laisvės alėjoje verslininkės buvo įsigijusios kino teatrą „Kanklės“, anksčiau veikusios siuvyklos „Mada“ pastatą, kito nekilnojamojo turto.

Koją joms pakišo prestižinėje gatvėje įsigytas viešbutis „Lietuva“. Pradėjusios jo rekonstrukciją, verslininkės nusprendė išplėsti valdas, prijungdamos valstybinės žemės sklypą. Galimi bandymai greitai sutvarkyti reikalus stulbina, kaip įtariama, didžiulėmis pinigų sumomis politikams ir valdininkams. Šio sklypo detaliojo plano tvirtinimo aplinkybės sudomino Specialiųjų tyrimų tarnybą ir Generalinę prokuratūrą.

Savivaldybės pareigūnė tyli

Verslininkių nekilnojamojo turto pardavimo sandoriuose figūruoja ir savivaldybės administracijos Interesantų aptarnavimo poskyrio vyriausioji specialistė Gėlytė Treikauskienė. Ji dabar priima ir registruoja gaunamus dokumentus iš interesantų ir perduoda juos Urbanistikos, Statybos leidimų ir infrastruktūros bei kitiems skyriams. G.Treikauskienė pernai dalyvavo savivaldybių tarybų rinkimuose Tėvynės sąjungos sąraše.

Ekonomistės išsilavinimą turinti G.Treikauskienė anksčiau valdė Laisvės alėjoje esančio kino teatro „Kanklės“ ir bendrovės „Puošnusis povas“, kur sovietmečiu veikė siuvykla „Mada“, akcijas. Jas iš G.Treikauskienės perpirko L.Baranauskienė ir B.Jablonskienė.

„Manęs šios verslininkės visai nedomina, – tikino valdininkė. – Nenorėčiau, kad būčiau minima šioje istorijoje, nes tai buvo seniai, dar 2002 metais. Tada tiesiog pardaviau joms akcijas ir tuo visas mano bendravimas baigėsi.“

G.Treikauskienė tvirtino, kad po akcijų pardavimo su verslininkėmis daugiau nesusitikinėjo, jos niekada nebuvo jos verslo partnerės. „Tie gandai, kad galiu būti su jomis susijusi, man skaudūs, prirašyta visokios neteisybės. Esu nukentėjusi nuo kai kurių grupuočių ir nieko nenoriu apie tai kalbėti“, – mįslingai kalbėjo ji.

Ši valdininkė aukcione įsigijo buvusį kino teatrą „Kanklės“. Savivaldybės kuluaruose prisimenama, kad užtruko, kol buvo patvirtinti aukciono rezultatai. Tuomet ilgokai laukta pažymos iš teisėsaugos institucijų apie pirkėjo turtų kilmę. Pati G.Treikauskienė tuomet buvo užsiminusi, kad buvusį kino teatrą įsigijo kartu su draugais, tačiau jų pavardžių neatskleidė.

Politikė draugystės neišsižada

„Taip, su B.Jablonskiene esu pažįstama jau 28 metus, – neneigė dažnai su verslininke pastebima parlamentarė konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė. – Tai ne verslo ryšiai, o mūsų šeimų draugystė. Kartu augo ir mūsų dukros. Neseniai dalyvavome ir B.Jablonskienės vyro jubiliejuje, todėl būtų kvaila teigti, kad jos nepažįstu. Nesu iš tų draugų, kurie išsižada žmogaus atsitikus nelaimei.“

Paklausta apie galimą verslininkių paramą per rinkimus, V.V.Margevičienė kategoriškai nukirto: „Ne, ne, jokių verslo ryšių, tik šeimų draugystė. Tiesa, pagelbėjau jai surengti vaikų su negalia pensiono darbelių aukcioną, dalyvaudavau B.Jablonskienės labdaros renginiuose.“

Seimo narė buvo išrinkta Centro apygardoje, kur verslininkės turi daug interesų.

„Nesu verslo žmogus, todėl B.Jablonskienės reikalais nesidomėjau. Tik stebiuosi, kodėl turėjo būti duodami pinigai už tai, kas neprieštarauja įstatymams, – svarstė parlamentarė, turėdama galvoje A.Mickevičiaus gatvės sklypą. – Norėčiau, kad kuo greičiau baigtųsi tas baisus sapnas ir viskas galutinai paaiškėtų.“

Strigę reikalai pajudėjo

Šių metų pradžioje verslininkės viešai guodėsi, kad miesto valdžia neleidžia nusipirkti ir prisijungti prie jų valdomo sklypo 3,58 aro valstybinės žemės. Jų teigimu, politikai per daug spekuliuoja žemės kainos tema.

Vėliau verslininkės visgi sulaukė palankaus miesto tarybos sprendimo. Po mėnesio savivaldybė ir Kauno apskrities administracija sulaukė teisėsaugininkų reido.

Kai kurie Kauno tarybos nariai prasitarė, kad apskrities administracijos valdininkams ir savivaldybės politikams galėjo būti pasiūlytas 200 ar net 250 tūkst. litų kyšis.

Įtarimai kyšininkavimo byloje pareikšti dabar jau buvusiam konservatoriui Adolfui Antanui Balučiui ir Kauno apskrities viršininko pavaduotojui liberalcentristui Virginijui Vizbarui. Pastarasis suimtas prie lėktuvo, vos grįžęs iš atostogų užsienyje.

A.A.Balutis yra laisvėje, bet savivaldybėje nesirodo, nes turi nedarbingumo lapelį. Miesto taryboje kalbama, kad jis galėjo sutikti bendradarbiauti su teisėsauga, papasakojo apie daugelį sandorių, todėl kardomosios priemonės išvengė.

Buvęs meras Arvydas Garbaravičius įsitikinęs, kad atsakomybę už šiuos įvykius turi prisiimti meras Andrius Kupčinskas, vicemerai ir konservatorių frakcija. „Stebina, kad jų nedomina pastarieji įvykiai, nors tas skandalingas detaliojo plano patvirtinimas Kauno taryboje buvo stumiamas buldozerio principu, – tvirtino A.Garbaravičius. – Seniai šaukiau, kad „Lietuvos“ viešbučio teritorijoje vyksta nelegalios statybos, tačiau tai niekam nebuvo įdomu.“

A.Kupčinskas ginasi, kad sudaryta speciali savivaldybės komisija, laukiama teisėsaugos išvadų.