Koalicijos ateitis skendi migloje


2005-07-13
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Koalicijos ateitis skendi migloje

Darbo partija deklaruoja vienybę ir neigia gandus apie būsimus pabėgėlius

Valdančiosios Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė neigia kalbas, kad partijos politika nepatenkinti Seimo jo partijos kolegos gali greitu laiku pasklisti po kitas parlamentines frakcijas. Priešingai, pasak seniūnės, frakcija rudeniop sulauks naujų narių.

Tikisi papildymo

Tokias optimistines prognozes L.Graužinienė išsakė po vakar vykusio frakcijos posėdžio.

“Mūsų frakcijos nė vienas narys niekur nesirengia išeiti, turiu žinių, kad nori pas mus ateiti iš kitų frakcijų. Rudenį Darbo partija bus sustiprėjusi ir didesniame sambūryje”, - po posėdžio tikino L.Graužinienė.

Tačiau frakcijos seniūnė atsisakė atskleisti, kurių Seimo frakcijų - opozicinių ar valdančiųjų - nariai ketina pereiti į Darbo partijos frakcijos gretas Seime.

Tokiu būdu L.Graužinienė atsikirto į Socialdemokratų frakcijos seniūno Juozo Oleko anksčiau pareikštas prognozes, kad Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho pasitraukimas iš Vyriausybės ir Seimo paskatins kai kuriuos Darbo partijos frakcijos narius pakeisti savo politinę priklausomybę. J.Olekas užvakar taip pat pareiškė, kad socialdemokratai galėtų suteikti prieglobstį tokiems perbėgėliams.

“Mūsų kolegas iš Darbo partijos ištiko didžioji bėda, kad jų vadovas, taip aukštai kėlęs galvą ir piešęs įvairius vaizdelius, turėjo dėl viešųjų ir privačių interesų supainiojimo pasitraukti iš Seimo ir Vyriausybės. Galbūt kas nors, nusivylęs vadovo elgesiu, rinksis kitą kelią, ieškos aiškesnės politinės perspektyvos, galbūt prisijungs prie socialdemokratų, aš tikrai neatmetu tokios perspektyvos”, - pirmadienį sakė J.Olekas.

Neigia vykstant derybas

Apie galimą kai kurių Darbo partijos frakcijos narių perbėgimą į socialdemokratų stovyklą užvakar kalbėjo ir Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius. Jis pareiškė, kad socialdemokratai jau pradėjo derybas su partijos politika nepatenkintais Darbo partijos frakcijos atstovais, kad šie pereitų į socialdemokratų gretas.

“Socdemai dės dideles pastangas suskaldyti Darbo partiją, bandydami prie savęs pritraukti nemažą grupę jų atstovų Seime. Kiek žinau, tokios derybos jau dabar vyksta”, - savo spaudos konferencijoje sakė A.Kubilius.

Tuo tarpu J.Olekas tikino, jog “konkrečių derybų nevyksta”, tačiau patvirtino, jog “su visais kalbamės, taip pat ir iš Darbo frakcijos, neatmetama galimybė, kad kai kas iš jų galėtų papildyti mūsų gretas”.

L.Graužinienė tokias valdančiosios daugumos partnerių kalbas pavadino nekorektiškomis.

Socialdemokratų frakcija Seime jau yra sulaukusi perbėgėlių iš kitų frakcijų - birželio pabaigoje iš opozicinės liberaldemokratų frakcijos pas socialdemokratus perėjo Albertas Sereika.

A.Sereikai opozicinius liberaldemokratus iškeitus į valdančiuosius socialdemokratus, pastarųjų frakcija Seime padidėjo iki 22 narių. V.Uspaskichui pasitraukus iš Seimo, Darbo partijos frakcija šiuo metu turi 39 narius.

Lauks sugrįžtančio V.Uspaskicho

Diskusijos ir pareiškimai apie galimus politinius perbėgėlius dar labiau pagilino prarają tarp dviejų pagrindinių valdančiosios koalicijos grandžių - socialdemokratų ir “darbiečių”.

Darbo partijos frakcijos atstovai praėjusią savaitę neslėpė savo nusivylimo partneriais socialdemokratais, kai šie balsavo Seime už V.Uspaskichui nepalankių tyrimų išvadas.

Seimas praėjusią savaitę konstatavo, jog V.Uspaskichas protegavo privačias bendroves bei supainiojo viešuosius ir privačius interesus. Anksčiau panašų verdiktą buvo pareiškusi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, po kurios sprendimo Darbo partijos lyderis atsistatydino iš Vyriausybės ir atsisakė Seimo nario mandato.

Po socialdemokratų “išdavystės” politiniuose kuluaruose imta kalbėti apie gresiantį valdančiosios koalicijos subyrėjimą. Apie “likimo koalicijoje klausimą” buvo prabilusi ir L.Graužinienė, tačiau vakar “darbiečių” seniūnė patikino, kad frakcijos posėdyje nebuvo kalbama apie valdančiosios daugumos ateitį.

Pasak L.Graužinienės, tuo turėtų užsiimti partijos struktūros - prezidiumas ir taryba. Ar Darbo partija liks koalicijoje, greičiausiai paaiškės ne anksčiau kaip mėnesio pabaigoje, mat tik tuomet iš Rusijos turėtų grįžti partijos pirmininkas V.Uspaskichas.