Kvailas klausimas - protingas atsakymas


2006-07-08
Darius SĖLENIS
Kvailas klausimas - protingas atsakymas

Kodėl pieniškos dešrelės gaminamos būtent tokio dydžio ir formos?

ŽŪB “Nematekas” gamybos vadovas Nerijus BUDRECKIS:

- Viena svarbiausių priežasčių - dešrelė turi tilpti į puodą. Gamintojams paprasčiau gaminti kuo ilgesnes, tačiau atsižvelgiame į vartotojų patogumą: kad šeimininkėms nereikėtų dešrelių pjaustyti. Optimalus dešrelės ilgis - apie 15 cm. Stengiamės, kad dvi dešrelės sudarytų vieną porciją - apie 150 gramų. Specialiai restoranams gaminame ir 5 cm ilgio, vieno kąsnio, dešreles. Ilgiausios mūsų gaminamos dešrelės - 21 cm ilgio, kurios netelpa į tradicinį puodą, tačiau mums patogu jas gaminti: tokio ilgio suformuotas pakuotės.

Kodėl dešrelės gaminamos ne kvadratinės ar burbuliuko formos? Tai - klasika, nes dabar dešreles galima pagaminti įvairios formos.

Tradicinės pieniškos dešrelės receptūrą atrado Vokietijos Bavarijos žemės mėsininkas Johanas Georgas Laneris.

Vokietijoje ir dabar dažnai gaminamos ilgesnės, apie 20 cm ilgio dešrelės. Prieš 200 metų dešrelės forma priklausė ne nuo gamintojų, o nuo kiaulės žarnos formos, į kurią buvo kemšama mėsa, o dešreles gamino rankomis.