Liberalcentristų stovykloje tvyro sumaištis


2005-07-13
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Liberalcentristų stovykloje tvyro sumaištis

Seimo laikinoji tyrimo komisija Vilniaus savivaldybėje pajuto korupcijos kvapą

Vakar posėdžiavusi Seimo komisija, ieškanti korupcijos apraiškų sostinės Savivaldybėje, tvirtina jau galinti daryti prielaidas, kad tokių korupcijos apraiškų čia yra.

O tuo tarpu šiai Savivaldybei vadovaujantis Artūras Zuokas užvakar vėlai vakare energingai sugrįžo į Liberalų ir centro sąjungos (LCS) pirmininko postą, nors anksčiau buvo žadėjęs savo įgaliojimus atnaujinti ne anksčiau kaip rugpjūčio 15 dieną.

Jau daromos rūsčios prielaidos

Nors Seimo komisija dar nepradėjo rengti savo išvadų, tačiau jos pirmininkė, Darbo partijos frakcijos Seime seniūnė Loreta Graužinienė vakar po posėdžio žurnalistams jau išsakė nuomonę, kad tyrimas greičiausiai bus vaisingas.

“Iš turimos medžiagos, iš Antikorupcijos komisijos medžiagos galime daryti tokias prielaidas, kad visgi Vilniaus miesto savivaldybėje yra tam tikrų korupcijos atvejų”, - po komisijos posėdžio vakar sakė L.Graužinienė.

Vakar komisija toliau aiškinosi, kodėl buvusio sovietų kariuomenės Vismaliukų poligono žemė parduodama įmonėms, o ne grąžinama buvusiems savininkams. L.Graužinienės teigimu, matyti tam tikras valdininkų aplaidumas, galbūt ir nenoras grąžinti gyventojams jų žemę.

Komisijai liudijęs Valstybės turto fondo (VTF) generalinis direktorius Povilas Milašauskas vakar patvirtino, kad minėtoje teritorijoje privatizuoti du sklypai, tačiau tikino, jog juos privatizuojant įstatymams nenusižengta: “Nėra pagrindo teigti, kad šios žemės sklypų privatizavimas vyko neteisėtai”.

Anot jo, Vismaliukų poligono teritorijoje esantys sklypai buvo įsigyti su privatizuojamais pastatais. Tuo tarpu komisijos narius nustebino, jog vienas sklypų, parduotų aukcione su privatizuojamu pastatu, siekia net 2,8 hektaro. Antras sklypas gerokai mažesnis - tik 18 arų.

Žemė gyventojams negrąžinama

Seimo komisija Vismaliukų poligonu susidomėjo paaiškėjus, jog gyventojai yra pateikę prašymus atkurti nuosavybę į buvusio sovietų karinio poligono teritorijoje esančią žemę, tačiau ji iki šiol negrąžinama. Kaip vakar komisijos posėdyje patvirtino Vilniaus apskrities Vilniaus miesto Žemėtvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja Eglė Bugenytė, prašymus grąžinti žemę Vismaliukų poligono teritorijoje yra pateikę 38 gyventojai.

Anksčiau šiai komisijai liudijęs Vilniaus meras A.Zuokas, komisijos narių paklaustas, kodėl Vismaliukų poligono žemė negrąžinama gyventojams, tvirtino, jog priežastis - iki šiol neparengtas detalusis teritorijos planas.

Vilniaus meras komisijai tuomet sakė, kad tik parengus detalųjį planą bus sprendžiama, ką daryti su Vismaliukų poligonu, kurio teritorija, iš Lietuvos pasitraukus sovietų kariuomenei, iki šiol yra nenaudojama.

Komisijai susidomėjus Vismaliukų poligono žeme, Seimas nurodė Vyriausybei imtis priemonių, kad žemė buvusio sovietų armijos poligono teritorijoje būtų grąžinama natūra teisėtiems savininkams. Vilniaus savivaldybei ir Vilniaus apskrities viršininkui nurodyta nesudaryti kliūčių ir nevilkinti nuosavybės teisių į šią žemę atkūrimo.

Vakarykštis komisijos posėdis buvo paskutinis prieš ilgesnę pertrauką. Kitą kartą komisija nusprendė susirinkti rugpjūčio 25 dieną. Tyrimo išvadą Seimui komisija turi pateikti iki lapkričio pradžios.

Pašalino griežčiausią pirmininko kritiką

Korupcija įtariamos Savivaldybės vadovas A.Zuokas užvakar vakare anksčiau paties paskelbto termino grįžo vadovauti LCS. Į LCS pirmininko kėdę vėl atsisėdęs sostinės meras pareiškė ketinąs suvienyti neva skaldomą partiją, peržiūrėti politinės partnerystės prioritetus vietos savivaldos ir aukščiausiu šalies politiniu lygiu bei vienyti šalies dešiniąsias jėgas.

“Pasitarus su partijos kolegomis, priimtas ryžtingas sprendimas toliau vadovauti partijai”, - apie savo įgaliojimų atkūrimą sakė pats A.Zuokas.

Savo sugrįžimą nesibaigus anksčiau paskelbtam terminui A.Zuokas motyvavo tuo, kad jo laikinas pasitraukimas nesustabdė “partijos griovimo, inspiruoto priešiškų politinių jėgų bei interesų grupių”. “Sugrįžtu, nes jaučiu atsakomybę už partijos ateitį. Metas sutelkti bendraminčius konkretiems darbams ir užbaigti begalinius tarpusavio santykių aiškinimus”, - vakar išplatintame pareiškime teigia A.Zuokas.

Vilniaus meras į partinį postą sugrįžo iš karto po to, kai užvakar vakare posėdžiavusi LCS valdyba iš liberalcentristų gretų pašalino vieną iš griežčiausiai A.Zuoką kritikavusių narių - parlamentarą Kęstutį Glavecką. Pastarasis tokį sprendimą įvertino kaip susidorojimą.

K.Glaveckas ir dar keturi Liberalų ir centro frakcijos Seime nariai praėjusią savaitę pareiškė suspenduojantys savo narystę, kol iš partijos pirmininkų nepasitrauks Prezidento Valdo Adamkaus pasitikėjimą praradęs A.Zuokas.

K.Glaveckas anksčiau vadovavo Lietuvos centro sąjungai, kuri 2003 metų gegužę su liberalais ir moderniaisiais krikščionimis demokratais įkūrė LCS.

Partija stumiama į kampą

“K.Glaveckas buvo pašalintas už tai, kad nevykdė partijos institucijų sprendimo, ignoravo Etikos ir procedūrų komisijos kvietimus”, - paaiškino A.Zuokas.

Kitų keturių maištaujančių liberalcentristų - Petro Auštrevičiaus, Gintaro Šileikio, Vytauto Čepo ir Vytauto Grubliausko - narystę partijoje valdyba paliko suspenduotą iki atskiro jos nutarimo. Tuo tarpu A.Zuoko veiklą kritikuojantys liberalcentristai jo sprendimą grįžti į partijos pirmininko postą ir atsikratyti vieno iš oponentų įvertino kaip cinišką žingsnį, neleisiantį partijai susigrąžinti prarasto visuomenės pasitikėjimo.

“Vienasmeniškas A.Zuoko sprendimas sugrįžti į partijos pirmininko pareigas yra dar vienas pakankamai ciniškos politikos pavyzdys Lietuvoje”, - sakė LCS pirmininko pavaduotojas Seimo narys Gintaras Steponavičius.

“Šiandien A.Zuokas nelabai suvokia, kokioje keblioje situacijoje jis atsidūrė po Prezidento pareiškimo ir Viktoro Uspaskicho atsistatydinimo. Tokiu savo sprendimu jis stumia į kampą ne tik save, bet ir visą partiją, kuriai sugrįžo vadovauti”, - pažymėjo G.Steponavičius, vasario pradžioje pralaimėjęs LCS pirmininko rinkimus A.Zuokui.

G.Steponavičiaus nuomone, A.Zuoko sugrįžimas paskatins partijos narius paankstinti rugsėjo mėnesį numatytą partijos tarybos posėdį bei siekti sušaukti neeilinį suvažiavimą.

A.Zuokas neigia gresiantį skilimą

Suvažiavimą šaukia partijos taryba. Jis taip pat gali būti šaukiamas vieno ketvirtadalio partijos narių arba trečdalio skyrių raštišku reikalavimu. Tokiu atveju suvažiavimas turi būti sušauktas ne vėliau kaip per mėnesį nuo reikalavimo šaukti suvažiavimą įteikimo partijos valdybai.

“Steponavičius yra iš tų oponentų, kurie siekia destabilizuoti situaciją partijoje”, - vakar atsikirto A.Zuokas.

Vakar A.Zuokas paneigė pasigirdusias kalbas apie galimą LCS skilimą, kurį prognozavo pašalintasis K.Glaveckas.

“Tikrai galiu pasakyti, kad Liberalų ir centro sąjunga neskils, ji tvirta organizacija. Yra tam tikrų žmonių nuomonės, kurie norėtų pakeisti partiją ar išeiti iš jos. Mes esame liberalai - jei tikrai nepakeliui, jei tikrai skirtingi požiūriai, tai spręsti tiems asmenims”, - sakė Vilniaus miesto meras.

Aštrių žodžių negaili ir opozicijos partneriai

A.Zuoko elgesį vakar kritikavo ir LCS sąjungininkai Seime konservatoriai. Tėvynės sąjungos pirmininko Andriaus Kubiliaus nuomone, A.Zuoko elgesys apsunkina dešiniųjų bendradarbiavimą.

“Netekusio Prezidento pasitikėjimo A.Zuoko elgesys silpnina Liberalų ir centro sąjungą, apsunkina dešiniųjų bendradarbiavimą ir atitolina didesnių laimėjimų perspektyvą”, - pareiškė konservatorių pirmininkas.

A.Kubiliaus teigimu, susikompromitavusiam LCS lyderiui nusprendus grįžti į partijos vadovo postą, iš kurio buvo laikinai pasitraukęs dėl V.Adamkaus pareikšto nepasitikėjimo, konservatoriams belieka tikėtis, jog maištą prieš tokius A.Zuoko sprendimus sukels partijos eiliniai.

“Tėvynės sąjungai belieka tikėtis, kad eiliniai partijos nariai nesitaikstys su tokia partijos vadovybės laikysena”, - vakar Seimo konservatorių frakcijos išplatintame pranešime cituojamas A.Kubilius.

Tačiau Tėvynės sąjungos vadovas tikina, kad kol kas konservatoriai neketina nutraukti opozicinės koalicijos sutarties su LCS. “Gal susirinksime neformaliam pokalbiui apie tai. Bet manau, kad įvykiai pačioje Liberalų ir centro sąjungoje klostysis kur kas greičiau, nei mes spėsime ką nors nuspręsti”, - vakar svarstė A.Kubilius.

Anot konservatorių vadovo, jau kuris laikas liberalcentristų stovykloje tvyrančia sumaištimi labiausiai turėtų džiaugtis valdančioji Socialdemokratų partija. Mat esą juo ryškiau dešinėje pusėje bus matomos įvairios problemos, juo labiau socialdemokratai stiprins savo pozicijas.