Miestas leipsta nuo karščio


2006-07-08
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Miestas leipsta nuo karščio

Medikams ir gelbėtojams teko gaivinti nuo kaitros nukentėjusius kauniečius

Keturios poilsio dienos ir trisdešimties laipsnių karštis kauniečius išginė iš miesto. Nesuskubusieji išvykti prie jūros ar prie ežerų rinkosi Kauno paplūdimiuose. Vakar dirbę gelbėtojai ir pardavėjai neslėpė, kad karštis jiems tapo savotišku išbandymu.

“Sunku dirbti, tačiau nieko nepadarysi. Populiariausia prekė? Alus, šalti gėrimai ir ledai”, - sakė netoli Kauno marių paplūdimio dirbusios Ilona ir Birutė.

Neįvertino savo jėgų

Vakar prieš pietus Kauno marių paplūdimys nebuvo sausakimšas. “Pikas prasidės šiek tiek vėliau. Užvakar čia susirinko ypač daug kauniečių. Mums padaugėjo darbo, laimė, skaudesnių įvykių išvengta”, - teigė gelbėtojas Pijus.

Tiesa, užvakar tik aplinkinių dėka šalia paplūdimio ribos nenuskendo alaus pasivaišinęs vyras.

Jam staiga pasidarė bloga ir vyras pradėjo skęsti. Šalia buvę Kęstutis Janonis ir Deivydas Bičkovas ištraukė vyriškį į krantą. Gelbėtojai jam suteikė pirmąją pagalbą, o vėliau atvyko ir greitosios medicinos pagalbos medikai.

Oficialiai Kauno marių paplūdimys veikia nuo 8 iki 20 valandos, tačiau gelbėtojai neslėpė, kad ir vėlyvą vakarą čia verda gyvenimas. “Mūsų gelbėtojai budi visą parą”, - teigė Pijus.

Tenka drausminti vaikus

Gelbėtojai neslėpė, kad per karščius ne vienas poilsiautojas gaivinasi alumi, o vėliau gana drąsiai brenda į vandenį. Tenka nuolat drausminti už plūdurų plaukiančius žmones.

“Galbūt jis ir labai geras plaukikas, tačiau taisyklės yra vienodos, ir mes negalime rizikuoti. Ypač pavojinga, kai toli nuplaukiama su čiužiniu. Jis bet kada gali apsiversti. Užvakar keturis kartus turėjome plaukti kateriu ir drausminti pažeidėjus”, - teigė Pijus.

Drausmingiausios - šeimos. Jos gelbėtojams beveik nekelia jokių rūpesčių. Tačiau jiems nuolat tenka kovoti su agresyviai nusiteikusiais jaunuoliais ir be suaugusiųjų priežiūros į paplūdimį užsukusiais vaikais.

“Jie nelinkę mūsų klausyti, todėl nuolat turime atidžiai stebėti, kad apsaugotume juos nuo nelaimės”, - sakė gelbėtojai.

Jachtklubas - tuščias

Poilsio dienomis gana populiari kauniečių poilsio vieta jachtklubas vakar buvo apytuštis. “Vakare žmonių padaugės. Pabandykite dabar jūs pasėdėti prie staliuko. Labai karšta”, - šypsojosi čia veikiančio restorano barmenas Tomas.

Paklaustas, kaip pačiam sekasi dirbti per tokį karštį, jis teigė dirbantis ne pirmą vasarą, todėl jau prisitaikęs prie tokių sąlygų. Prie krosnies dirbantis kepėjas Evaldas teigė, kad karštis jo per daug nekamuoja. “Nėra kada apie tai galvoti”, - teigė jis. Galima tik įsivaizduoti, kokia temperatūra karštą vasaros dieną pasiekiama prie krosnies.

Iškvietimų sumažėjo

Kauno greitosios medicininės pagalbos gydytojai teigė, kad užvakar ir vakar iškvietimų sulaukė mažiau. “Turbūt pusė miesto gyventojų išvyko prie jūros ar prie ežerų. Daugiausiai mūsų pagalbos prireikė vyresniojo amžiaus žmonėms. Jiems nuo karščio darėsi silpna”, - teigė gydytoja.

Vakar medikams teko skubėti ir į turgavietę, ir į parduotuves. “Senyvo amžiaus žmonėms nuo karščio pasidarė silpna. Tiesa, vakar ryte užsakymų jau pradėjo daugėti. Didžioji dalis jų susiję su karščiais”, - tvirtino medikai.

Ištuštėjusio miesto gatvėse dirbantys prekeiviai neslėpė, kad pirkėjų ypač mažai. “Populiariausia prekė? Vaisvandeniai, mineralinis vanduo, ledai. Būtiniausia sąlyga - viskas turi būti šalta”, - teigė pardavėja Vita.