Naujienų pulsas


2005-07-13
Naujienų pulsas

Medicininė įranga - iš vokiečių rankų

Kauno medicinos universiteto (KMU) Neurochirurgijos klinikai Vokietijos Švainštato miesto Rotary klubas padovanojo medicininės įrangos už 52 tūkstančius litų. Su Vokietijos Rotary klubu ryšius užmezgė Kauno Rotary klubas, kurio narys yra ir KMU Neurochirurgijos klinikos gydytojas neurochirurgas Jonas Parnarauskas.

“Medicina - ne vienintelė mūsų bendradarbiavimo sritis, - kartu su kolegomis iš Vokietijos Neurochirurgijos klinikai įteikęs dovanas sakė gydytojas Hainsas Begenatas. - Įgyvendiname studentų mainų programą: lietuviai studentai vyksta studijuoti į Kaselio universitetą. Tikimės, jog ryšiai su Kauno Rotary klubo nariais tvirtės ir plėsis”.

KMU Neurochirurgijos klinikos vadovas Arimantas Tamašauskas, gydytojas Jonas Parnarauskas, Vaikų neurochirurgijos skyriaus vadovas Algimantas Matukevičius, kiti medikai padėkojo svečiams iš Vokietijos už dovanotus medicininius aparatus, įteikė jiems vaikų sukurtą paveikslėlį, suvenyrų.

Neprigirdintys vaikai pramogauja ir mokosi

Klausos defektų turintys vaikai antra savaitė rytais skuba į Informacijos technologijų mokymo centrą, įsikūrusį Kęstučio gatvėje. Čia grupė 12-15 paauglių vasaros stovykloje, pavadintoje tiesiog stovykla “E”, kasdien kelioms valandoms pasineria į elektronikos ir kompiuterijos pasaulį. Stovyklą surengė Lietuvos neprigirdinčiųjų organizacija, padedant minėtam centrui bei Kauno technologijos universiteto Informatikos fakulteto studentams savanoriams.

“Neprigirdintys vaikai, kaip ir kiti tokio amžiaus, labai mėgsta bendrauti, tačiau klausos sutrikimas, deja, tai apsunkina, - sako organizacijos socialinė darbuotoja bei šios stovyklos iniciatorė Marija Klimavičienė. - Tad jiems kompiuteris - daugiau nei tik pramoga ar prieinamas informacijos šaltinis, bet dar ir tą bendravimą palengvinanti bei praplečianti priemonė. Norime, kad ja vaikai geriau išmoktų naudotis. Mūsų svetainėje adresu www.lna.lt nuo šiol vyks forumas, tad į pokalbius kviečiame įsijungti ir kitus jų bendraamžius”.

Kaip pasakojo vienas iš užsiėmimus vedančių savanorių, KTU informatikos fakulteto pirmakursis Gediminas Ginkevičius, kiekvieną dieną vaikai sužino ką nors naujo, nes daug dirbama individualiai. Jie supažindinami su įvairiomis programomis, mokomi susirasti juos dominančią informaciją, dalyvauja forume, bandyta net kurti filmukus. Šiandien stovyklaujantieji aplankys ir Ryšių istorijos muziejų.

Pagerbti nusipelnę medikai

Švenčiant Valstybės dieną Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus apdovanojo Kauno medicinos universiteto Reabilitacijos klinikos vadovą Aleksandrą Kriščiūną ordinu “Už nuopelnus Lietuvai” Riterio kryžiumi. Garbingas valstybinis apdovanojimas skirtas už nuopelnus kuriant Lietuvoje sunkių ligonių ir neįgaliųjų reabilitacijos sistemą, aktyvų dalyvavimą ir pagalbą neįgaliųjų socialinės integracijos procese.

Sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga suteikė nusipelniusio Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojo vardą ir garbės ženklu apdovanojo Kauno medicinos universiteto Farmacijos fakulteto docentą Liudviną Kazimierą Švambarį, Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties bendruomenės slaugytoją Eugeniją Slepovą, Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centro direktorių Adolfą Augustinavičių ir kitus medikus.

KD inf.