Onkologijos ligoninę užtarė premjeras


2005-07-13
Giedrė BUDVYTIENĖ
Onkologijos ligoninę užtarė premjeras

Sveikatos apsaugos ministerijai pasiūlyta atšaukti sprendimą dėl jos prijungimo prie Klinikų

Už išlikimą kovojanti Kauno onkologijos ligoninė džiaugiasi pergale. Vakar surengęs pasitarimą dėl šios gydymo įstaigos likimo Vyriausybės vadovas Algirdas Brazauskas nepritarė skubotam jos prijungimui prie Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK). Jis pasiūlė atšaukti sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos įsakymą ir sudaryti darbo grupę, kuri dar kartą išklausytų visus argumentus ir pasiūlymus, ir tik tuomet imtis veiksmų.

Argumentai neįtikino

Pasitarimo metu išklausęs abiejų pusių nuomones A.Brazauskas pareiškė, kad nėra įtikintas ir nemato argumentų, kodėl reikėtų tai daryti.

“Nusprendėme sustabdyti sveikatos apsaugos ministro įsakymą, kuriame numatyta iki rugpjūčio vidurio Onkologijos ligoninę padaryti KMU klinikų filialu, ir sudaryti darbo grupę, kuri iš esmės įvertintų onkologinės pagalbos teikimo sistemą Lietuvoje bei Kauno apskrityje”, - teigė premjeras.

Jis atkreipė dėmesį, kad onkologinių susirgimų skaičius auga, serga vis jaunesni žmonės. Todėl reikalingas centras, kuris specializuotųsi piktybinių navikų gydyme. A.Brazausko nuomone, tapusi KMUK filialu Onkologijos ligoninė palaipsniui kaip specializuotos onkologinės pagalbos centras sunyktų ir virstų slaugos įstaiga.

Darbo grupė, sudaryta iš nepriklausomų ekspertų, specialistų bei abiejų įstaigų atstovų, išvadas turėtų pateikti iki metų pabaigos. Iki tol ligoninė dirbs kaip dirbusi, užtikrino A.Brazauskas.

Taikosi į gardų kąsnelį

KMU Onkologijos ligoninės direktorius Feliksas Markuckas džiaugėsi sulaukęs premjero paramos. Jo teigimu, jau aštuonerius metus jo vadovaujama gydymo įstaiga kovoja dėl savo ateities. Ją praryti taikosi apetitu nesiskundžianti KMUK, siekianti koncentruoti onkologinę pagalbą savo bazėje.

“Mūsų ligoninė turi senas tradicijas, kvalifikuotus specialistus, didelį patyrimą. Ligoniai pasitiki mumis.

Neatsitiktinai ir mūsų pacientai priešinasi prijungimui - surinkome net 31 tūkst. jų parašų, liudijančių, kad jie nori čia gydytis”, - mosuodamas maišu, kuriame į aplankus sudėtus parašus buvo atgabenęs parodyti ir premjerui, kalbėjo ligoninės vadovas.

Sveikatos apsaugos ministerija palaiko KMUK. Pagrindinis argumentas - sukoncentravus onkologinę pagalbą šioje įstaigoje ji būtų labiau kvalifikuota. Tačiau, K.Markucko vertinimu, niekas negali paneigti, kad kokybė čia mažai kuo dėta, o KMUK tiesiog norisi valdyti nemenkus piniginius srautus, kurie paskui pacientus teka į Onkologijos ligoninę už čia teikiamą pagalbą.

Nukentėtų pacientai

Per metus Kauno onkologijos ligoninėje gydoma apie 8 tūkst. pacientų kone iš trečdalio Lietuvos - daugiausiai iš Kauno, Marijampolės bei Alytaus apskričių. Dar apie 100 tūkst. konsultuojama ligoninės poliklinikoje. F.Markuckas pastebi, kad sulaukiama daugiau ligonių ir iš Šiaulių bei Panevėžio apskričių, kur buvo sunaikintos specializuotą onkologinę pagalbą teikiančios įstaigos.

Tai neigiamos reformų pasekmės, rodančios, kad onkologinės pagalbos prieinamumą neapgalvoti reorganizacijos žingsniai tik pablogina. Lietuvoje teliko dvi specializuotos onkologijos įstaigos - Vilniaus universiteto Onkologijos institutas bei Kauno onkologijos ligoninė.

F.Markuckas prognozuoja, kad prijungus jo vadovaujamą įstaigą prie KMUK ligoniams onkologinė pagalba būtų kur kas sunkiau prieinama. Jo teigimu, Klinikose pacientams tenka laukti eilėse ir po mėnesį, ir po du, kol bus ištirti. Tuo tarpu sergantys piktybiniais navikais ligoniai dėl ligos specifikos turi būti ištirti ir patikslinus diagnozę pradėti gydyti ne vėliau kaip per 10 dienų. Jeigu jiems reikėtų laukti kelis mėnesius, ne vienam pagalbos jau nebereikėtų.