Paplūdimiuose nieko naujo


2005-07-13
Darius SĖLENIS
Paplūdimiuose nieko naujo

Kauno pliažuose vis dar trūksta švaros, tvarkos ir šiuolaikinių pramogų

Vandens temperatūra - 23, oro temperatūra - 29 laipsniai. Tokie skaičiai vakar po vidurdienio puikavosi ant aptriušusios ir apsilupinėjusiomis raidėmis lentos Pažaislio paplūdimyje prie Kauno marių. Netoliese nuverstas gulėjo pilnas šiukšlių “Švaros” konteineris. “Kauno dienos” korespondentų apsilankymo metu nė viename paplūdimyje nebuvo budinčių medikų.

Bėdos su girtais

“Paukšteli, padangių paukšteli, nunešk mano meilei vaikelį...” - garsiai sklido daina Pažaislio paplūdimyje. Tačiau tvankiu oru paukšteliai neskraidžiojo, žmonės tingiai vartėsi ant smėlio ir žolytės, vaikai žaidė tinklinį prie stulpų, ant kurių tinklo nebuvo.

“Pijus Varnagiris... Metų - kaip mergaitės - nesakau. Jau šešiasdešimt penkeri, - atlyžęs šypsojosi pūpsantį pilvuką prisidengęs pusnuogis gelbėtojas. - Esame septyni, tačiau, priklausomai nuo oro, keičiamės. Šiandien dirbame keturiese - po du kiekviename paplūdimyje. Mano padėjėjui devyniolika”.

“Visi baigę gelbėtojų kursus, - tęsė septynerius metus gelbėtoju dirbantis Pijus. - Poilsiautojus stebime atidžiai ir neleidžiame plaukti už plūdurų. - Tarsi norėdamas įrodyti savo žodžius paėmė į rankas mikrofoną ir garsiai perspėjo kelis drąsuolius grįžti į paplūdimio teritoriją.

Šį sezoną, pasidžiaugė gelbėtojas, nelaimingų atsitikimų nebuvo. “Linksmybių būna tik su girtais, - nusijuokė P.Varnagiris. - Štai, maudosi girta moterėlė ir nenori lipti iš vandens. Buvo, viena moteris nuoga šoko pliaže”.

Pijus neslėpė, kad kartais žmonės susižeidžia, per ilgai būna saulėje. Pokalbio metu medikės nebuvo. “Ji turbūt išvažiavo medikamentų, nes reikia, daug susižeidimų, - palingavo galva Pijus. - Na, bet jei kas atsitiktų, mes padėtume”.

Pigu, bet eina į miškelį

“Čia mums labiau patinka nei Lampėdžiuose, ten - nuobodu, - tikino iš vandens išnėrusi Ligita Obligaitytė. Jai pritarė draugės Aušra Urbonaitė ir Jurgita Repkevičiūtė. - Tiesa, dabar labai nešvarus vanduo - žydi. O šiaip viskas tas pats - tualetas tolokai, dušo nėra, kavinės tos pačios, gelbėtojai tie patys”.

Su nedideliu Pekino veislės šuneliu Vesta vaikščiojusi 23 metų Laura Daugienė tikino, kad Pažaislio paplūdimiai jai patinka. Ji tikino, kad paplūdimio teršti šuneliui neleidžia.

Kukliame ir šiek tiek praeitimi dvelkiančiame viešajame tualete pinigus renkanti Danguolė Granickienė pasiguodė, kad kol kas lankėsi tik keli žmonės. Sekmadienį tualetu pasinaudojo apie 120 žmonių.

“Kodėl 24, bet ne 20 ir ne 25 centai? Nežinau, bet tai nėra brangu, už tokią kainą nereikia tikėtis ir labai įspūdingo tualeto. Žmonės gauna ir popieriaus, yra vanduo, ir sako, kad pigu. Tiesa, daugelis vyrų eina į miškelį”.

Prieš merginas - ant motociklo rato

“Šiandien mes dviese, - išlindęs iš tvankios metalinės būdelės informavo Lampėdžių paplūdimio gelbėtojas Artūras Armonas. - Kai sudegė pernai žiemą gelbėtojų stotis ant vandens, mums atvežė šią”.

“Jaučiamės kaip Pavolgio vaikai, - šmaikštavo plaukimo maratonui Trakuose besirengiantis antrasis gelbėtojas Antanas Guoga. - Per dieną, jei dar duris paliekame praviras, taip prikaitina... Neturime nei skiriamųjų marškinėlių, nei raiščių. Dažnai įžūlus vaikinukai klausia: “O kas jūs tokie?”

Kaip ir Pažaislio paplūdimyje, Lampėdžiuose vakar nebuvo mediko.

Gelbėtojai džiaugėsi, kad kol kas vanduo nepareikalavo aukų. Tačiau didžiausia problema - įžūlios jaunimo kompanijos.

“Juk reikia į save kažkaip atkreipti panų dėmesį. Važiuoja motociklu ant užpakalinio rato ir dūmina, - nusijuokė A.Guoga. - Perspėjame griežtai”.

Idėjos, bet ne lėšos

Kaune paplūdimio statusus turi tik trys paplūdimiai, kurie nėra vertinami jokiais balais. Tai pirmasis ir antrasis Pažaislio bei Lampėdžių paplūdimiai.

“Kaip ir anksčiau, laimėjusi konkursą paplūdimius prižiūri akcinė bendrovė “Lagna”. Tai ši bendrovė darė pernai, tai darys ir kitais metais. Jiems skirta 105 tūkstančiai litų, - “Kauno dienai” teigė Miesto tvarkos priežiūros poskyrio vedėjas Rimantas Rutavičius. - Vasaros sezonu, nuo birželio 1 iki rugpjūčio 31 dienos, “Lagna” privalo paplūdimyje įrengti ne mažiau kaip 4 persirengimo kabinas, paplūdimyje turi būti medicinos punktas, gelbėtojai, suoliukai, kasdien sutvarkomos šiukšlių dėžės, Visuomenės sveikatos centre užsakomi vandens kokybės tyrimai”.

Pasiteiravus apie senus pažadus prie Lampėdžių Raudondvario plento įrengti paplūdimį, R.Rutavičius teigė, kad kitais metais galbūt pavyks įgyvendinti šiuos planus: “Yra minčių. Reikia lėšų. Kodėl neįteisintas Panemunės paplūdimys? Dėl vandens kokybės. Tai tekanti, srauni upė...”