Ponios mėgaujasi laisve


2008-03-29
Ponios mėgaujasi laisve

Įtariamosios kyšininkavimo byloje Birutė Jablonskienė ir Laima Baranauskienė, išleistos į laisvę, skubiai pasislėpė už savo namų tvorų prestižiniame Kauno rajone, netoli Ąžuolyno ir Sporto halės.

Afišuotis jau nenori

Anksčiau abi moterys mielai pozuodavo fotografams, nevengdavo guostis žurnalistams dėl valdininkų dirbtinai kuriamų kliūčių jų verslui. Po pareikštų įtarimų kyšininkavimu vadinamojoje A.Mickevičiaus g. sklypo byloje ir praleidusios už grotų beveik dvi savaites jos tapo nekalbios.

B.Jablonskienei atstovaujantis advokatas Ričardas Girdziušas sakė, kad taikyti švelnesnę kardomąją priemonę jo klientei buvo visos prielaidos. „Prokurorai atsižvelgė, kad ji turi gyvenamąją vietą, yra neteista, o jos veika, dėl kurios reiškiami įtarimai, yra apysunkė“, – aiškino advokatas.

Visą dieną verslininkės telefonas buvo išjungtas. Niekas nereagavo ir paspaudus skambučio mygtuką prie vartų į moters valdas Perkūno alėjoje.

Tačiau gali būti, kad ji buvo namuose.

Po vidurdienio vyras automobiliu prie B.Jablonskienės namų atvežė berniuką, kuris lengvai pateko pro teritorijos vartus. Jis sakė esantis verslininkės anūkas ir patikino, kad namuose nieko daugiau nėra. Tačiau jis sakė netiesą – prie namų durų vaiką pasitiko moteris.

Bandymai susisiekti su L.Baranauskiene taip pat baigėsi nesėkme. Telefonu bendravusi verslininkė pradžioje žadėjo susitikti su „Kauno dienos“ žurnalistais ir papasakoti savąją skandalo versiją, tačiau vėliau persigalvojo.

Operacija įsiminė ilgam

L.Baranauskienės kaimynų nuomonė apie į korupcijos skandalą įklimpusią verslininkę – prieštaringa. Vieni moteriai negailėjo pagyrų ir vadino ją darbščia ir mandagia, kitiems ji atrodo arogantiška, nevengusi konfliktų su kitais kaimynais. Netoliese gyvenanti kaimynė Roma pasakojo mačiusi verslininkės suėmimo operaciją.

„Operaciją filmavome, tačiau vyras vėliau liepė viską ištrinti, o dukra juokavo, kad pardavę šiuos vaizdus televizijoms galėjome uždirbti, – prisiminė Roma. – Tuomet visas gatves užtvėrė policija, o civiliais drabužiais apsivilkę vyrai įsiveržė į Baranauskų kiemą. Pradžioje išgirdome skardų smūgį, tikriausiai į duris beldė, paskui pasigirdo žmonių balsai. Durų niekas neatidarė, bet pareigūnai ėmė grasinti, kad jas išlauš ir tada buvo įleisti į vidų. Vėliau vyko krata, pareigūnai nešė iš namų daiktus. Maždaug po trijų valandų policininkai išsivežė ir L.Baranauskienę, tačiau ją išsivedė be antrankių.“

Daugiau nei 10 metų šalia gyvenanti kaimynė dėl kilusio korupcijos skandalo kaltino ne verslininkę, o valdininkų sukurtą kyšininkavimo sistemą. „Nors su šia šeima nedraugavome, bet kaip kaimynai jie labai geri žmonės, – Baranauskus gyrė Roma. – Mirus artimam žmogui esame iš jų sulaukę pasiūlymo pagelbėti, dukrai jie atiduodavo savo vaikų knygas.“

Moteris negailėjo piktų žodžių valdininkams. „Tai, kas įvyko, nenustebino. Sklandė gandai, kad be ryšių verslininkės negalėjo pradėti statybų, – svarstė ji. – Mes gyvename name, kurį ketinama grąžinti savininkams. Savivaldybėje valdininkai mus tikina, kad žemės Kaune nėra ir negalėsime gauti sklypo, bet kai verslininkai gauna žemės viduryje centro, viskas tampa aišku. Kaltinu tik valdininkus, sukūrusius tokią korupcinę sistemą.“

Piktinosi viešbučio veikla

Kita kaimynė L.Baranauskienę apibūdino kaip konfliktišką asmenybę. „Ji nuolat pykstasi su viešbučio „Perkūno namai“ savininkais, skundžiasi dėl vidurnaktį leidžiamų fejerverkų, – pasakojo Nijolė. – Prieš kelerius metus ji rinko parašus uždrausti fejerverkus, bet aš tuomet nepasirašiau – kaip galiu pyktis su artimais kaimynais.“ Nijolei buvo keista, kad neseniai Baranauskai patys šaudė fejerverkus anūkų krikštynų proga.

Moteris labai nustebo sužinojusi, kad L.Baranauskienė įsipainiojo į korupcijos skandalą. „Man tai naujiena, bet atvirai kalbant, nelabai tuo ir domėjausi. Žinojau tik tiek, kad šiame skandale įsipainiojusi kita kaimynė – B.Jablonskienė“, – kalbėjo moteris.

Iš posto nesitraukia

Kyšininkavimo byloje įtarimai pareikšti ir dviem politikams: buvusiam konservatoriui Adolfui Antanui Balučiui ir Kauno apskrities viršininko pavaduotojui liberalcentristui Virginijui Vizbarui.

Kauno apskrities administracijos viršininkas Romualdas Morkevičius teigė dar nežinąs, kas pakeis kol kas dar suimtą pavaduotoją. Po sulaikymo jis parašė prašymą po atostogų atleisti jį iš darbo. „Oficialiai jis savo pareigas paliks balandžio 2 d., kandidatą į jo vietą premjero teikimu turės parinkti Vyriausybė,“, – kalbėjo viršininkas.

R.Morkevičius priklauso Pilietinės demokratijos partijai, kurios pirmininkas Viktoras Muntianas pareiškė paliekantis Seimo pirmininko postą dėl to, kad sumokėjo V.Vizbarui du tūkstančius litų esą už paslaugas giminaičiui. Taip pat yra įtarimų, kad Kauno tarybos narys Adolfas Antanas Balutis, galimai gavęs pinigų iš dviejų verslininkių, galėjo perduoti 80 tūkst. litų V.Vizbarui ir 20 tūkst. litų – Pilietinės demokratijos partijai. Jai priklauso ir R.Morkevičius. Jis neslėpė, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Generalinės prokuratūros pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kyšininkavimo Kauno apskrities administracijoje ir savivaldybėje nėra jam malonus. „Laikas parodys, kas kam darė įtaką, kas atsakingas dėl šių įvykių“, – atšovė viršininkas.

Tačiau nei dėl įtarimų gavus nešvarių pinigų jo partijai, nei dėl savo pavaduotojo veiklos R.Morkevičius trauktis iš posto neketina. „Tam nematau jokio pagrindo“, – rėžė jis.