Prokuroras tyli kaip žemė


2008-04-02
Stasys GUDAVIČIUS
Prokuroras tyli kaip žemė

Vakar po pietų į Seimo posėdį iškviestas generalinis prokuroras Algimantas Valantinas neatskleidė, kurie parlamentarai gali būti susiję su Kaune kilusiu korupcijos skandalu.

Prašė duoti laiko

Seimo nariai generalinį prokurorą bandė iškvosti, ar atsistatydinusiam Seimo pirmininkui Viktorui Muntianui arba kokiems nors kitiems parlamentarams gali būti pareikšti įtarimai prokurorų tiriamose bylose dėl piktnaudžiavimų Kauno apskrities viršininko administracijoje.

Bet A.Valantinas buvo tvirtas it uola. Jis nepateikė beveik jokios informacijos.

„Puikiai suprantu, koks klausimas jus domina, bet prašau ir jūsų supratimo, nes pasakysiu tik tiek, kiek galiu pasakyti.

Prašyčiau suprasti prokuratūros interesą kuo geriau ištirti šias bylas“, – kalbėjo generalinis prokuroras.

Konkrečiai klausiamas, ar gali būti prašoma panaikinti kokių nors Seimo narių teisinę neliečiamybę, A.Valantinas prašė duoti laiko prokurorams ištirti bylas, tik tada esą galima bus pateikti daugiau informacijos. „Prašau laiko – leiskite mums šiek tiek pasidarbuoti. Tyrimai vyksta ir matysime, kokie bus rezultatai“, – pareiškė jis.

„Nieko daugiau nesužinosite“

Nemažai Seimo narių piktinosi, kaip galėjo atsitikti, kad su V.Muntianu susijusi operatyvinė informacija galėjo patekti į žiniasklaidą. Spauda pranešė, kad buvęs Seimo vadovas pernai vasarą buvo nufilmuotas duodantis pinigus Kauno apskrities viršininko pavaduotojui Virginijui Vizbarui pastarojo darbo kabinete.

A.Valantinas neatsakė, ar informacija yra teisinga, iš kur žiniasklaida galėjo gauti tokių žinių, ar yra pradėtas tyrimas arba tarnybinis patikrinimas dėl informacijos nutekinimo.

„Kol nesibaigė tyrimas, nieko daugiau nesužinosite“, – pabrėžė generalinis prokuroras.

Jis tik paneigė, kad teisėsauga dalyvauja politiniuose procesuose, kurie išvertė iš posto Seimo pirmininką. „Atkreipčiau dėmesį, kad Seimo pirmininkas pats atsistatydino“, – sakė A.Valantinas.

Pasiekė ir Kėdainius

Tiesa, jis patvirtino, kad Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo ir papirkimo. Manoma, kad Kauno verslininkės Birutė Jablonskienė ir Laima Baranauskienė, tvarkydamos žemės sklypų Laisvės alėjoje ir A.Mickevičiaus gatvėje klausimus, siekė neteisėtų sprendimų Kauno apskrities viršininko administracijoje.

Šiame tyrime įtarimai pareikšti keturiems asmenims. B.Jab-
lonskienė ir L.Baranauskienė buvo suimtos, bet šiuo metu jau paleistos. Buvęs Kauno apskrities viršininko pavaduotojas V.Vizbaras taip pat suimtas, bet šią savaitę irgi turėtų būti paleistas. Manoma, kad įtarimai gali būti pareikšti ir įtakingam Kauno tarybos nariui Adolfui Antanui Balučiui.

Toje pačioje byloje atliekamas ikiteisminis tyrimas ir dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi bei dokumentų klastojimo dalijant žemės sklypą Kėdainių rajone, Angirių kaime. Pasak A.Valantino, įtariamųjų šiame tyrime kol kas nėra. Būtent su šiuo tyrimu gali būti susijęs V.Muntianas.