Šančiams - nuodingų chemikalų dozė


2005-07-13
Šančiams - nuodingų chemikalų dozė

Šalia gyvenamųjų namų išsiliejus azoto rūgščiai, vos išvengta sunkių padarinių, tačiau dalis teršalų pateko į Nemuną

Žemuosiuose Šančiuose, šalia kapinių besidriekiančioje Rusų gatvėje, vakar popiet įvyko cheminė avarija. Mikroautobuso, vežusio apie toną azoto rūgšties, vairuotojas pastebėjo, kad plastmasinė talpykla praleidžia nuodingą skystį. Iššokęs iš kabinos jis nubėgo į netoliese esančią Priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą. Komanda kaipmat iškvietė chemijos gelbėjimo automobilį ir per pusvalandį medžiagos buvo neutralizuotos.

Pardavėjai suskubo padėti

Azoto rūgštį vairuotojui pardavė Šančiuose įsikūrusi UAB “Margūnas”. Įvykus nelaimei, bendrovės darbuotojai į įvykio vietą atgabeno kelias tonas sodos. Be to, padedami gelbėtojų jie perpylė nespėjusį iš talpyklos išbėgti skystį į savo atvežtą konteinerį ir nuvežė į įmonės teritoriją laikinai pasaugoti.

Į aplinką išsiliejo apie 700 litrų rūgšties. Liudytojai pasakoja, kad medžiagai patekus ant asfalto ėmė kilti aitrūs gelsvi dūmai. “Baisiai dvokė ir truputį graužė akis”, - sakė gatvėje, kurioje įvyko avarija, dviračiais važinėję vaikai. Gelbėtojai teigia, kad aukų išvengta, nors avarija įvyko visai netoli gyvenamųjų namų. Nelaimės liudytojams pareigūnai patarė kuo greičiau nusiprausti ir išgerti pieno.

Kadangi aukų nėra, baudžiamoji byla nebus keliama. Kas galėjo sukelti nelaimę, aiškinasi policija ir aplinkosaugininkai.

Automobilį vairavęs Algis jaudindamasis sakė nesitikėjęs tokios nelaimės: “Rūgštį vežiau ūkininkui į Kėdainius. Jis šiltnamyje augina agurkus ir vandeniu skiestą azoto rūgštį naudoja kaip trąšą. Nepastebėjau, kai iš automobilio galo ėmė tekėti šis skystis”.

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovas Aurelijus Lukauskas teigė, kad išsiliejusią rūgštį pirmiausia pamatė moteris su vaikais ir uždususi atbėgo pranešti ugniagesiams. Gatve tuo metu šnypšdama tekėjo rūgštis. Ją sutramdyti pavyko per pusvalandį. Savivaldybės administracijos Civilinės saugos tarnybos pareigūnai pažadėjo atvežti talpyklas, į kurias bus sukrauta neutralizuota medžiaga.

Nieko įtartino nepastebėjo

Kauno regiono Aplinkos apsaugos departamento direktorius Antanas Petrauskas teigia, kad azoto rūgštis lietaus kanalizacijos vamzdžiais nutekėjo į už poros šimtų metrų esantį Nemuną. “Žala gamtai tikslinama. Ją atlyginti turės ūkininkas, kuris neapžiūrėjo talpyklos ir pirko cheminę medžiagą”, - sakė aplinkosaugininkas.

Anot Savivaldybės administracijos Civilinės saugos tarnybos vedėjo Jono Griškevičiaus, vamzdžio, kuris nutiestas į Nemuną, anga tokia plati, jog gelbėtojai nesugebėjo jos užkimšti.

Sumaištį tarp ugniagesių ir policijos darbuotojų sukėlė ir dingęs vairuotojo leidimas vežti chemines medžiagas. Policija ir aplinkosaugininkai vakar vakare dar aiškinosi, kodėl nutekėjo rūgštis, nors įvykio vietoje dirbę gelbėtojai “Kauno dienai” teigė, jog greičiausiai nelaimė atsitiko dėl nesandaraus talpyklos čiaupo.

Bendrovės “Margūnas” atstovai tvirtino, kad parduodami rūgštį nieko įtartino nepastebėję. Anot jų, vasaros karštis jokios įtakos padaryti negalėjo. Bendrovės prekybos direktorius Gerardas Zienius sakė, kad talpyklos sandarumu turi pasirūpinti patys pirkėjai: “Už pirkėjų klaidas mes neatsakom”.

Pavojingos medžiagos juosta nusitiesė 65 metrus bei siekė 1-1,5 metro plotį. Rūgštis iš Rusų gatvės pasiekė A.Juozapavičiaus prospektą. Policija uždarė eismą - iš darbo grįžtantys kauniečiai negalėjo pasiekti Panemunės tilto.

Trūkusios talpyklos savininkas neaiškus

Vakar dar nebuvo žinoma, kas pirko azoto rūgštį. Ūkininkas, kuriam buvo vežta rūgštis, nelaimės vietoje nesirodė. O “Margūno” atstovai nenorėjo nurodyti, kam pardavė medžiagą, sukėlusią ant kojų Kauno gelbėjimo tarnybas. Pasak bendrovės atstovų, tai - įmonės komercinė paslaptis.

Vairuotojas taip pat neatskleidė asmens, kuriam jis vežė pavojingą krovinį. Be to, vyras prasitarė, kad automobilyje neturėjo jokių priemonių, kurios padėtų apsisaugoti įvykus panašiai nelaimei - gelbėtojams neutralizuojant rūgštį vyriškis atlapa krūtine, be respiratoriaus ir dujokaukės, vaikštinėjo šalia, žiūrėjo, kaip, vykstant cheminei reakcijai, veržiasi aitrūs dūmai, ir traukė vieną cigaretę po kitos.

Specialistų teigimu, talpykloje vežta azoto rūgštis yra bespalvis skystis, kuris, patekęs į aplinką, ima garuoti, sudarydamas nuodingas azoto dioksido dujas. Azoto rūgštis yra nedegi, bet jos veikiamos organinės medžiagos, tokios kaip drabužiai, gali užsidegti savaime. O medžiagai susijungus su mineraliniais aliejais, etilo spiritu, gali įvykti sprogimas. Patekusi ant žmogaus odos bei gleivinės medžiaga sukelia sunkius odos nudegimus, o ypač pavojingi akių nudegimai. Įkvėpus garų atsiranda gerklės peršėjimas, sausas kosulys, sunku kvėpuoti. Laimei, gelbėtojai vakar buvo visai greta avarijos vietos ir užkirto kelią didesnei nelaimei.