Savivaldybė bando išvengti teismo apribojimų


2005-07-13
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Savivaldybė bando išvengti teismo apribojimų

Negalėdami parduoti bendrovės “Stoties turgus” akcijų, Kauno privatizavimo strategai užsimojo surengti nebaigto statyti pastato aukcioną

Kauno apygardos administraciniam teismui laikinai sustabdžius bendrovės “Stoties turgus” privatizaciją, Savivaldybės valdininkai rado būdą, kaip apeiti šį draudimą. Miesto politikams siūloma leisti parduoti ne bendrovės akcijas, o Šiaulių gatvėje esantį nebaigtą statyti pastatą.

“Šis klausimas bus išbrauktas iš Tarybos darbotvarkės. Pirmiausiai turto vertintojai turėtų įvardyti nebaigto statyti pastato vertę. Tik tada galima kalbėti apie aukcioną”, - “Kauno dienai” pradėjus domėtis šia istorija, vakar tikino miesto meras Arvydas Garbaravičius.

Aukciono pelną tektų dalytis

Bendrovėje “Stoties turgus” Savivaldybė valdo 51 procentą akcijų. Iki šiol surengti du aukcionai nebuvo sėkmingi. Vėliau keletas Seimo narių kreipėsi į teismą, kuris ir sustabdė privatizavimo procedūrą.

“Akcijos areštuotos, tačiau niekas netrukdo mums parduoti pastatus. Savivaldybė negali laukti 2-3 metus, todėl ir bandome parduoti pastatą. Seimo narių argumentai, kad Savivaldybė negali parduoti akcijų - taip pat nelogiški, todėl mums nesuprantamas ir teismo sprendimas”, - teigė Privatizavimo komisijos pirmininkas Alvydas Banevičius.

Vakar jis nesiryžo prognozuoti, už kokią sumą galėtų būti parduotas nebaigtas statyti pastatas Šiaulių gatvėje. Už 51 procentą akcijų Savivaldybė norėjo gauti apie 7 milijonus litų.

Tuo tarpu pardavus pastatą, gautus pinigus tektų dalytis su kitais akcininkais. Neoficialiais duomenimis, tarp jų yra ir prieštaringai vertinamas verslininkas Gintaras Skobas.

Oponentų gretose - miesto vadovas

“Kauno dienai” miesto meras A.Garbaravičius vakar teigė, kad sprendimo projektas blogai parengtas, todėl jis bus išbrauktas iš ketvirtadienį vyksiančio Tarybos posėdžio darbotvarkės.

Jeigu būtų pritarta dabartiniam dokumentui, visą aukciono eigą koordinuotų bendrovės valdyba. “Valdyba samdytų vertintojus, o Savivaldybė tarsi būtų nušalinta. Kai nežinai pastato vertės, sunku ką nors ir prognozuoti. Taip neišvengtume ir galimų manipuliacijų”, - tvirtino A.Garbaravičius.

Tuo tarpu Privatizavimo komisijos pirmininkas A.Banevičius įsitikinęs, kad į parengtą sprendimo projektą tereikia įtraukti papildomus saugiklius.

“Bendrovės valdyboje yra mūsų žmogus, todėl jis turėtų rūpintis, kad privatizavimo procesas vyktų skaidriai. Taip pat galime įpareigoti, kad parduodamas turtas būtų įvertintas”, - teigė A.Banevičius.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad, pardavus nebaigtą statyti pastatą, senasis turgus išliks. “Rinkos mes neparduodame. Ateityje, kai išsispręs teisminiai ginčai, galėsime galvoti ir apie bendrovės akcijų likimą”, - tikino Privatizavimo komisijos pirmininkas.

Statybos įstrigo

Prieš septynerius metus Šiaulių gatvėje pradėtas statyti naujosios turgavietės pastatas. Čia planuota pastatyti daugiau nei 23 tūkstančių kvadratinių metrų turgavietę. Pasak Savivaldybės Įmonių finansinės veiklos analizės skyriaus vedėjo Vytauto Jurkevičiaus, statybų darbai buvo finansuojami iš bendrovės “Stoties turgus” uždirbtų lėšų. Nemažą sumą skyrė ir pati Savivaldybė.

Prieš trejus metus miesto Taryba leido bendrovei pasiskolinti 16 milijonų litų. Tačiau derybos su bankais nebuvo sėkmingos. Bendrovės administracija dėl to kaltino politikus.

Specialistų apskaičiavimais, į nebaigtą statyti kompleksą dar reikia investuoti apie 33 milijonus litų. Pasak V.Jurkevičiaus, būtent dėl šios priežasties bendrovės valdyba nusprendė sušaukti akcininkų susirinkimą, kuriame nebaigtą statyti pastatą bus siūloma parduoti.