Šeimos ir lagerio išugdytas kūrėjas


2005-07-13
Šeimos ir lagerio išugdytas kūrėjas

Itin muzikalioje aplinkoje augusį Antaną Padleckį nuo vaikystės lyg magnetas traukė daina. “Kai vyriausias brolis Stasys, mokęsis vargonininkauti pas Juozą Naujalį, namie suorganizavo tėvų ir aštuonių mano brolių bei seserų chorą, manęs, septynmečio, dainuoti nepriėmė. Tol verkiau, kol Stasys pagaliau pripažino mane “mažiuku bosiuku”, - prisiminė savo pirmuosius žingsnius dainavime dabar mišriam chorui “Laisvės kovų daina” vadovaujantis Antanas Padleckis.

Antrojo Pasaulinio karo išvakarėse Antanas mokėsi vidurinėje, o jo vyresnis brolis Juozas - Kauno konservatorijoje. Abu Padleckiai dalyvavo pogrindinėje veikloje prieš rusų ir vokiečių okupaciją. Po karo Padleckių šeimos nariais susidomėjo saugumiečiai - gaudė po vieną ir vežė į Sibirą, kur atsidūrė ir Juozas su Antanu. “Intoje stačiau anglies kasyklas ir dirbau šachtose. Ten suorganizavau pirmąjį vyrų kamerinį chorą. Beje, lageryje unikalias dainavimo pamokas man davė anuomet kartu kalėjęs garsus Rusijos tenoras Pečkovskis, o kompozicijos mokė Maskvos radiofono muzikinės dalies direktorius”, - pasakojo A.Padleckis.

Į Lietuvą broliai Padleckiai grįžo po Stalino mirties. Beje, kad būtų saugiau gyventi Tarybų Lietuvoje, Padleckiai buvo pakeitę pavardes, tačiau Antanas susigrąžino tikrąją pavardę, o štai brolis Juozas taip ir liko Indra, kurį, kaip kompozitorių, žino visa Lietuva.

Pirmąją savo dainą Antanas Padleckis sukūrė lageryje, natas rašydamas ant cemento maišų popieriaus, nes kitokio nebuvo. Tų natų, aišku, neparsivežė, daug melodijų užmiršo, tačiau atmintis visgi išsaugojo vieną iš lageryje sukurtųjų - ją, pakeitęs žodžius, maestro padainavo savo 80-mečiui skirtame autorinių dainų vakare.

A.Padleckiui teko dirbti Klaipėdos muzikiniame teatre, buvusioje Kauno 18-ojo vidurinėje mokykloje Vilijampolėje, kur, beje, parengė dvi dainininkes pirmajam “Dainų dainelės” konkursui. Viena iš jų pateko į šio konkurso finalą kartu su dabar žinoma dainininke Judita Leitaite.

Beveik nuo Lietuvos atgimimo pradžios Antanas Padleckis vadovauja mišriam chorui “Laisvės kovų daina”. Tarp choristų yra ir Vytautas Švilpa, kuris kartu su A.Padleckiu kalėjo lageryje, dainavo kartu su juo, pritariant akordeonui, kurį būsimasis choro vadovas nusipirko po Stalino mirties. Tos lagerių dainos skamba ir šiandien. Choristas Jonas Sakauskas suskaičiavo, kad choro repertuare - apie 100 dainų, iš kurių bene mėgstamiausios - Antano Padleckio sukurtos.