Statybos be jokių stabdžių


2008-03-27
Saulius TVIRBUTAS
Statybos be jokių stabdžių

Kauno valdininkai nenori kalbėti apie į skandalą įsipainiojusių verslininkių statinius. Jie nepaneigia įtarimų, kad Savanorių prospekte vienas pastatų iškilo pažeidžiant galiojančius teisės aktus.

Valdininkai nieko nežino

Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas architektas Gintaras Balčytis yra pareiškęs, kad pagrindinėse miesto gatvėse, ypač Savanorių prospekte formuojasi ne geriausios architektūrinės tradicijos. „Tai, kas statoma Savanorių prospekte įvardijama paprastai – provincialumo apraiškos“, – pastebėjo architektas, kalbėdamas apie besikeičiantį prospekto veidą.

Naujieji verslininkių pastatai Savanorių prospekte sulaukė pastabų dėl skurdžios architektūros.

Tikrinant statinių techninius projektus pastebėta, kad prie Savanorių prospekto ir K.Petrausko sankryžos esantis pastatas yra pernelyg arti gatvės – peržengia užstatymo liniją. Tačiau tai nesutrukdė sėkmingai baigti statybas. Pernai duris atvėrusiame stikliniame pastate teikiamos įvairios paslaugos, veikia interjero dizaino centras.

Savanorių prospekte daug investavusios į skandalą įsipainiojusios Birutė Jablonskienė ir Laima Baranauskienė nevengdavo pasigirti savo valdomu turtu. „Kad ir kur besi pirštu, ten mūsų statiniai“, – dar iki korupcijos skandalo, kuriame įtarimai pareikšti ir šioms verslininkėms, kalbėjo B.Jablonskienė.

Kauno apskrities administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamente nepavyko sužinoti, kaip verslininkėms pavyko įteisinti naujuosius statinius. Laikinai departamento direktoriaus pareigas einantis Eugenijus Sklenys tikino, kad patikrinti šių pastatų teisinę būklę tarnautojams prireiktų ne mažiau kaip savaitės. „Šiandien negaliu atsakyti, koks jų statusas, – gynėsi jis. – Baigus statybas sudaroma valstybinė komisija iš įvairių specialistų. Dabar tiksliai nieko nepasakysiu, reikia žiūrėti detaliuosius planus, vartyti kitus dokumentus.“

Redakcijos žiniomis, savivaldybės urbanistai į valstybinę komisiją nebuvo pakviesti ir ant suderinimo akto jų parašų nėra. Neoficialiais duomenimis, savivaldybėje apsilankę STT pareigūnai taip pat domėjosi, ar pastatas Savanorių prospekte yra sulaukęs parašais patvirtinto Urbanistikos skyriaus vadovų pritarimo.

Valstybinėje komisijoje paprastai dalyvaujantis Urbanistikos skyriaus vyriausiasis specialistas Ramūnas Kamaitis šiuo metu atostogauja ir yra išvykęs į užsienį, todėl su juo susisiekti nepavyko.

Vienas mistiškiausių projektų

Nežinomybė ilgai gaubė ir Laisvės alėjoje vykstančias statybas. Iš pradžių leidimas gautas rekonstruoti „Lietuvos“ viešbutį, bet iš esmės čia pradėtos naujos statybos. Iš buvusio pastato neliko nė pėdsako.

„Statybos ir rekonstrukcijos metu statytojas gali koreguoti projektą, bet tada reikia vėl kviesti valstybinę komisiją, gauti naujus leidimus“, – aiškino E.Sklenys. Paklaustas apie Laisvės alėjoje nugriautą viešbutį ir iškilusį naują pastatą, E.Sklenys vėl tapo nekalbus. „Šiuo metu atliekamas teisėsaugos tyrimas, laukiame jo išvadų“, – tepasakė valdininkas.

Kauniečiai interneto forumuose šias statybas pakrikštijo mistiškiausiu projektu. Žmonės stebėjosi, kodėl Laisvės alėjoje besidarbuojant statybininkų technikai niekas negalėjo sužinoti, kas iškils nugriauto viešbučio vietoje. Statybininkai žurnalistams atsisakydavo teikti informaciją. Ant tvoros ir dabar nėra jokios informacinės lentos apie būsimo objekto paskirtį.

Tik tada, kai ėmė strigti verslininkių planai nusipirkti ir prisijungti 3,58 aro valstybinės žemės sklypą A.Mickevičiaus gatvėje, jos ėmė platinti pranešimus spaudai. Juose prabilta, kad trukdoma gražinti pagrindinę miesto gatvę. Jau pradėjus kilti daugiaaukščiam pastatui, jos pranešė, kad viešbučio vietoje ir šalia jo statomi gyvenamieji daugiabučiai su komercinėmis patalpomis. Pasak verslininkių, į projektą ketinta investuoti 30 mln. litų. Jos gyrėsi, kad A.Mickevičiaus sklype atnaujino vamzdynus.

Kauno taryboje, svarstant B.Jablonskienės ir L.Baranauskienės parengtą valstybinės žemės detalųjį planą, opozicija prakalbo apie verslininkių organizuojamas nelegalias statybas. Tačiau spaudžiami terminų politikai turėjo arba atmesti, arba patvirtinti detalųjį planą ir leisti pirkti žemę. Netrukus savivaldybė ir Kauno apskrities administracija sulaukė Specialiųjų tyrimų tarybos ir Generalinės prokuratūros reido.

Kalbama apie dideles sumas

Kauno savivaldybėje kalbama apie įspūdingas sumas, kurios galėjo būti siūlomos už palankius verslininkėms sprendimus. Kai kurie politikai mini 200 – 250 tūkst. litų. Kuluaruose šnekama, kad ši suma susijusi vien su A.Mickevičiaus gatvės sklypu.

Oficialiai politikai kalba miglotai. Kauno tarybos narys, buvęs meras Arvydas Garbaravičius tik prasitarė, kad nenustebtų, jei minimos sumos nebūtų laužtos iš piršto.

„Tam, kad sėkmingai būtų perimti valstybinės žemės sklypai, negailima nieko, – svarstė jis. – Pažiūrėkite, kas darosi su kitais sklypais. Privatizuota Vaišvydavos vidurinės mokyklos teritorija, vos negrąžintas sklypas Kovo 11-osios mokyklos žemėje.“ A.Garbaravičius yra pareiškęs, kad nepasitiki ir Kauno meru Andriumi Kupčinsku. „Be jo sutikimo šio sklypo detalaus plano tvirtinimas nebūtų įtrauktas į miesto tarybos darbotvarkę“, – įsitikinęs jis.

Verslininkės šiuo metu yra suimtos. Nelaisvėje atsidūrė ir Kauno apskrities viršininko pavaduotojas liberalcentristas Virginijus Vizbaras. Dar vienas galimas įtariamasis Kauno tarybos narys, konservatorius Adolfas Antanas Balutis atsistatydino iš vyriausiojo specialisto savivaldybėje pareigų, išėjo iš frakcijos ir partijos.

Skandalingojo sklypo istorija

Iki 1999 m. Laisvės alėjos 35-ajame pastate nuo sovietmečio laikų veikė viešbutis „Lietuva“.

1999 m. viešbutį įsigijo bendrovė „Ketera“, pakeitusi viešbučio pavadinimą į „Monelą“.

2006 m. pasikeitę savininkai nusprendžia nugriauti viešbutį. Visuomenė informuota tik tiek, kad čia vyksta rekonstrukcija.

2007 m. Laisvės alėjoje ir A.Mickevičiaus gatvėje intensyviai vyko statybos, kilo naujas statinys.

2008 m. sausį verslininkės B.Jablonskienė ir L.Baranauskienė piktinosi, kad negali įsigyti valstybinės žemės sklypo A.Mickevičiaus gatvėje.

2008 vasarį verslininkės apsilankė Kauno miesto taryboje ir sulaukė palankaus sprendimo.

2008 m. kovą Lietuvos generalinė prokuratūra pareiškia įtarimus verslininkėms ir dviem politikams.