Tarybos nariai šortus nusimautų tik įvykus nelaimei


2006-07-08
Dainoras LUKAS
Tarybos nariai šortus nusimautų tik įvykus nelaimei

Kauno miesto ir rajono politikai vasarą į Tarybos posėdžius nesirenka, tačiau darbas savivaldybėse nesustoja

Savivaldybių tarybų nariai vasarą neposėdžiauja, todėl tuo metu negalima priimti beveik jokių reikšmingesnių sprendimų. Tai apsunkina dalies gyventojų veiklą, tačiau politikai teigia, kad į posėdžių sales susirinktų tik ypatingais atvejais.

Trukdo verslui

Vienos nekilnojamojo turto agentūros vadovas, prašęs neminėti pavardės, sakė, kad jam dėl atostogaujančios Kauno rajono tarybos sustoja darbai.

“Kai kuriuos sprendimus gali priimti tik Taryba. Kai ji neposėdžiauja, mes taip pat priversti sustabdyti savo veiklą, nes negalime pabaigti kai kurių projektų. Įdomu, ar tikrai Tarybos nariai gali taip ilgai atostogauti?” - klausė verslininkas, paaiškinęs, kodėl nenori skelbti pavardės. “Bijau, kad tada įvairūs derinimai gali pradėti strigti”, - nusijuokė jis.

Privalo rinktis kas 3 mėnesius

Vietos savivaldos įstatymas numato, kad pirmąjį naujai išrinktos savivaldybės tarybos posėdį šaukia apygardos rinkimų komisijos pirmininkas ne anksčiau kaip ankstesnės kadencijos tarybos įgaliojimų paskutinę dieną ir ne vėliau kaip praėjus 7 kalendorinėms dienoms nuo ankstesnės kadencijos tarybos įgaliojimų paskutinės dienos.

Kitus savivaldybės tarybos posėdžius prireikus, bet ne rečiau kaip kas 3 mėnesiai, šaukia meras, o kai jo nėra,- mero pavaduotojas. Tai reiškia, kad įstatymas nurodo tik tai, kad per metus turi įvykti ne mažiau kaip 4 tarybos posėdžiai.

Galima surengti ir neeilinį posėdį

Kauno rajono vicemeras Artūras Orlauskas sakė, kad Taryba vasaros metu susirinktų tik ypatingu atveju. “Pavyzdžiui, kiltų didžiulis gaisras, ir tektų perskirstyti rajono biudžetą. Nemanau, kad Tarybos nariai skubėtų anksčiau rinktis į posėdį tam, kad verslininkai galėtų greičiau sutvarkyti savo reikalus”, - sakė jis.

A.Orlauskas priminė, kad ypatingu atveju Tarybos narių nuomonę galima sužinoti telefonu. “Pernai vasarą Švietimo ir mokslo ministerija rajonui skyrė autobusiuką moksleiviams vežti. Gal ir keista tvarka, tačiau Taryba turi duoti atsakymą, ar sutinka priimti autobusą. Tarybos posėdis buvo numatytas po trijų savaičių, tačiau atsakyti ministerijai reikėjo per savaitę. Tada rastas punktas įstatyme, leidžiantis surengti telefoninę apklausą”, - pasakojo vicemeras.

Kauno miesto tarybos narys Andrius Kupčinskas sakė, kad Taryba anksčiau į posėdį rinkdavosi kas mėnesį, bet jau keletą metų jie skelbiami kas tris savaites. “Dirbame daugiau, nes savivaldai deleguota daugiau funkcijų. Būtų galima posėdžius skelbti ir dažniau, tačiau Savivaldybės administracija nespėtų jiems pasirengti”, - sakė jis. Miesto Taryba vasarą nesirenka maždaug pusantro mėnesio.

A.Kupčinskas pridūrė, kad esant būtinumui, galima sušaukti neeilinį posėdį. “Prisimenu tik vieną kartą, kai tai buvo padaryta vasarą. Taip atsitiko prieš keletą metų, kai buvo svarstomas klausimas dėl Kauno elektrinės pardavimo Rusijos “Gazprom” bendrovei. Atsimenu, visi suvažiavo vilkėdami šortais”, - sakė jis.

Tarybos nariams atostogos neskiriamos

Apie tarybos narių atostogas įstatyme nekalbama, nes jie ir neatostogauja. Tarybos nariams užmokestis apskaičiuojamas pagal vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydį atsižvelgiant į faktiškai dirbtą laiką.

Tarybos nariui su jo veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, transporto išlaidoms kas mėnesį gali būti mokama išmoka, kurios dydis patvirtinamas tarybos veiklos reglamente nustatyta tvarka.

Kolegija gali nedaug

Anot A.Orlausko, Tarybos kompetencijai priskirtais klausimais daugiau niekas neturi teisės priimti sprendimų. “Tarybos kolegija gali priimti sprendimus tik dviem - rajono strategijos ir politinio pasitikėjimo pareigūnų pareigų klausimais”, - pažymėjo A.Orlauskas.

Kaip sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas, komisija niekaip nesikiša į tarybų darbą. “Jos pačios savo veiklą vykdo pagal pačių nusistatytą reglamentą. Vienintelis atvejis, kai mums tenka įsikišti, yra tada, kai tarybos narys nelanko posėdžių be pateisinamos priežasties, ir mes tokį politiką galime išvaryti iš tarybos”, - aiškino Z.Vaigauskas.