„Be2gethet" atvėrė sienas


2008-08-18
Dovilė Jablonskaitė
„Be2gethet

„Čia susirinko patys geriausi Lietuvos žmonės", - aiškindamas, kad ne muzika, o būtent jie yra festivalio "Be2gether" dvasia, kalbėjo savaitgalį Norviliškėse šėlęs festivalio svečias Gediminas.

Negali ginčytis. Norviliškėse geranoriškumo aura sklandė iki pat festivalio pabaigos. Žmonės šypsojosi, bičiuliavosi ir pramogavo iš visos širdies.

Šokiai, šėlionės purve ir skrydžiai su dviračiais - visos festivalio erdvės buvo pripildytos teigiamų emocijų. Stebint žmonių aprangą, šukuosenas ir judesius šokant, piršosi viena mintis - čia sugūžėjo laisvas, stilingas ir atsipalaidavęs, bet pilietiškas jaunimas.
Kitaip tariant, muzika iš tiesų atveria sienas: palapinių miestelyje ir per grupių pasirodymus prie scenos plevėsuodavo Gruzijos vėliavos. Jos užgoždavo net lietuvišką trispalvę. Tačiau bendrumo jausmas buvo juntamas ir tarp tautiečių - ypač po dar vieno krepšininkų triumfo Pekine.

Iš viso trijose scenose ir dviejose klubų palapinėse per festivalį koncertavo daugiau kaip 70 muzikos grupių ir atlikėjų iš viso pasaulio. 6 ha žemės buvo užpildyti originaliu menu ir kūrybinėmis dirbtuvėmis.

Net festivalio skeptikai pripažįsta ypatingą Norviliškių pievų dvasią. Šiemet jos neišsklaidė nei pirmą festivalio dieną prapliupęs lietus, nei antrą pasiutusiai kepinusi saulė. Matyt, neveltui teritorija apipinta įvairiais mitais. Girdi, 1939 m. Kremliuje braižant Lietuvai grąžinto Vilniaus krašto ribas, ant žemėlapio gulėjusi Stalino pypkė. Niekas neišdrįso jos pajudinti, todėl ir apibrėžė aplink. Taip atsirado vadinamoji Dieveniškių kilpa - unikalus Lietuvos kampelis, giliai įsirėžęs į Baltarusijos teritoriją.

Festivalio dalyviai džiaugėsi, kad Baltarusijos pareigūnai šiemet buvo tolerantiškesni. "Matyt, mažiau mūsų klausėsi ir netrukdė ryšiui, todėl mobilieji telefonai taip greitai kai pernai nenusėdo", - šypsojosi Rokas.