A.Greičiaus likimas - galvosūkis Prezidentui


2008-08-07
Stasys Gudavičius
A.Greičiaus likimas - galvosūkis Prezidentui

Prezidentas Valdas Adamkus svarsto, ar rudenį trečiąkart teikti Seimui atleisti iš pareigų kadenciją baigusį ir įgaliojimus praradusį Aukščiausiojo Teismo (AT) pirmininką Vytautą Greičių, ar palaukti, kol spalį bus išrinkti naujos kadencijos parlamentarai ir tik tada teikti šį klausimą svarstyti.

Svarstys, ką daryti

Prezidentūra kol kas nekomentuoja, kaip elgsis valstybės vadovas, spręsdamas vadinamąją V.Greičiaus problemą. "Apie tai dar nekalbėta, nesvarstyta. Bus laukiama rugsėjo, tada daromi kokie nors sprendimai. Juk dabar Seimo sesija nevyksta, tai ir bet koks šio klausimo sprendimas neįmanomas", - dienraščiui sakė Prezidento atstovė spaudai Rūta Grumadaitė.

Be to, visą rugpjūtį atostogauja Prezidento patarėja teisės klausimais Aušra Rauličkytė, kuri prezidentūroje atsakinga už įvairių teismų darbą, taip pat ir teisėjų skyrimą bei atleidimą.

Vis dėlto, šaltiniai prezidentūroje užsimena, kad valstybės vadovas veikiausiai rinksis vieną iš dviejų alternatyvų. Jis gali dar kartą teikti Seimui atleisti iš pareigų liepos 8 d. kadenciją baigusį AT pirmininką V.Greičių tikėdamasis, kad dabar parlamentarai nesipriešins šiam siūlymui. Bet V.Adamkus gali nuspręsti palaukti naujojo Seimo rinkimų spalį bei pirmųjų jo posėdžių lapkritį ir tik tada teikti svarstyti šį klausimą jau kitos kadencijos parlamentarams.

Liepą Prezidentas du kartus teikė Seimui atleisti V.Greičių, tačiau abu sykius Seimo nariai nepanoro priimti tokio nutarimo. Dalis jų supyko ant A.Rauličkytės, be kita ko, pareiškusios, esą parlamentarai privalo balsuoti už tai, kad AT pirmininkas būtų paleidžiamas. Dalis stebisi, kodėl V.Greičius negali būti siūlomas dar vienai AT pirmininko kadencijai. Dar kiti Seimo nariai tiesiog pasinaudojo proga įgelti Prezidentui artėjant parlamento rinkimų kampanijai.

Visą mėnesį neturi vadovo

AT jau visą mėnesį formaliai neturi pirmininko, nors V.Greičius tebedirba savo kabinete, gauna teismo vadovui skirtą algą. Tačiau jis negali vykdyti nė vieno iš daugiau kaip dviejų dešimčių įstatymo numatytų AT pirmininko įgaliojimų, negali pasirašyti oficialių dokumentų ar atstovauti savo institucijai.

Kadangi negali dalyvauti, V.Greičius nekviečiamas į posėdžius institucijų, kurių narys yra pareigas einantis AT vadovas. Liepą įvyko Teisėjų tarybos, praėjusią savaitę - Malonės komisijos posėdžiai. Nei viename, nei kitame AT pirmininko nebuvo.

V.Greičius neišleistas atostogų, nes tai padaryti gali tik Prezidentas savo dekretu. Tokio dekreto nėra, todėl dabar kadenciją baigęs AT pirmininkas yra nei pagautas, nei paleistas.

Jis netgi negali pavesti vienam iš savo pavaduotojų pradėti laikinai eiti AT pirmininko pareigas, nes nebeturi tam įgaliojimų.

Neranda kelių minučių atsakyti

Nei V.Greičius, nei AT pirmininko atstovas spaudai Alvydas Jancevičius per dvi paras nesiteikė atsakyti į kelis paprastus dienraščio užduotus klausimus. Teirautasi, kokia V.Greičiaus darbotvarkė ir kuo ji skiriasi nuo buvusios iki liepos 8 d., ar jis vykdo kokius nors AT pirmininko įgaliojimus, ar pasirašo kokius nors dokumentus arba duoda nurodymus, ar gauna teismo vadovui skirtą atlyginimą.

Taip pat klausta, ar V.Greičius imasi kokių nors bylų kaip AT teisėjas. Mat 59-erių V.Greičius dar šešerius metus išliks AT teisėju, nes yra Seimo paskirtas į šias pareigas iki 65 metų amžiaus. Kaip AT teisėjas, jis gali nagrinėti bylas.

Iš viso užduoti devyni klausimai, į kuriuos galima atsakyti per mažiau nei ketvirtį valandos. Bet V.Greičius tam nerado laiko.

"Atsakymas ruošiamas, kai turėsime, atsiųsime", - bent šešis kartus per dvi darbo dienas pakartojo A.Jancevičius ir paneigė, kad atsakymų nebus apskritai.
Pats V.Greičius mobiliojo telefono nekelia, jei skambinama iš jam nepažįstamo numerio.

Gauna tą patį atlyginimą

Vakar išplatintas trumpas pranešimas, kad V.Greičius tebegauna atlyginimą kaip teismo vadovas, o ne kaip eilinis jo teisėjas. Apie tai dienraštis jau rašė prieš porą savaičių.

Kaip pranešė AT kanclerio pareigas laikinai einantis Bronislovas Sakovičius, AT pirmininko atlyginimas atskaičius mokesčius yra 9354 litai. Šio teismo teisėjų atlyginimas atskaičius mokesčius - 8246,85 lito.

"Seimas nėra atleidęs V.Greičiaus iš AT pirmininko pareigų ir šiuo klausimu nėra priėmęs nutarimo, todėl nėra ir teisinio pagrindo jo atlyginimą skaičiuoti kitaip", - teigė B.Sakovičius BNS.

Pabrėžiama, kad V.Greičius kiekvieną dieną informuojamas apie visų AT struktūrinių padalinių veiklą, kuri yra aptariama.

Siekia dar vienos kadencijos

Dabartinis Seimas galbūt be didesnių skrupulų atleistų V.Greičių iš pareigų, jeigu Prezidentas iškart pateiktų jo kandidatūrą dar vienai AT pirmininko kadencijai. Tuo labiau kad ir pats V.Greičius yra leidęs suprasti neatsisakysiantis svarstymų, ar priimti tokį siūlymą, nors, neoficialiomis žiniomis, jis siekia būtent tokio įvykių posūkio.

Tačiau V.Adamkus yra pasakęs, kad neketina darkart teikti to paties kandidato į AT pirmininkus, esą turi būti užtikrinta rotacija šiame poste. Į AT pirmininkus siūlomas vienas dabartinių jo pavaduotojų Jonas Prapiestis.

Jei Prezidentas nuspręstų trečią kartą neteikti dabartiniam Seimui atleisti V.Greičiaus ir lauktų naujos kadencijos parlamento, AT turėtų be savo pirmininko išgyventi mažiausiai iki lapkričio vidurio. Tik tada numatomi naujojo Seimo pirmieji posėdžiai.