A.Paleckio išsišokimai greitai užsimiršo


2007-09-29
A.Paleckio išsišokimai greitai užsimiršo

Pamiršęs partijai padarytas skriaudas dar neseniai išsišokėliu vadintas Algirdas Paleckis antrą kartą tapo socialdemokratų (LSDP) Vilniaus skyriaus vadovu. Kad būtų ramu, jo nuodėmių nebepamena ir centrinė socdemų vadovybė.

Postas išplėštas „sausai“

Ketvirtadienio vakare LSDP Vilniaus skyriaus konferencijoje 132 balsų persvara pirmininku perrinktas A.Paleckis. Jo oponentas Rimantas Vaitkus sulaukė vos 14 skyriaus delegatų palaikymo. Kandidatas tikino ir nesitikėjęs laimėti, o savo kandidatūrą pasiūlė tik norėdamas parodyti, kad partijos skyriuje egzistuoja ir kita nuomonė. Tiesa, vadovo kėdę užleidęs A.Paleckiui, R.Vaitkus užėmė vieno iš 9 pirmininko pavaduotojų postą.

O A.Paleckis jau mėnesį tryško optimizmu ir tikino būtinai rinkimus laimėsiąs, nors dar gegužę kategoriškai tvirtino savo kandidatūros nekelsiąs. Juolab kad gegužę susirinkusi LSDP taryba buvo pasiryžusi jį už nuodėmes partijai pašalinti iš šios organizacijos. Tąkart apsiribota kita bausme – draudimu kandidatuoti į partijos vadovaujančius postus, kalbėti partijos vardu ir prievole viešai paneigti visą melagingą informaciją apie LSDP vadovus, paskleistą buriant Vilniaus koaliciją.

„Tai buvo gegužės mėnesį, kai buvo kita situacija, buvo koalicijos formavimas, įtampa. Dabar bičiuliai mane palaiko ir aš turiu į paramą reaguoti“, – apsisprendimą kandidatuoti komentavo A.Paleckis.

Vadovybė susirgo amnezija

Gegužę duotą pažadą nekandidatuoti A.Paleckis užmiršo iškart po jo šalininko ir naujai išrinkto partijos Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Kęstučio Virbicko žygių. Pastarasis, išnagrinėjęs LSDP tarybos verdiktą, nustatė, kad A.Paleckiui skirta bausmė nestatutinė, vadinasi, negalioja. Esą A.Paleckį už nuodėmes pagal partijos statutą galima tik sudrausminti įspėjimu, papeikimu, galima sustabdyti jo narystę partijoje arba iš jos išmesti.

Nors bausmė nestatutinė, tai dar nereiškia, kad A.Paleckis apskritai nenusižengė, tačiau centrinė LSDP valdžia, kad būtų ramu, nusprendė užsimerkti ir prieš artėjančius Seimo rinkimus triukšmo nebekelti.

Užvakar konferencijoje dalyvavęs LSDP pirmininkas Gediminas Kirkilas tikino per balsavimą palaikęs R.Vaitkaus kandidatūrą, tačiau A.Paleckio išplėšta pergalė jo nuomone, yra teisėta ir neskundžiama.

Aršiai kritikavęs A.Paleckio partiją žeminančius veiksmus LSDP pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis ketvirtadienį partijos Vilniaus skyriaus konferencijoje apskritai nepasirodė. „Kauno dieną“ jis tikino, kad tuomet dalyvavęs žmonos gimtadienyje.

Buvusi oponentė tapo pavaduotoja

Per vasarą nuomonę pakeitė ne tik partijos valdžia, bet ir ne taip seniai aršia A.Paleckio oponente vadinta Vitalija Kliukienė. Dar balandį, formuojant valdančiąją koaliciją Vilniaus mieste, V.Kliukienė nepalaikė A.Paleckio raginimų Vilniaus savivaldybėje dirbti su Rolando Pakso vadovaujamais liberaldemokratais. Ji ignoravo Vilniaus mero rinkimus, kai kandidatu buvo pasiūlytas vienintelis liberaldemokratas Juozas Imbrasas. Vėliau Vilniaus miesto taryboje V.Kliukienė, priešingai nei A.Paleckio vadovaujama Socialdemokratų frakcija, nepalaikė koalicijos partneriams palankių sprendimų.

Praėjusį ketvirtadienį V.Kliukienė netikėtai viešai pasiūlė A.Paleckį į skyriaus pirmininko postą. Šis atsidėkodamas paskyrė ją viena iš 9 savo pavaduotojų.