Atidaryta nauja Vileikių užkarda


2008-06-17
kaunodiena.lt
Atidaryta nauja Vileikių užkarda

Prie Europos Sąjungos išorės sausumos sienos, Lietuvos ir Rusijos pasienyje, šiandien atidaryta rekonstruota Vileikių užkarda.

Už Šengeno programos lėšas įrengtas modernus pastatas su visa įranga kainavo 6 milijonus 575 tūkstančių litų. Tai paskutinė užkarda, pastatyta ir atnaujinta gavus finansinę Europos Sąjungos paramą.

Naująjį kompleksą, kuriame sudarytos ypač puikios darbo ir poilsio sąlygos pasieniečiams, rekonstravo ir modernizavo viešojo pirkimo konkursą laimėjusi įmonė „Vėtrūna".

Iškilmingos užkardos atidarymo ceremonijos metu ją pašventino Šilutės parapijos klebonas Juozas Vaičius.

Trijų hektarų plote įsikūrė 689 kvadratinių metrų vieno aukšto administracinis pastatas ir 214 kvadratinių metrų ūkinės patalpos.

Užkardos pastatų komplekse yra visos būtinos tarnybai vykdyti patalpos - mokymų salė, budėtojų kambarys, ginklų saugykla ir jų valymo patalpa, laikino sulaikymo ir kvotos patalpos, kabinetai pareigūnams.

Pasieniečių patogumui - virtuvėlė, drabužinė, drabužių džiovykla, poilsio ir sporto patalpos, sauna.

Užkardoje yra penki garažai tarnybiniam transportui, plovykla, kuro išdavimo rezervuaras, automobilių stovėjimo ir sulaikytų mašinų aikštelės, ginklų užtaisymo ir ištaisymo vieta, sporto aikštelė.

Taip pat užkardoje yra stoginė pasieniečių plaukiojimo priemonėms laikyti.

Visas VSAT Pagėgių rinktinės Vileikių užkardos saugomas 27 kilometrų ilgio sienos su Rusijos Federacijos Kaliningrado sritimi eina vandeniu - Nemuno ir Skirvytės upėmis.

Nepamiršta pasirūpinti ir tarnybiniais VSAT keturkojais - jiems įrengti penki voljerai. Ypatingais atvejais naujoji užkarda gali veikti autonomiškai - joje sumontuotas elektros generatorius, veikia vandens valymo įrenginiai.

Vileikių užkardai priklauso ir pernai rugsėjį atidaryta nauja prieplauka pasieniečių laivams Rusnėje.

Už Šengeno priemonės programos lėšas prie Europos Sąjungos išorės sienų iš viso buvo pastatytos ir veikia 11 naujų ir penkios rekonstruotos VSAT užkardos.

VSAT nuotr.