Balsavimas brangsta


2006-07-08
Stasys GUDAVIČIUS
Balsavimas brangsta

Žiemą įvyksiantiems savivaldybių tarybų rinkimams pradedama rengtis jau dabar

Nors iki savivaldybių rinkimų liko dar daugiau kaip pusmetis, jiems jau pradėjo rengtis ne tik kandidatus į vietinę valdžią kelsiančios politinės partijos, bet ir pačių rinkimų organizatoriai. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) paskaičiavo, kad šįkart savivaldybių rinkimai kainuos nuo 16 iki 18 milijonų litų. Galutinė suma priklausys nuo to, ar bus įdiegta elektroninio balsavimo sistema, dėl kurios jau pradėta diskutuoti Seime.

Elektroninei sistemai - papildomi milijonai

Netrukus parlamentarai turėtų priimti nutarimą, kuriuo numatoma, kad savivaldybių tarybų rinkimai įvyks kitų metų vasario 25 dieną. VRK paprastai jau prieš gerą pusmetį pradeda gana intensyvų pasirengimą rinkimams.

Pirmiausia pateikiami skaičiavimai kitų metų biudžeto projektą rengiančiai Finansų ministerijai. Pasak VRK vadovo Zenono Vaigausko, jeigu nebus radikalių pasikeitimų pačioje rinkimų sistemoje, jie kainuos apie 16 mln. litų. Paraiška tokiai sumai jau pateikta biudžeto rengėjams.

16 mln. litų yra maždaug penktadaliu didesnė suma, nei rinkimų organizatoriai prašydavo prieš ankstesnius savivaldos rinkimus. Z.Vaigauskas sakė, kad per pastaruosius kelerius metus padidėjo bazinė alga, nuo kurio skaičiuojamas atlyginimas rinkimų komisijose dirbantiems žmonėms. Be to, pabrango degalai, ryšio paslaugos. “Tai ir sudarys didesnę dalį visų mūsų išlaidų”, - aiškino VRK vadovas.

Nedidelė dalis pinigų, skiriamų rinkimams organizuoti, bus išleista jau šiemet. Jeigu rudenį Seimas pritars elektroninio balsavimo rinkimuose įdiegimui ir priims sprendimą, kad šią idėją vertėtų įgyvendinti jau per artimiausius savivaldos rinkimus, pasak Z.Vaigausko, bus prašoma papildomų dviejų milijonų litų. Maždaug tiek kainuotų techninis elektroninio balsavimo aprūpinimas.

VRK vadovas tikina, kad iš principo galima suspėti iki savivaldybių rinkimų įdiegti elektroninį balsavimą, tačiau reikia, kad sprendimas šiuo klausimu būtų priimtas ne vėliau kaip spalį.

Patikslins tarybų narių skaičių

VRK jau parengė pasirengimo savivaldos rinkimams grafiką, jeigu jie tikrai įvyks kitų metų vasario 25-ąją. Anot Z.Vaigausko, jeigu Seimas staiga nuspręstų nustatyti kitą datą, grafikas galės būti šiek tiek pakoreguotas, datas atitinkamai “perstumdant”.

Pagal šį grafiką, per du pirmuosius ateinančio rudens mėnesius turi būti baigtas rinkimų apylinkių sudarymas, keitimas ir ribų tikslinimas.

Tuo pat metu visose 60-yje savivaldybių turi būti patikslintas rinkėjų skaičius, nes nuo jo pagal įstatymą priklauso, kiek kiekvienoje savivaldybės taryboje bus narių. VRK turi iki gruodžio 2 dienos paskelbti renkamų savivaldybių tarybų narių skaičių.

Z.Vaigauskas tikina, kad paprastai pasikeičia vos vienos kitos nedidelės savivaldybės tarybos narių skaičius. Kaune yra renkamas 41 tarybos narys, Vilniuje - 51. Kitose tarybose narių skaičius svyruoja nuo 21 iki 37.

Iš viso bus renkama 1560 savivaldybių tarybų narių. Paprastai į vieną mandatą pretenduoja vidutiniškai 8 kandidatai, todėl tikimasi, kad ir šįkart bus iškelta apie 12 tūkst. kandidatų į vietinę valdžią.

Metų pabaigoje pradės registruoti kandidatus

Partijos turi iki metų pabaigos apsispręsti, kur kels kandidatus į vietinę valdžią ir kiek jų bus. Gruodžio 22 dieną VRK ir apygardų rinkimų komisijos pradės priiminėti pareiškinius dokumentus iš įregistruotų politinių jėgų, keliančių kandidatus į savivaldą.

Šis procesas truks mėnesį. Kitų metų sausio 26 dieną VRK paskelbs savivaldos rinkimuose dalyvaujančių partijų kandidatų sąrašus. Partijoms bus suteikti burtais ištraukti numeriai, kokią vietą balsavimo biuletenyje jos užims.

Savivaldybių rinkimuose paprastai dalyvauja apie tris dešimtis Lietuvos politinių organizacijų, tačiau tik penkios-šešios kelia savo kandidatus į visas be išimties savivaldybių tarybas. Likusios pasitenkina dalimi tarybų.

Paskelbus kandidatus, prasidės oficiali rinkimų kampanija, kuri baigsis likus vienai parai iki balsavimo pradžios.

Rinkėjų pažymėjimai turės būti įteikti iki vasario 5-osios, balsavimas paštu vyks vasario 17-23 dienomis.