Į Lietuvą - tik keliom valandom


2008-08-22
Stasys Gudavičius
Į Lietuvą - tik keliom valandom

Rusijos karinė agresija prieš Gruziją pakoregavo kitą savaitę numatyto Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vizito į Lietuvą darbotvarkę.

Suderino dienotvarkę

Antradienio, rugpjūčio 26-osios, vakarą Vilniuje su vos kelių valandų vizitu lankysis Vokietijos kanclerė A.Merkel. Į Lietuvą ji atvyks pavakary, maždaug apie 17.40 val., ir į Berlyną išskris po beveik penkių valandų.

Prieš savaitę Vilniuje lankėsi Vokietijos kanceliarijos protokolo skyriaus pareigūnai, kurie su lietuviais derino būsimo A.Merkel vizito detales.

Kanclerė suspės susitikti tik su Lietuvos Prezidentu Valdu Adamkumi, ministru pirmininku Gediminu Kirkilu, surengti trumpą spaudos konferenciją ir pavakarieniauti. Visa tai ir buvo įrašyta į vizito darbotvarkę.

Nenakvos, bet kambarius rezervuos

Iš oro uosto A.Merkel vyks į prezidentūrą, kur susitiks su V.Adamkumi ir po šio apie pusvalandį truksiančio pokalbio surengs trumpą spaudos konferenciją. Vėliau Vokietijos kanclerės laukia susitikimas Vyriausybės rūmuose su G.Kirkilu. Vizitas baigsis oficialia vakariene "Stiklių" restorane. Joje dalyvaus aukšti Lietuvos pareigūnai, taip pat su viešnia atvykę ir vokiečių ambasadoje Vilniuje dirbantys diplomatai.

Po kiek daugiau kaip pusantros valandos truksiančios vakarienės A.Merkel išvyks į oro uostą ir išskris namo.

Kadangi vizitas bus labai trumpas, Vokietijos kanclerei neprireiks nakvoti Vilniuje. Tačiau pagal tokio rango vizito taisykles, viename viešbučių privalu rezervuoti kelis kambarius, kurių aukštam svečiui gali prireikti kilus nenumatytoms aplinkybėms, pavyzdžiui, jeigu sugestų lėktuvas ir tektų pasilikti lankomoje šalyje iki bus parengtas kitas orlaivis. A.Merkel vizito atveju keli kambariai rezervuojami "Stiklių" viešbutyje.

Pasidalys įspūdžiais

Pastarųjų dienų įvykiai Gruzijoje papildė klausimų, kuriuos A.Merkel aptars su Lietuvos pareigūnais, sąrašą.

Tiek V.Adamkus, tiek Vokietijos kanclerė neseniai lankėsi Gruzijoje, be to, A.Merkel buvo nuvykusi ir į Rusiją pasikalbėti su jos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu. Todėl Lietuvos ir Vokietijos lyderiai galės ne tik pasidalyti nuomonėmis apie įvykius Gruzijoje, bet ir įspūdžiais iš savo pastarųjų vizitų.

Be to, per A.Merkel susitikimus su Lietuvos Prezidentu ir premjeru bus kalbama apie aktualius ES reikalus, taip pat dvišalius santykius, įskaitant nesutarimus dėl dujotiekio iš Rusijos į Vokietiją tiesimo Baltijos jūros dugnu.

Užsuka retai ir trumpam

A.Merkel iki šiol nėra buvusi Lietuvoje. Tačiau ankstesnis Vokietijos kancleris Gerhardas Schröderis yra lankęsis Vilniuje 2000 m. birželį. Vizitas irgi buvo trumpas - truko vos septynias valandas. Bet tuomet G.Schröderiui buvo surengti susitikimai ne tik su aukštais Lietuvos pareigūnais, bet ir su vietos verslininkais, taip pat ekskursija po Vilniaus senamiestį. Tai buvo pirmas ir kol kas vienintelis Vokietijos kanclerio apsilankymas Lietuvoje.

A.Merkel, kuriai prieš mėnesį sukako 54 metai, pirmąja moterimi Vokietijos kanclerio poste tapo 2005-ųjų lapkritį, po to, kai jos vadovaujama Krikščionių demokratų sąjunga federalinio parlamento - bundestago rinkimuose surinko tik šiek tiek daugiau balsų nei iki tol valdę socialdemokratai. Nė viena šių partijų su savo sąjungininkais negavo pakankamos daugumos, todėl po kelias savaites trukusių derybų nusprendė suformuoti didžiąją Vaivorykštės koaliciją, tarpusavyje pasidalydami ministrų portfelius. Kanclerio postas atiteko krikščionių demokratų lyderei.