Idėja gali atgyti rudenį


2006-07-08
Stasys GUDAVIČIUS
Idėja gali atgyti rudenį

Pasiūlymai steigti naujas ministerijas dar nepadėti į stalčių

Nepamiršti prieštaringai įvertinti pasiūlymai Lietuvoje įsteigti naujas ministerijas. Šios idėjos gali būti prisimintos jau artimiausiu metu, kai naujasis premjeras Gediminas Kirkilas suformuos mažumos Vyriausybę ir vėliau ieškos politinių sąjungininkų parlamentinei daugumai suformuoti. Tokiems sąjungininkams gali būti pasiūlyti naujų ministrų portfeliai.

Nauji partneriai prašys portfelių

Neatmetama galimybė, kad jau šį rudenį Seimui bus pateiktas siūlymas Lietuvoje įsteigti informacinės visuomenės ministeriją. Jo vadovas būtų keturioliktasis ministras Vyriausybėje.

Be to, jau kurį laiką svarstoma, ar nevertėtų įsteigti dar vieną ministeriją - šeimos reikalų.

Neoficialiomis žiniomis, naujasis premjeras G.Kirkilas gali griebtis įgyvendinti šias idėjas, kai prireiks galimiems naujiems koalicijos partneriams pasiūlyti portfelių dabar formuojamoje Vyriausybėje.

Kaip žinoma, Socialdemokratų, Pilietinės demokratijos, Valstiečių liaudininkų partijų bei Liberalų ir centro sąjungos pastangomis dabar bandoma sudaryti parlamentinės mažumos Vyriausybę. Tai turi būti padaryta per artimiausias kelias dienas.

Tačiau paskirtasis Ministras Pirmininkas neslepia ambicijų ateityje parlamente suburti pakankamą daugumą, kuri remtų šią Vyriausybę. Tam ketinama pritraukti kai kurias kitas Seime atstovaujamas partijas, pavyzdžiui, socialliberalus ar kol kas problemų su teisėsauga turinčią, bet, kaip tikimasi, galbūt jas išspręsiančią Darbo partiją.

Nauji koalicijos partneriai gali pareikalauti ministrų portfelių Vyriausybėje. Nenorint atleisti nė vieno iš jau paskirtų ministrų, gali būti imtasi steigti naujas ministerijas, kurių vadovų postai atitektų naujiems koalicijos partneriams.

Nekomentuoja galimybių

Nei G.Kirkilas, nei kiti socialdemokratų derybininkai šios informacijos nekomentuoja. Tepasakoma, kad kol kas naujų ministerijų steigimo klausimas jokiose derybose dėl Vyriausybės formavimo nėra svarstomas.

Tačiau Seimo Informacinės visuomenės komiteto pirmininkė, socialdemokratė Irena Šiaulienė tvirtina, kad siūlymas steigti Lietuvoje informatikos ar panašaus pavadinimo ministeriją nėra “visiškai užmirštas”. Prie jo, anot I.Šiaulienės, gali būti sugrįžta tuomet, kai bus galutinai pasverti visi “už” ir “prieš” šį siūlymą. Kada tai galėtų įvykti, ji negalėjo pasakyti.

Apie informacinės visuomenės ministerijos steigimą prabilta prieš pusantrų metų, kai buvo išrinktas dabartinės kadencijos Seimas ir pradėjo dirbti socialdemokratų, Darbo partijos, socialliberalų ir valstiečių liaudininkų suformuota Vyriausybė, vadovaujama Algirdo Brazausko. Neva tuomet “darbiečiams” užsiminta, kad numatomos įsteigti informatikos ministerijos vadovo postas bus pasiūlytas būtent šiai partijai.

Beje, Darbo partija tikėjosi gauti ir vicepremjero postą, kai jis būtų įsteigtas. Tam reikalinga keisti Konstituciją. Atitinkamas projektas buvo parengtas dar prieš kelerius metus, tačiau jis tebeguli Seimo vadovybės stalčiuose ir kol kas nesvarstomas. A.Brazauskas pernai pareiškė, kad jam vicepremjeras nebereikalingas, nors anksčiau jis kalbėjo kitaip.

Svarstyta ne kartą

Šių metų pradžioje visuomenėje kilo diskusijos dėl informatikos ministerijos įsteigimo būtinumo. Prezidentas Valdas Adamkus pareiškė, kad nėra reikalo steigti naujas žinybas. Šis klausimas “darbiečių” siūlymu buvo ne kartą svarstytas ankstesnės koalicijos vadovus vienijančioje taryboje, tačiau kaskart sprendimas buvo nukeliamas. Viename tarybos posėdžių buvo sudaryta darbo grupė, kuri turėjo įvertinti galimybę steigti naują ministeriją. Po poros mėnesių darbo ji pareiškė, kad tam kol kas nepasirengta.

Tačiau tuo pat metu idėja galutinai nebuvo atmesta. Vyriausybės kancleris Antanas Zenonas Kaminskas tada pareiškė, kad turi būti surengta plati diskusija dėl to, ar yra reikalinga informacinės visuomenės ministerija. Tačiau vėliau sekė politinė krizė ir Vyriausybės griuvimas, todėl visos idėjos steigti ministerijas buvo laikinai primirštos.

“Jeigu ji nebūtų pažadėta mums, ko gero, jau seniai būtų įsteigta, nes apie būtinybę iš vienos ministerijos vadovauti visai šiai šiuolaikinei sričiai kalbama jau labai seniai”, - “Kauno dienai” sakė laikinoji Darbo partijos pirmininkė Loreta Graužinienė.

Prieš porą mėnesių buvo prabilta ir apie šeimos reikalų ministerijos įsteigimą. Tokios ministerijos veikia dalyje Europos Sąjungos valstybių. Šiai žinybai būtų perduota dalis Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, taip pat Vaikų teisių kontrolieriaus tarnybos funkcijų.

Bet, anot parlamentarų, diskusija dėl šeimos reikalų ministerijos įsteigimo dar nėra tinkamai įsibėgėjusi, todėl apie ją kalbėti dar ankstoka.