Kritikos strėlės - Seimui ir Vyriausybei


2005-07-13
Kritikos strėlės - Seimui ir Vyriausybei

Minėdamas pirmuosius antros kadencijos metus Prezidentūroje, šalies vadovas Valdas Adamkus pažėrė kritikos šalies valdžiai

Šiandieninė Seimo veikla, pasak V.Adamkaus, liudija, kad partinė sistema išgyvena gilią krizę, o partijos dažnai konkuruoja ne idėjomis, o ambicijomis. “Ne kartą atkreipiau dėmesį į tai, kad tiesioginiame Seimo darbe - įstatymų leidyboje - vyksta smulkus techninis lopymas ir trūksta strateginio požiūrio į valstybės reikalus. Tai liudija faktas, kad Seimas neretai neranda bendros kalbos su savo paties paskirta Vyriausybe”, - pažymėjo V.Adamkus.

Politologai turi savo nuomonę

Tačiau, pasak Kauno technologijos universiteto Politikos ir viešojo administravimo instituto direktoriaus Algio Krupavičiaus, kyla klausimas, “ką pats Prezidentas darė, kad ta partinė krizė būtų įveikta”.

“Prezidentas neturi aiškaus recepto, kaip jis galėtų stabilizuoti politinę sistemą, padėti valdančiajai koalicijai sustyguoti savo santykius”, - sakė A.Krupavičius.

Be to, politologo nuomone, pats Prezidentas nusipelno kritikos dėl vangaus bendradarbiavimo su Seimu, jo frakcijomis.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute dirbantis Mindaugas Jurkynas pažymėjo, jog Prezidentas tiek šiuo, tiek ankstesniais savo pareiškimais didina savo aktyvumą vidaus politikoje.

“Prezidentas bando kelti galvą vidaus politikoje, bent jau pareiškimų lygiu”, - sakė M.Jurkynas.

Kartu jis pažymėjo, kad “jeigu politikai nereaguos į Prezidentą, kaip tai daro sostinės meras Artūras Zuokas, gali kilti institucinė krizė”.

Seimo paleisti neketina

Prezidentas spaudos konferencijos metu kategoriškai atmetė prielaidas, jog galėtų siekti neefektyviai dirbančio Seimo paleidimo.

“Ne, net minties nėra tokios. Manau, kad Konstitucija yra labai aiškiai nustačiusi taisykles, ribas, ir aš užtikrinu jus, kad jų tikrai laikysiuosi”, - sakė šalies vadovas.

Prezidentas pabrėžė ištikimybę demokratiniam procesui ir priminė, kad “galutinis sprendimas” būsimo Seimo ir Vyriausybės atžvilgiu po kelerių metų bus “visos Lietuvos gyventojų prie balsavimo urnų”.

V.Adamkus pasisakė už “stabilią Vyriausybę”, bet pabrėžė, kad “jeigu stabilumas ir išlikimas Vyriausybei tampa savitikslis, tai netenka prasmės”.

Siekė atkurti pasitikėjimą

Tai komentuodamas politologas A.Krupavičius sakė, jog “galima sutikti, jog Vyriausybė turi būti efektyvi, o stabilumas yra išvestinis dydis, tačiau be stabilumo negali būti ir efektyvaus darbo”.

“Aš pasisakau už principą, kad Vyriausybė turi būti darbinga, aš norėčiau matyti ją tvirtą ir dirbančią Lietuvos žmonių labui”, - sakė V.Adamkus.

Šalies vadovas pabrėžė, kad vidaus politikoje pirmiausiai norėjęs atkurti Prezidento institucijos pasitikėjimą, kad “ji taptų visuomenės ir valdžios konstruktyvaus bendradarbiavimo vieta”.

Prezidentūroje bus ir naujų veidų

Prezidento antrosios kadencijos komanda neretai sulaukia politologų priekaištų, esą ji kur kas silpnesnė nei pirmoji šalies vadovo komanda, negeneruoja naujų idėjų, stokoja darbo patirties, tarp patarėjų nėra ryškaus lyderio. V.Adamkus teigia komandą ketinantis papildyti rudenį, tačiau atmetė žiniasklaidos prielaidas, kad į jos gretas įsilies žinomas politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovas Raimundas Lopata.

“Niekas nėra nuspręsta, kas ateis ir kas išeis. Aš manau, kad kiekvienoje pasaulio valstybėje Vyriausybių atsinaujinimo štabo klausimai yra natūralus kelias, lygiai tuo pačiu keliu ir aš eisiu. Galiu užtikrinti, kad po vasaros atostogų pradėsime, galimas daiktas su papildymais, kurių šiandieną trūksta. Tačiau iki šios minutės, galiu užtikrinti, nei viena pavardė, su nieku nėra nei kontaktuota, nei apie jį kalbėta”, - savo antrosios kadencijos metinių proga surengtoje spaudos konferencijoje sakė V.Adamkus.

Pats R.Lopata paneigė bet kokias prielaidas apie galimą darbą Prezidentūroje.

Priekaištų savo komandai neturi

Nepaisant kritikos Prezidento komandai, šalies vadovas tikina priekaištų savo padėjėjams neturintis.

“Ar ji (komanda - BNS) stipri, ar ji buvo silpna, aš dirbau su komanda, aš jai priekaištų neturiu. Visuomet po metų veiklos yra galimybė persvarstyti, pažiūrėti, kur reikalinga pastiprinti, kur papildyti. Šiuo metu susidarė galimybė papildymui, aš manau, kad rudeniop turėsime tokius papildymus mano komandoje”, - kalbėjo Prezidentas.

Per metus iš Prezidento komandos pasitraukė nemažai asmenų.

Visai neseniai iš pareigų pasitraukė spaudos tarnybos vadovas Marius Lukošiūnas, kuris planuoja dirbti UNESCO. Pavasarį Prezidentūrą paliko patarėja teisės klausimams Toma Birmontienė, kuri tapo Konstitucinio Teismo teisėja. Iš Prezidentūros išėjo ir socialinės politikos grupės patarėja Audronė Morkūnienė, grįžusi dirbti į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją.

Grupes žadama stambinti

Kalbama, kad artimiausiu metu į vieną bus sujungtos Prezidentūros Ekonomikos ir regioninės plėtros bei Socialinės politikos grupės. Ekonomikos ir regioninės plėtros grupei vadovauja žinomas ekonomistas Ramūnas Vilpišauskas.

Rudenį studijuoti į JAV išvyksta ir vidaus politikos grupės patarėjas Darius Gudelis, kuris po tris mėnesius truksiančių studijų žada grįžti į darbą. Kitas asmuo jo neketina pavaduoti.

Be prezidento patarėjų - grupių vadovų, iš darbo Prezidentūroje išėjo ir trys kito rango darbuotojai, iš kurių du yra diplomatai, o vienas, laimėjęs konkursą, pradėjo darbą diplomatinėje tarnyboje.

BNS, KD inf.