Partijos kolegos nepasitiki G.Kirkilu


2008-08-22
Stasys Gudavičius
Partijos kolegos nepasitiki G.Kirkilu

Šlubuoja ministro pirmininko Gedimino Kirkilo reitingas jo vadovaujamoje Lietuvos socialdemokratų partijoje (LSDP). Vis dėlto tai neturėtų pakeisti partijos vadovybės nusiteikimo G.Kirkilą kandidatų į Seimą sąraše įrašyti pirmą.

Didžiausias LSDP Vilniaus skyrius faktiškai pareiškė nepasitikėjimą partijos lyderiu. Atlikus vidinį kandidatų į Seimą reitingavimą sostinės skyriuje G.Kirkilas atsidūrė tik septintoje vietoje. Pirmas LSDP Vilniaus skyriaus rekomenduojamų iškelti kandidatų sąraše - partijos pirmininko pavaduotojas Juozas Olekas, antras - prezidiumo narys Vytenis Andriukaitis, trečias - skyriaus pirmininkas Romas Adomavičius.

Reitingavimas LSDP sostinės skyriuje baigėsi vakar. Oficialiai jo rezultatai neskelbiami.
G.Kirkilo pavardės nėra ir Kauno socialdemokratų sąrašo viršūnėje. Čia jis net nepateko į pirmą dešimtuką. Kaune pirmos vietos atiteko Gintautui Labanauskui, Orintai Leiputei, Birutei Vėsaitei ir Romaldui Rabačiui.

Neoficialiomis žiniomis, G.Kirkilas nebuvo įtrauktas į populiariausių šalies socialdemokratų dešimtuką nemenkoje dalyje partijos skyrių. Tačiau apibendrintų LSDP kandidatų į Seimą vidinio reitingavimo rezultatų dar nėra. Jie turėtų paaiškėti kitą savaitę. Neatmetama galimybė, kad bendri rezultatai neparodys tokio didelio nepasitikėjimo G.Kirkilu, koks pademonstruotas Vilniuje ir Kaune.

"Kitą savaitę vyks partijos tarybos posėdis, per jį bus sudėlioti visi kandidatai į Seimą. Reitingavimas visuose skyriuose baigsis beveik prieš pat tarybos posėdį. Tada ir matysime, kokie vertinimai iš tikrųjų", - dienraščiui sakė viena LSDP vicepirmininkių, partijos frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė.

Be to, pasak jos, LSDP prezidiumas turi teisę įvertinti visus veiksnius, ne tik reitingavimo rezultatus, ir pateikti siūlymus, koks turėtų būti galutinis kandidatų sąrašas. "Manau, kad prezidiumas svarstys galimybę G.Kirkilą įrašyti į sąrašą pirmą", - tvirtino I.Šiaulienė. Ji leido suprasti, kad pagal nerašytą principą partijos vadas privalo būti kandidatų į Seimą sąrašo viršūnėje.

Kita vertus, neoficialiai užsimenama, jog dėl ramybės ir galbūt dėl to, kad partija geriau pasirodytų per rinkimus, pirmas LSDP kandidatų sąraše gali būti įrašytas Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas. Tačiau tokia tikimybė esą labai menka.

LSDP taryba kitą penktadienį, kai bus priimtas sprendimas dėl galutinio kandidatų į Seimą sąrašo, formaliai jį dar turės patvirtinti rugsėjo 6 d. susirinksianti partijos konferencija.

G.Kirkilas būsimo Seimo mandato sieks tik partijos kandidatų sąraše. Vienmandatėje apygardoje jo kandidatūra nebus keliama.