Policijos žirgams trūksta tik raitelių


2008-06-17
„Vilniaus diena“
Policijos žirgams trūksta tik raitelių

Žirgams avižų ir šieno tikrai nepritrūksim, duokite mums tik joti norinčių pareigūnų - toks yra sostinės Raitosios policijos prašymas, rašo „Vilniaus diena".

Raiti pareigūnai universalūs

Sostinės policija ant žirgų sėdo 1991 m., o įsikūrė buvusioje trikovės sporto mokykloje, esančioje šalia Belmonto krioklių.

Per beveik du dešimtmečius Vilniaus miesto Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Patrulių rinktinės Raitoji policija tapo tokia reikšminga, kad didieji vasaros renginiai be raitelių su žirgais neįsivaizduojami.

"Vilnius tapo tikru didmiesčiu, išsiplėtė miesto ribos, tad atsiranda vis daugiau žaliųjų plotų, kuriuose būtina užtikrinti saugumą ir viešąją tvarką", - teigė Raitosios policijos vadovas Laimonas Bankauskas.

Be Sereikiškių ar Kalnų parko, raitieji patruliai prižiūri Neries ir Vilnios upių pakrantes, pagrindinių ežerų prieigas, kuriose ištisą vasarą poilsiauja daug miestiečių. Natūralu, kad dideliuose plotuose pėsti patruliai nesugebėtų visur spėti, o su automobiliais net ir policijai draudžiama važinėti po parkus, tad raiteliai yra tiek viešosios, tiek ekologinės policijos patruliai. "Juk padaręs nusikaltimą banditas bėgs ne gatve, o šoks į krūmus - bėgs į parką ar paupį, o čia kur kas geriau raiti, ne pėsti pareigūnai", - Raitosios policijos pranašumus dėstė L.Bankauskas.

Kiekvienais metais parkuose raitus patrulius galima pamatyti nuo ankstyvo balandžio iki pat spalio mėnesio pabaigos.

Bet koks masinis susibūrimas vasarą neapsieina be raitų patrulių. "Mitingai, koncertai ir kitokie masiniai žmonių susitikimai taip pat yra Raitosios policijos dėmesio centre. Tarptautinėje policijos praktikoje galioja nuostata, jog vienas raitas pareigūnas atstoja nuo 20 iki 40 neramumų malšintojų. Puikus pavyzdys būtų pernykštė Lenkijos aistruolių sukelta destrukcija, kai du šimtai ginkluotų riaušių malšintojų nieko negalėjo padaryti prieš įsiutusią minią, ją kur kas paprasčiau tramdė keturi raiti policininkai", - atskleidė dar vieną efektyvų raitų patrulių darbo pavyzdį L.Bankauskas.

Pinigų vis trūksta

L.Bankauskas vadovauti sostinės Raitajai policijai pradėjo beveik prieš penkmetį. Tuo metu aktualiausi buvo finansiniai nepritekliai. Dabar irgi nemiršta iš bado, bet lėšų pertekliu Raitoji policija negali pasigirti - tiek administracinės žirgyno patalpos, tiek arklidės ir maniežas yra apverktinos būklės.

Kasmet žirgynui skiriami tik 300 tūkst. litų, bet jų nepakanka.

"Tiesiai šviesiai galiu pasakyti, kad 120 tūkst. šiemet prireiks mikroautobusui, dar 80 tūkst. - priekaboms. Už 100 tūkst. šiemet planuojama įsigyti naujų jaunų žirgų", - metų biudžetą paskirstė vadovas.

2003-iaisiais sostinės Raitoji policija turėjo 35 žirgus. Iki šio pirmadienio žirgyne buvo 21 žirgas, bet vakar rytą dar su dviem teko atsisveikinti - jie buvo parduoti. Vienas žirgas visiškai nuseno, mat jam sukako dvidešimt metų, o kitas, kur kas jaunesnis 10-metis Rudvilsas, buvo parduotas, mat nepritapo tarnyboje. Į aukcioną atvyko vos keturi dalyviai, tad ir konkurencijos didelės nebuvo - stiprų ir raumeningą, tačiau labai baikštų Rudvilsą pirkėjas įsigijo už 4050 litų.

Net pusė iš likusių 19-os žirgų yra jau seni - jiems greitai sukaks dvidešimt.

Visi Raitosios policijos žirgai kastruoti. L.Bankauskas teigė, jog naujų žirgų paieškos vyksta ne vien Lietuvoje, tačiau visoje Europoje ar net už jos ribų. "Kol žirgas jaunas, sunku pasakyti, ar jis tinka tarnybai. Žiemą, kai nepatruliuojama, stengiamasi palaikyti žirgų formą ir mokyti naujai įsigytus jaunus", - pasakojo vadovas.

Specialūs mokymai reikalauja daug atkaklaus darbo, nes žirgai privalo būti itin paklusnūs, nebijoti šurmulio, didelių žmonių būrių, šūvių, užpuoliko, smūgių ir kitų dalykų. Tačiau net ir profesionalai negali nieko padaryti baikštiems gyvuliams. Jau minėtas Rudvilsas buvo parduotas būtent dėl to, jog paniškai bijo šūvių. L.Bankauskas prisimena, kaip pernai šis žirgas pasibaidė Kalnų parke vykusioje šventėje, kai pradėjo šaudyti fejerverkai. "Ant jo sėdėjo pareigūnė moteris, o šis žirgas be galo stiprus. Rudvilsas nereagavo į jokius raitelės nurodymus ir nuo Kalnų parko iki pat Belmonto milžiniškais šuoliais skynėsi kelią Olandų gatve tarp automobilių", - netinkamą žirgo elgesio pavyzdį nurodė pareigūnas.

Nėra kam jodinėti

"Bet net ir tai nėra didžiausia problema - materialinės problemos kaip ir tapo ne tokios reikšmingos palyginti su tuo, jog greitai nebeliks kam su šiais žirgais jodinėti", - tvirtino L.Bankauskas.

Šiuo metu žirgais gali patruliuoti 16 pareigūnų, tačiau du jų greit pasitrauks į pensiją. Nuolat patruliuoti žirgais yra pasiruošę tik 2-6 pareigūnai. Nuo pat 2003-iųjų tarnybą paliko net aštuoni raiteliai, o naujų atėjo tik trejetas.

Papildomai policijos žirgus prižiūri dar keliolika darbuotojų, šie juos treniruoja, šeria.

Roko Medonio nuotr.

Policijos žirgams trūksta tik raitelių