Sveikatos apsaugos ministrui riesta


2008-06-17
BNS inf.
Sveikatos apsaugos ministrui riesta

Ga­vęs Pre­zi­den­to nu­ro­dy­mą prem­je­ras Ge­di­mi­nas Kir­ki­las va­kar pa­rei­ka­la­vo, kad svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ras Rim­vy­das Tur­čins­kas pa­siaiš­kin­tų dėl svei­ka­tos ap­sau­gos sis­te­mą kre­čian­čių skan­da­lų.

Pre­zi­den­tas spau­džia

Pre­zi­den­tas Valdas Adamkus, va­kar su­si­ti­kęs su prem­je­ru, pa­pra­šė jį „įsi­gi­lin­ti į in­for­ma­ci­ją, su­si­ju­sią su svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ru R.Tur­čins­ku ir jo va­do­vau­ja­mos mi­nis­te­ri­jos veik­la". Taip įvy­kus Pre­zi­den­to ir prem­je­ro su­si­ti­ki­mui sa­kė ša­lies va­do­vo at­sto­vė spau­dai Ri­ta Gru­ma­dai­tė.

Ji ne­konk­re­ti­za­vo, ar tai reiš­kia, kad Pre­zi­den­tas ne­pa­si­ti­ki mi­nist­ru, tik pri­dū­rė, kad ir V.Adam­kus do­mi­si in­for­ma­ci­ja apie R.Tur­čins­ką.

Vė­liau kal­bė­da­mas su žur­na­lis­tais, V.Adam­kus tei­gė, esą jei prie­žas­tys, le­mian­čios mi­nis­te­ri­jos veik­los trū­ku­mus, yra sun­kiai pa­ša­li­na­mos, „tiek Vy­riau­sy­bė, tiek pa­ts mi­nist­ras pa­da­rys ati­tin­ka­mas iš­va­das". Pak­laus­tas, ar ne­ma­no, kad prem­je­ras kiek per at­sai­niai ver­ti­na R.Tur­čins­ko veik­lą, Pre­zi­den­tas ti­ki­no, kad tai tik prem­je­ro bė­da. V.Adam­kus neat­me­tė ga­li­my­bės, kad pa­ts ar­ti­miau­siu me­tu su­si­tiks su R.Tur­čins­ku.

Bir­že­lio pra­džio­je V.Adam­kus už­si­mi­nė, kad pa­si­tvir­ti­nus ži­niask­lai­do­je skel­bia­mai in­for­ma­ci­jai apie Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jai pa­val­džio­se ins­ti­tu­ci­jo­se ki­lu­sius skan­da­lus, mi­nist­ras tu­rė­tų at­si­sta­ty­din­ti.

Pri­pa­žįs­ta klai­das

Prem­je­ras G.Kir­ki­las va­kar pa­reiš­kė įpa­rei­go­jęs svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­rą iki šian­dien raš­tu pa­teik­ti at­sa­ky­mus į ži­niask­lai­do­je jam mes­tus kal­ti­ni­mus.

„Vis­ką iš­siaiš­kin­si­me, įver­tin­si­me ir duo­si­me at­sa­ky­mą. Vis­kas ne taip pa­pras­ta ši­to­je sri­ty­je. Yra ko­va, kon­ku­ren­ci­ja, neat­mes­ti­na, kad kai ku­rios kom­pa­ni­jos už­sii­ma ir šmeiž­tu - yra vis­ko. Nė­ra vie­na­reikš­miš­ka si­tua­ci­ja, bet klai­dų pa­da­ry­ta", - žur­na­lis­tams sa­kė prem­je­ras. Anksčiau Vyriausybės vadovas R.Turčinską nuo opozicijos gynė ryžtingiau.

Skan­da­las po skan­da­lo

Kon­ser­va­to­riai ir dar­bie­čiai taip pat yra pa­reiš­kę, kad R.Tur­čins­kas tu­ri pri­siim­ti po­li­ti­nę at­sa­ko­my­bę už skan­da­lus jam pa­val­džio­se įstai­go­se ir at­si­sta­ty­din­ti.

Ir kon­ser­va­to­riai, ir dar­bie­čiai mi­nist­rą kri­ti­kuo­ja dėl ne­va di­des­nė­mis nei rin­kos kai­no­mis nu­pirk­tų grei­to­sios medicinos pa­gal­bos au­to­mo­bi­lių, jau pa­nai­kin­to jo įsa­ky­mo, ku­riuo Na­cio­na­li­nio krau­jo cent­ro Klai­pė­dos fi­lia­las per­duo­tas pri­va­čiai už­da­ra­jai ak­ci­nei bend­ro­vei Krau­jo do­no­rys­tės cent­rui. Mi­nist­ras taip pat kal­ti­na­mas pro­te­ga­vęs dėl ga­li­mo pikt­nau­džia­vi­mo tar­ny­ba nuo pa­rei­gų nu­ša­lin­tą Vals­ty­bi­nės vais­tų kont­ro­lės tar­ny­bos vir­ši­nin­kę Au­re­li­ją Kul­čic­kie­nę-Gu­tie­nę. R.Tur­čins­kas at­me­ta jam iš­sa­ky­tą kri­ti­ką.

Anot jo, šie par­ti­jų pa­reiš­ki­mai su­si­ję su ar­tė­jan­čiais Sei­mo rin­ki­mais, to­dėl jis ne­si­trauk­siąs. „Aki­vaiz­du, kad pra­si­dė­jo rin­ki­mų pe­rio­das. Sup­ran­tu, kad kai ku­rie Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos prii­ma­mi spren­di­mai kai kam gal ir ne­pa­tin­ka", - anks­čiau teigė mi­nist­ras.