Turistams - draudimai šerti šernus


2008-08-22
„Klaipėda"
Turistams - draudimai šerti šernus

Susizgribus, kad būtina įspėti žmones nešerti šernų Neringoje, šių gyvūnų gyvenvietėse ir keliuose žymiai sumažėjo.

Namų sąlygomis padaryti įspėjimai išplatinti beveik visoje Kuršių nerijoje: prie dviračių takų, miestelių stenduose, lankytojų centruose, perkėlų kasose, kontrolės postuose.

Kaip teigė Neringos savivaldybės vyriausioji specialistė aplinkosaugai Giedrė Budreikaitė, tokios prevencijos buvo imtasi tik rugpjūtį.

„Vietiniai gyventojai žino, kad šernų negalima šerti. Tačiau poilsiautojai labai dažnai pripratina šernus eiti į gyvenvietes kaulyti maisto. Pavyzdžiui, viešbučiuose gyvenantys poilsiautojai dažnai prašo valgyklų ar kavinių, kad paliktų maisto likučių, o paskui patys eina ir šeria laukinius gyvūnus žmonių maistu", - problemą įvardijo G.Budreikaitė.

Tačiau rugpjūtį žmonių lankomose vietose laukinių kiaulių žymiai sumažėjo - dabar keliuose šernų šeimynų nebematyti.

Paklausus, ar ne per vėlai pradėti platinti tokie plakatai, specialistė neneigė, jog akcija gal ir suvėluota, tačiau su tokia situacija susidurta pirmą kartą ir kitais metais savivaldybė akciją pradės anksčiau.

Anot specialistės, plakatų prireikė tik šiemet. Anksčiau šernai nebuvo tokie įžūlūs - pasitenkindavo tik želdynų išknisimu.

Žala, padaryta šiems laukiniams gyvūnams, gali būti ilgalaikė.

„Šernai yra laukiniai gyvūnai ir juos šeriant galima pakenkti laukiniams instinktams. Praradus instinktą susirasti maisto patiems, jiems gali tekti badauti žiemą. Be to, šernai gali tapti agresyvesni, nes jie nėra natūraliai pratę prie žmonių", - aiškino G.Budreikaitė.

Tokios „šiltnamio" sąlygos yra ir viena iš šernų populiacijos didėjimo priežasčių.

Šiais metais prie kelių būriais vedami jaunikliai užaugę nebijos žmonių, tad gali būti, jog kitais metais jie vėl eis į lankomiausias vietas, tikėdamiesi gauti maisto.

Specialistė ragina ir patiems spausdinti plakatus. Plakato maketą galima rasti Neringos savivaldybės tinklalapyje www.neringa.lt. Savivaldybė kviečia į prevencinę akciją įsitraukti ir verslininkus bei paprastus žmones - kabinti plakatus viešbučiuose, kavinėse, nusiųsti į Neringą ketinantiems atvykti svečiams.

Perspėjimas: tokie plakatai buvo išplatinti ne tik Kuršių nerijos nacionalinio parko stenduose, bet ir perkėlų kasose, raginama draudžiančius įspėjimus siųsti ir į pusiasalį atvyksiantiems poilsiautojams.