Uždrausta nacių ir komunistų simbolika


2008-06-17
kaunodiena.lt
Uždrausta nacių ir komunistų simbolika

Šiandien 58 Seimo nariams balsavus už, trims - prieš ir 26 susilaikius, priimta Susirinkimų įstatymo 8 straipsnio papildymo pataisa.

Priimtu įstatymu Seimas uždraudė Lietuvoje vykstančiuose susirinkimuose naudoti nacistinę ir komunistinę simboliką, kuri būtų suprantama kaip nacistinių ar komunistinių okupacinių režimų propaganda.

Įstatyme teigiama, kad bus draudžiami susirinkimai, kurių dalyviai demonstruoja nacistinės Vokietijos arba SSRS ar Lietuvos SSR vėliavą ar herbą arba vėliavą, ženklą ar uniformą, kurios sudedamoji dalis yra nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliava ar herbas.

Susirinkimuose taip pat nebus galima demonstruoti atsakingų už Lietuvos gyventojų represijas Vokietijos nacionalsocialistų arba SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdų, nacistinių ar komunistinių organizacijų simbolių ar uniformų.

Į draudžiamos simbolikos sąrašą įtraukti Nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliava ar herbas, nacistinė svastika, nacistinis SS ženklas, sovietinis kūjo ir pjautuvo ženklas, sovietinės raudonos penkiakampės žvaigždės ženklo pagrindu sudaryta vėliava ar ženklas.

Įstatymu draudžiama atlikti nacistinės Vokietijos arba SSRS ar Lietuvos SSR himnus.

Projekto iniciatorė Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė siūlė uždrausti ir Lietuvos politinių partijų simbolikoje naudoti nacistinę ir komunistinę simboliką, kuri būtų suprantama kaip tam tikros politinės partijos asocijavimasis su atitinkama demokratinei visuomenei nepriimtina ideologija, taip pat kaip nacistinių ar komunistinių okupacinių režimų propaganda, tačiau Seimas šiam siūlymui nepritarė.

 „Scanpix“ nuotr.