Menų kalvės auklėtinis sužavėjo karalienę


2008-06-27
Vai­da Mil­ko­va
Menų kalvės auklėtinis sužavėjo karalienę

Vil­niaus dai­lės aka­de­mi­jos Kau­no dai­lės ins­ti­tu­tas (VDA KDI) iš­lei­do nau­ją pro­fe­sio­na­lių me­ni­nin­kų lai­dą. Ins­ti­tu­to de­ka­nas Rai­mun­das Žiup­ka pri­pa­žįs­ta, kad tę­sia­si pa­sta­ro­jo de­šimt­me­čio ten­den­ci­jos - jau­ni­mas no­ri bū­ti kon­cep­tua­lus. Ei­da­mi šia link­me pra­de­dan­tie­ji me­ni­nin­kai pa­de­monst­ruo­ja ir iš­skir­ti­nių bruo­žų.

Skulp­tū­ra pa­ti­ko monarchei

Vie­šė­da­ma Lie­tu­vo­je Ny­der­lan­dų ka­ra­lie­nė Beat­ri­čė (Beat­rix) ap­lan­kė Vil­niaus dai­lės aka­de­mi­jos (VDA) ge­riau­sių ab­sol­ven­tų dar­bų pa­ro­dą „Me­no ce­lės". Tarp ke­le­to iš­skir­ti­nio ka­ra­lie­nės dė­me­sio su­lau­ku­sių dar­bų - kau­nie­čio Vy­te­nio Sin­ke­vi­čiaus kon­cep­tua­lus skulp­tū­ros dar­bas „Ato­veiks­mis". Ka­ra­lie­nei pa­ti­ko idė­ja, kad su virš gra­ni­to lui­to ore pa­ki­bu­siais plas­ti­ki­niais ka­muo­liu­kais ga­li­ma žais­ti. Mo­nar­chė V.Sin­ke­vi­čiaus tei­ra­vo­si, ar jis tu­ri tech­ni­nį iš­si­la­vi­ni­mą. Juk tam, kad pu­čia­mo oro sro­ve rei­kia­mo­je vie­to­je pa­ka­bin­tum ka­muo­liu­kus, rei­kia bū­ti su­si­dū­ru­siam ir su tiks­liai­siais moks­lais.

In­te­rak­ty­vią ki­ne­ti­nio (nau­do­jan­čio ju­de­sį) me­no skulp­tū­rą su­kū­ręs jau­na­sis skulp­to­rius tei­gė sie­kęs pa­de­monst­ruo­ti sta­bi­lu­mo ir ne­sta­bi­lu­mo san­ty­kį.

V.Sin­ke­vi­čiaus kū­ri­nys VDA ab­sol­ven­tų pa­ro­do­je rep­re­zen­ta­vo vi­są šie­me­ti­nį aka­de­mi­jos fi­lia­lo - Kau­no dai­lės ins­ti­tu­to - ab­sol­ven­tų dar­bų der­lių.

„Tai kon­cep­tua­lus mi­ni­ma­lis­ti­nis-ki­ne­ti­nis kū­ri­nys. Iš ki­tų šie­me­ti­nių ab­sol­ven­tų dar­bų iš­si­ski­ria kaip la­biau­siai su­val­dy­tas ir es­te­ti­ne, ir me­džia­gos, tech­no­lo­gi­ne, ir ki­ne­ti­ne pra­sme. Vy­te­nis - per­spek­ty­vus jau­nas žmo­gus", - pa­sa­ko­jo VDA KDI Skulp­tū­ros stu­di­jos va­do­vas Al­fon­sas Vau­ra.

Gy­vens ne iš me­no

Ką be­si­for­muo­jan­čiam me­ni­nin­kui duo­da aukš­to­ji mo­kyk­la? „Kiek pa­ts dir­bi, tiek ir tu­ri. Są­ly­gos to­bu­lė­ti, sem­tis ži­nių su­da­ry­tos - yra bib­lio­te­ka, už­ten­ka ir bend­ra­vi­mo su dės­ty­to­jais. Iš dės­ty­to­jų man di­džiau­sią įta­ką pa­da­rė Ro­ber­tas An­ti­nis", - pa­sa­ko­jo šie­met ma­gist­ro stu­di­jų pro­gra­mą VDA KDI bai­gęs V.Sin­ke­vi­čius. Vaiz­duo­ja­muo­sius me­nus vie­ną se­mest­rą jis stu­di­ja­vo Dub­li­no na­cio­na­li­nia­me me­nų ir di­zai­no ko­le­dže. „Ko­le­džas tu­ri ge­rą bib­lio­te­ką. Vyks­ta daug se­mi­na­ri­nio po­bū­džio už­siė­mi­mų, dės­ty­ti kvie­čia­mi ak­ty­viai ku­rian­tys me­ni­nin­kai, ku­rie da­li­ja­si pa­tir­ti­mi ir daug dis­ku­tuo­ja su stu­den­tais", - moks­lų už­sie­ny­je pa­tir­tį at­sklei­dė jau­na­sis skulp­to­rius.

Tre­jus me­tus Lon­do­ne sta­liaus ama­tu ver­tę­sis V.Sin­ke­vi­čius įsi­ti­ki­nęs, kad ir šis lai­kas ne­praė­jo vel­tui - čia jis daž­nai apei­da­vo šiuo­lai­ki­nio me­no ga­le­ri­jas. Atei­tį sie­ja su Lon­do­nu? „Nu­va­žiuo­ti vi­sada ga­li­ma, o na­mai yra na­mai", - la­ko­niš­kas jau­na­sis skulp­to­rius. Ta­čiau ar ras erd­vę Lie­tu­vo­je, kur mo­nu­men­ta­lių skulp­tū­rų už­sa­ky­mams - di­džiu­lė kon­ku­ren­ci­ja: vals­ty­bi­nių, re­gio­ni­nių už­sa­ky­mų ma­žai, dėl jų ko­vo­ja ir vy­res­nio­sios kar­tos skulp­to­riai? „Jei iš to no­ri gy­ven­ti - kon­ku­ruo­ti su­dė­tin­ga.

Ma­no tiks­las yra pra­gy­ven­ti iš ki­tų fi­nan­si­nių šal­ti­nių. Jei jie pa­si­tei­sins, ga­lė­siu lik­ti ne­prik­lau­so­mas, o ne da­ry­ti iš me­no pro­duk­tą. No­riu in­ves­tuo­ti į me­ną ne­gal­vo­da­mas, ar už tai su­mo­kės už­sa­ko­vas", - pa­sa­ko­jo Vy­te­nis, sie­kian­tis kuo ma­žiau lai­ko pra­leis­ti už­si­tik­ri­ndamas pra­gy­ve­ni­mą ir kuo dau­giau - skulp­to­riaus stu­di­jo­je. „Du­rų į to­les­nius moks­lus neuž­da­rau. Bet no­rė­tų­si kur­ti, da­ly­vau­ti pa­ro­do­se", - pri­si­pa­ži­no V.Sin­ke­vi­čius.

Sva­jo­ja kur­ti to­liau

Šie­me­ti­nis Kau­no dai­lės ins­ti­tu­to ab­sol­ven­tų „der­lius" - 69 ba­ka­lau­rai, 20 ma­gist­rų.
Aukš­čiau­sią įver­ti­ni­mą - de­šim­tu­ką su pa­gy­ri­mu už pa­de­monst­ruo­tus nau­jo­viš­kus me­ni­nius, tech­no­lo­gi­nius spren­di­mus, so­cia­li­nį te­mos ak­tua­lu­mą - ga­vo pen­ki ba­ka­lau­rai. To­kiu pa­žy­miu įver­tin­tas ir stik­lo spe­cia­ly­bės ab­sol­ven­tės Ni­jo­lės Ko­vai­tės dar­bas „Azar­tas".

„Aukš­čiau­sias įver­ti­ni­mas skir­tas už ori­gi­na­lią kon­cep­ci­ją ir pui­kų at­li­ki­mą. Ji žai­džia for­ma, švie­sa, spal­va. Ba­ka­lau­rų dar­bams ke­lia­mi rei­ka­la­vi­mai - pa­de­monst­ruo­ti stip­rias konk­re­čios stu­di­jų sri­ties ži­nias. O ma­gist­rų dar­bai tu­ri bū­ti la­biau orien­tuo­ti į in­di­vi­dua­lią me­ni­nę raiš­ką. Tas skir­tu­mas ab­sol­ven­tų dar­buo­se ma­to­mas, to sie­kia­ma", - tvir­ti­no Stik­lo ka­ted­ros va­do­vas Val­man­tas Gu­taus­kas.

Kal­bin­tos ke­ra­mi­kos spe­cia­ly­bės ab­sol­ven­tės vien­bal­siai tvir­ti­no siek­sian­čios kur­ti to­liau, sva­jo­jan­čios apie sa­vo ke­ra­mi­kos kros­nis. „Į dok­to­ran­tū­rą ne­sto­siu. Kol kas dir­bu bal­dų ga­my­bo­je. Žmo­nės pa­gei­dau­ja bal­dų su ke­ra­mi­kos ele­men­tais, juos ir ku­riu. Atei­ty­je no­rė­čiau tu­rė­ti sa­vo ke­ra­mi­kos kros­nį, kur­ti ne­prik­lau­so­mai nuo ki­tų", - pla­nais da­li­jo­si In­ga Žu­kaus­kai­tė. Di­de­lės apim­ties dar­bu „Atei­tis praei­ty­je", vaiz­duo­da­ma „tik­ros" ir „ne­tik­ros" žu­vų fo­si­li­jas, ji at­krei­pia dė­me­sį į beiš­sit­ri­nan­čias dirb­ti­nio ir na­tū­ra­laus pa­sau­lio ri­bas.

„Aukš­tos tech­no­lo­gi­jos - vi­sų ab­sol­ven­tų įval­dy­tos ir pa­nau­do­tos. Kaip pri­va­lo­mą bai­gia­mą­jį dar­bą jie daž­niau­siai ku­ria funk­cio­na­lų po­rce­lia­no ser­vi­zą. Sa­va­ran­kiš­ka­me dar­be stu­den­tai no­ri ins­ta­liuo­ti ob­jek­tą į erd­vę, no­ri kon­cep­tua­lių da­ly­kų", - tei­gė Ke­ra­mi­kos ka­ted­ros ve­dė­ja Al­do­na Ke­tu­ra­kie­nė.

Di­zai­no spe­cia­ly­bės ab­sol­ven­tų dar­bai pa­si­žy­mi ieš­ko­ji­mais ir te­mų pla­tu­mu. „Ba­ka­lau­ro pro­gra­mo­je iš­si­sky­rė pro­duk­to di­zai­no dar­bai: mo­to­cik­las tu­riz­mui, vers­lo do­va­nos. Bū­ta daug gra­fi­nių te­mų. Ypa­č ge­rai įver­tin­tos Bri­gi­tos Straz­dai­tės su­kur­tos eksk­liu­zy­vi­nės šo­ko­la­do pakuotės. Ma­gist­rai pro­duk­to di­zai­ne pri­sta­tė įdo­mius kon­cep­tua­laus, sau­gaus au­to­mo­bi­lio pro­jek­tus, bal­dus iš me­ta­lo", - ab­sol­ven­tų dar­bus ap­žvel­gė Di­zai­no ka­ted­ros ve­dė­jas Jo­nas Venc­kū­nas.