„Žalgiris“ jaučiasi išduotas


2008-07-23
Kalbėjosi Tadas Širvinskas
„Žalgiris“ jaučiasi išduotas

Kau­no po­li­ti­kams vėl ati­dė­jus „Žal­gi­rio" krep­ši­nio ko­man­dos rė­mi­mo klau­si­mą, mies­te už­vi­rė aist­ros. Šiuo me­tu Is­pa­ni­jo­je esan­tis Ar­vy­das Sa­bo­nis nu­spren­dė ne­ty­lė­ti.

Dėl sa­vo atei­ties sunerimęs „Žal­gi­ris" iš­pla­ti­no vie­šą pa­reiš­ki­mą, ku­ria­me sua­be­jo­jo mies­to val­džios žo­džio tvir­tu­mu. Ta­ry­bos opo­zi­ci­ja įžvel­gia po­li­ti­nės dau­gu­mos ban­dy­mus spe­cia­liai žlug­dy­ti klu­bą, la­biau­siai gar­si­nan­tį Kau­ną.

Kau­no mies­to me­ras And­rius Kup­čins­kas kal­ti­ni­mus dėl neva ne­pag­rįs­tai stab­do­mo „Žal­gi­rio" fi­nan­sa­vi­mo at­me­ta ir klu­bo va­do­vus bei opo­zi­ci­ją kal­ti­na me­lu ir ab­sur­diš­kais iš­ve­džio­ji­mais.

„Žal­gi­rio" klu­bo pre­zi­den­tas A.Sa­bo­nis sa­ko, kad ko­man­da be sa­vi­val­dy­bės pa­ra­mos negalėtų sėkmingai žaisti Eurolygoje.

Apie „Žal­gi­rio" komandos situaciją - išskirtinis Arvydo Sabonio interviu „Kau­no die­nai".

- Ar ge­gu­žę Kau­no sa­vi­val­dy­bė­je vy­ku­sia­me su­si­ti­ki­me me­ras ža­dė­jo konk­re­taus dy­džio pa­ra­mą „Žal­gi­riui"?

- Kal­bos apie konk­re­čią pa­ra­mos su­mą ne­bu­vo. Kal­bė­jo­me tik apie ga­li­mą jos dy­dį. Bet su­si­ti­ki­mo pa­bai­go­je me­ras pa­ža­dė­jo, kad ko­man­da ne­tu­rė­tų gy­ven­ti ne­ži­nio­je, to­dėl jos fi­nan­sa­vi­mo ir sa­vi­val­dy­bei pri­klau­san­čių ak­ci­jų par­da­vi­mo klau­si­mai ta­ry­bo­je bus išspręsti iki ru­dens.

- Ko­kią įta­ką klu­bui tu­rės po­li­ti­kų spren­di­mas klau­si­mą dėl pa­ra­mos svars­ty­ti ru­de­nį?

- Vi­si klu­bo rė­mė­jai ir ak­ci­nin­kai klau­sia, ar mies­tas rems „Žal­gi­rį". Jiems svar­bu ži­no­ti, ko­kį biu­dže­tą ko­man­da su­rinks atei­nan­tį se­zo­ną. Nuo to tie­sio­giai pri­klau­so ir ko­man­dos re­zul­ta­tai. Re­miant sa­vi­val­dy­bei ir ki­ti rė­mė­jai bei ak­ci­nin­kai jau­čia­si tvir­čiau. Su­lau­kus sa­vi­val­dy­bės pa­ra­mos, leng­viau de­rė­tis su ki­tais rė­mė­jais.

- Ar ne­ky­la abe­jo­nių, kad ko­man­da ne­rei­ka­lin­ga mies­tui?

- Ma­to­me, kad „Žal­gi­ris" rei­ka­lin­gas mies­tie­čiams. Tuo bu­vo ga­li­ma įsi­ti­kin­ti po lai­mė­to LKL fi­na­lo, per su­tik­tu­ves Ro­tu­šės aikš­tė­je.

- Ar apie vil­ki­na­mą pa­ra­mą „Žal­gi­riui" kal­bė­jo­tės su mies­to val­džios at­sto­vais?

- Ne, ne­kal­bė­jau, esu Is­pa­ni­jo­je.

- Kai ku­rie po­li­ti­kai aiš­ki­na, kad „Žal­gi­ris" - pri­va­ti bend­ro­vė, to­dėl klu­bą tu­rė­tų rem­ti vers­li­nin­kai.

- Pir­miau­sia, sa­vi­val­dy­bė yra „Žal­gi­rio" ak­ci­nin­kė. Ant­ra, gai­la, bet krep­ši­nis nė­ra pel­ną duo­dan­tis vers­las. „Žal­gi­ris" - vie­ša­sis in­te­re­sas. Klu­bą tu­ri pa­lai­ky­ti ar­ba sa­vi­val­dy­bė, ar­ba vals­ty­bė, ar­ba abi vie­nu me­tu.

To­kio ly­gio ko­man­dai iš­si­lai­ky­ti iš pri­va­čių lė­šų ne­bu­vo ir ne­bus įma­no­ma. Rė­mė­jai ne­pa­jė­gia di­din­ti pa­ra­mos su­mų, ku­rios at­sver­tų spar­čiai ky­lan­čias žai­dė­jų kai­nas. Be sa­vi­val­dy­bės pa­ra­mos kon­ku­ruo­ti Eu­ro­po­je bū­tų neį­ma­no­ma. Ir taip esa­me vie­na iš ke­lių Eu­ro­ly­gos ko­man­dų, tu­rin­čių mi­ni­ma­lius biu­dže­tus. La­bai daug už­sie­nio ko­man­dų yra re­mia­mos sa­vi­val­dy­bių lė­šo­mis. Kai ka­da jos su­da­ro iki pu­sės vi­so klu­bo biu­dže­to.

- Ar vyks­ta rė­mė­jo paieš­kos, ku­ris iš sa­vi­val­dy­bės ga­lė­tų per­pirk­ti jai pri­klau­san­čias „Žal­gi­rio" ak­ci­jas?

- Nau­jo ak­ci­nin­ko paieš­kos vyks­ta kas­dien. Ta­čiau par­tne­rį rei­kia rink­tis at­sar­giai, kad jis ne­suž­lug­dy­tų ko­man­dos ir ne­pa­keis­tų „Žal­gi­rio" pa­va­di­ni­mo.


„Žalgirio" kreipimasis

Mie­li kau­nie­čiai,

Kau­no me­ras And­rius Kup­čins­kas tei­gia, kad „Žal­gi­rio" krep­ši­nio ko­man­da yra mies­to vi­zi­ti­nė kor­te­lė, to­dėl sa­vi­val­dy­bė neat­si­sa­kys rem­ti Kau­ną rep­re­zen­tuo­jan­čių krep­ši­nin­kų. Ta­čiau gra­žios kal­bos ne­virs­ta dar­bais ir tai jau pra­de­da pri­min­ti far­są.

Praė­ju­sią sa­vai­tę ato­sto­goms be­si­ren­gian­tys Kau­no po­li­ti­kai tu­rė­jo nu­spręs­ti, ko­kio dy­džio pa­ra­mą skirs „Žal­gi­rio" krep­ši­nio ko­man­dai. Ta­čiau val­dan­čio­ji dau­gu­ma šį klau­si­mą ati­dė­jo iki ru­dens.

Sa­vi­val­dy­bė ne pir­mus me­tus re­mia „Žal­gi­rio" ko­man­dą, ta­čiau šios ka­den­ci­jos mies­to ta­ry­bo­je vi­sa­da strig­da­vo fi­nan­sa­vi­mo klau­si­mai. Ge­gu­žės mė­ne­sį bu­vo su­tar­ta ir pa­ža­dė­ta ne­be­vil­kin­ti lai­ko: spren­di­mus priim­ti va­sa­rą, o ne krep­ši­nio se­zo­nui įsi­bė­gė­jus.

Bir­že­lio mė­ne­sį į po­sė­dį su­si­rin­ku­si Kau­no mies­to ta­ry­ba nu­spren­dė šį klau­si­mą ati­dė­ti iki lie­pos 17 d. Priar­tė­jus šiai da­tai, pa­ra­mos klau­si­mas iš ta­ry­bos dar­bot­var­kės bu­vo iš­brauk­tas. Da­bar kal­ba­ma apie ru­de­nį. Sa­vo del­si­mą po­li­ti­kai ban­do pa­tei­sin­ti, rei­ka­lau­da­mi iš „Žal­gi­rio" krep­ši­nio ko­man­dos fi­nan­si­nės ir veik­los ata­skai­tos bei ne­prik­lau­so­mo au­di­to­riaus iš­va­dų.

Toks rei­ka­la­vi­mas skam­ba keis­tai. Fi­nan­si­nės at­skai­to­my­bės ir veik­los ata­skai­tos mies­to val­džiai pa­tei­kia­mos nuo­lat. „Žal­gi­rio" krep­ši­nio klu­bas pri­va­lo pri­sta­ty­ti ata­skai­tas, kaip pa­nau­do­ja sa­vi­val­dy­bės skir­tą pa­ra­mą, at­si­skai­to už kiek­vie­ną iš­leis­tą li­tą.


Kau­no me­ras yra ga­vęs vi­sas ata­skai­tas ir ne­prik­lau­so­mų au­di­to­rių iš­va­das, bet kal­bė­da­mas vie­šai, kaž­ko­dėl šne­ka ki­taip. Aki­vaiz­du, kad pa­ra­mos klau­si­mas ati­de­da­mas dėl neaiš­kių prie­žas­čių, ku­rias ban­do­ma pa­slėp­ti po ju­ri­di­niu šy­du. Per­ša­si iš­va­da, kad „Žal­gi­ris" mies­to val­džiai yra ne­rei­ka­lin­gas. Ži­no­me, kad Jums, kau­nie­čiai, „Žal­gi­ris" yra svar­bus. Tą su­vo­kia ir po­li­ti­kai, ku­rie gal­būt ir ne­no­rė­tų rem­ti Kau­ną vi­sa­me pa­sau­ly­je gar­si­nan­čios ko­man­dos, ta­čiau, veng­da­mi tą pa­sa­ky­ti gar­siai, ran­da bū­dų spe­cia­liai vil­kin­ti rė­mi­mo klau­si­mą.

Gal­būt me­ro ap­lin­ko­je yra žmo­nių, klaidinančių mies­to va­do­vą? Gal kaž­kam yra pa­ran­ku, kad „Žal­gi­rio" ko­man­da pra­dė­tų se­zo­ną ne­ži­no­da­ma tiks­laus sa­vo biu­dže­to? Ky­la daug klau­si­mų, į ku­riuos rei­kė­tų aiš­kiai ir kuo grei­čiau at­sa­ky­ti. Mies­to val­dan­čio­ji dau­gu­ma tu­rė­tų priim­ti vi­siems mies­tie­čiams su­pran­ta­mus spren­di­mus, jei tik­rai ma­no, kad „Žal­gi­ris" yra Kau­no vi­zi­ti­nė kor­te­lė.

„A.Sa­bo­nio „Žal­gi­rio" krep­ši­nio cent­ro" val­dy­bos pir­mi­nin­kas Ar­vy­das Sa­bo­nis,
val­dy­bos na­riai: Ge­di­mi­nas Na­vi­kaus­kas, Da­rius Dzi­dze­vi­čius, Pet­ras Mi­ke­lio­nis,
Min­dau­gas Plū­kas, Ge­di­mi­nas Sa­kal­ni­kas, Gi­nas Rut­kaus­kas.


And­rius Kup­čins­kas, Kau­no mies­to me­ras

 

 

 Vi­są lai­ką ge­ra­no­riš­kai el­gia­mės su „Žal­gi­riu". Praė­ju­sį se­zo­ną klu­bas ga­vo dau­giau nei 6 mi­li­jo­nus li­tų. „Žal­gi­ris" sa­vi­val­dy­bei pa­tei­kė tik fi­nan­si­nį ba­lan­są. Iš šių do­ku­men­tų ne­ma­to­me, kaip pa­nau­do­tos sa­vi­val­dy­bės lė­šos. Nė­ra nei iš­sa­mių ata­skai­tų, nei au­di­to­rių iš­va­dų. Po­nas Na­vi­kaus­kas aki­vaiz­džiai me­luo­ja, kad pa­tei­kė vi­sus do­ku­men­tus. Lie­pos 17 die­ną, prieš pat pa­si­ra­šant ta­ry­bos dar­bot­var­kę, nu­me­ta­mi ke­li po­pie­rė­liai ir klau­si­mą siū­lo­ma spręs­ti pa­sku­bo­mis. Su „Žal­gi­riu" rei­kia pa­si­ra­šy­ti il­ga­lai­kę ke­lerių me­tų rė­mi­mo su­tar­tį. Opo­zi­ci­jos iš­ve­džio­ji­mai ir kal­ti­ni­mai liudija ar­tė­jant rin­ki­mus.

Kęs­tu­tis Kriš­čiū­nas, so­cial­de­mok­ra­tas, Kau­no mies­to ta­ry­bos na­rys

Ne pir­mi me­tai kon­ser­va­to­riai prie­ši­na­si, kad „Žal­gi­riui" bū­tų skir­ta pa­ra­ma. Ieš­ko­ma for­ma­lių prie­žas­čių, kad tik bū­tų ga­li­ma su­stab­dy­ti šį klau­si­mą. Dėl to ir me­luo­ja­ma, kad klau­si­mas lai­ku ne pa­reng­tas. Ad­mi­nist­ra­ci­jai pa­ves­ta ru­de­nį pa­reng­ti il­ga­lai­kio rė­mi­mo spren­di­mo pro­jek­tą, bet tai bu­vo ga­li­ma pa­da­ry­ti jau se­niai. Val­dan­tie­ji ne­drįs­ta „Žal­gi­riui" ne­duo­ti pi­ni­gų, bet fi­nan­sa­vi­mo sky­ri­mą vil­ki­na iki pa­sku­ti­nės mi­nu­tės. Gal tai da­ro­ma dėl rin­ki­mų? Gal no­ri­ma, kad prieš pat juos A.Sa­bo­nis at­va­žiuo­tų pas kon­ser­va­to­rius?