Į dangų - prašyti rankos ir reklamuotis


2008-08-02
Mantas Tomkūnas
Į dangų - prašyti rankos ir reklamuotis

Skrydžiai oro balionais kauniečiams tampa ne tik proga pasigrožėti Kaunu ir jo apylinkėmis iš paukščio skrydžio. Į dangų kylama pasipiršti, atšvęsti gimtadienį ar vestuves.

Pamėgo Santakos parką

Giedrais vasaros vakarais virš Kauno į dangų tarsi spalvoti muilo burbulai kylantys oro balionai patraukia ne vieno smalsuolio dėmesį. Ne vienas pasvajoja - gerai būtų pakilti ir iš dangaus pasidairyti po miestą.

"Kylame, kai danguje nėra debesų, nelyja ir nepučia stiprus vėjas. Kadangi esame jūrinė valstybė ir gerų orų Lietuvoje nebūna daug, tai nuolat sekame sinoptikų prognozes ir pasitaikius progai skrendame", - pasakojo Kauno oreivių klubo "Antis" pirmininkas Gintautas Mockaitis.

"Dažniausiai pasižvalgyti po Kauną kylame iš Aleksoto S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo, bet, kai didesnis vėjas, renkamės Santakos parką, nes jame yra užuovėja ir pakilti būna lengviau, be to, ir vaizdas kylant iš Santakos yra gražesnis", - kolegai pritarė oreivis Eduardas Alūzas.

Oro balionų pilotai pasakojo, kad vis labiau kylančios kuro kainos brangina ir skrydžius oro balionais.

"Skrydis trunka apie valandą ir vienam žmogui kainuoja apie 400 Lt. Prieš keletą metų skrydžiai buvo pigesni, tačiau brangstantis kuras kainas pakėlė. Ateityje skrydžiai gali tik brangti, - spėjo G.Mockaitis. - Daugeliui oreivių skrydžiai oro balionais yra hobis. Dalis jų laisvalaikiu skraido su keleiviais, kita dalis - sportininkai. Visoje Lietuvoje gal tik keletas oreivių išgyvena iš komercinio keleivių skraidinimo. Kaune tokių nėra."

Piršlybos virš debesų

Į dangų pakilę kauniečiai dažniausiai pageidauja pamatyti Kauną ir jo apylinkes. Dažniausiais oro balionų keleiviais tampa švenčiantys gimtadienius ar sutuoktuves kauniečiai.

Tačiau pasitaiko ir romantiškų akimirkų, kuomet į dangų kylama pasipiršti.
"Tenka pabūti ir kino operatoriais, kuomet jauni žmonės, sumanę pasipiršti, paprašo nufilmuoti šią akimirką, - pasakojo prisiekęs oreivis E.Alūzas. - Dažniausiai pakylame aukštai, kad keleiviai galėtų nufotografuoti vaizdus iš oro, o po to leidžiamės žemyn.

Kartais, kai vėjas mažesnis, praskrendame beveik virš namų stogų. Tuomet pabendraujame su kiemuose esančiais žmonėmis, matome, kaip jie kepa šašlykus. Kitos aviacijos rūšys tokių ypatingų įspūdžių negalėtų garantuoti."

"Materialios gimtadienio dovanos tapo tokios kasdieniškos, kad žmonės pradėjo šia proga dovanoti skrydį balionu. Vestuvininkai į orą kyla rečiau, nes skrydžiui būna nepasirengę, - aiškino G.Mockaitis. - Baugu, kad jaunosios, avinčios aukštakulniais bateliais, koja nekryptelėtų, be to ir oras ne visada tinka, juk vestuvininkai būna pasipuošę gražiais drabužiais. Tokiais atvejais suderiname, kad jaunieji skristų po vestuvių. Mes pageidaujame, kad pasiryžę balionu kilti žmonės avėtų sportiniais bateliais."

Oreiviai per daugelį skraidymo metų yra tapę ne vienos kuriozinės situacijos liudininkais.

"Tie, kurie skrydį nusiperka sau, į dangų pakyla be didelių nuotykių, nes dažniausiai nebijo aukščio. Tačiau tie, kurie skrydį oro balionu gauna kaip dovaną, kartais kyla per prievartą, nes skristi bijo, o atsisakyti dovanos nepatogu, - su šypsena prisimena E.Alūzas. - Būna, pakylame iš aukštai pasigrožėti miestu, tačiau jubiliatas - įsitvėręs iš baimės į gondolos kraštą, joks grožis jam nerūpi, dairytis pradeda tik tuomet, kai nusileidžiame žemiau."

Svajonės kaina - 100 tūkstančių

Iš viso Kaune yra apie 15 oro balionų. Dalis jų priklauso oreiviams, kiti - didelių bendrovių nuosavybė. Ant šių balionų dažniausiai puikuojasi bendrovių prekiniai ženklai. Tokiais atvejais balionus pilotuojantys oreiviai sudaro sutartis su bendrovėmis, kad išbus ore tam tikrą valandų skaičių ir taip reklamuos ant oro balionų esančius prekinius ženklus. Oreiviai įsitikinę, kada "dangaus reklama" yra viena efektyviausių.

"Reklama ant oro balionų yra labai efektyvi, - tikino E.Alūzas. - Ant mano oro baliono yra užrašytas telefono numeris. Buvo atvejų, kai, vos pakilęs, iš karto sulaukiau septynių žmonių skambučių."

Pastaruoju metu oro balionai imti naudoti ne tik komercinei, bet ir socialinei reklamai. Kauno padangėje neseniai pasirodė oro balionas su Kraujo donorystės centro reklama.

Ar brangu įsigyti oro balioną ir taip įgyvendinti slapčiausią vaikystės svajonę? Naujas oro balionas kainuoja kaip pusė dviejų kambarių buto Kaune - apie 100 tūkstančių litų, padėvėtą galima įsigyti žymiai pigiau, maždaug už 40 tūkstančių litų. Oro balionai nėra ilgaamžiai, vidutiniškai tarnauja apie 6 metus, tačiau tinkamai prižiūrimi padebesiais gali skraidyti ir po 10 metų. Balionų ilgaamžiškumas taip pat priklauso nuo skrydžių trukmės. Juo dažnesni skrydžiai, juo greičiau jie susidėvi.


Oro baliono ekipažas: 3-4 keleiviai.
Skrydžio kaina: 1 val. - 400 Lt vienam žmogui.
Skrydžio maršrutas: Kaunas ir jo apylinkės.
Naujo oro baliono kaina - 100 tūkst. Lt.
Padėvėto oro baliono kaina - apie 40 tūkst. Lt.