Į kapus – licencijų kliūtys


2008-06-27
Vir­gi­ni­ja Sku­čai­tė
Į kapus – licencijų kliūtys

Gar­bin­ga pa­sku­ti­nė ke­lio­nė - iš­skir­ti­nė pri­vi­le­gi­ja. Su to­kia rea­ly­be kau­nie­čiai ne­su­si­durs tik per plau­ką. Dėl nau­jos ri­tua­li­nių pa­slau­gų vers­lo li­cen­ci­ja­vi­mo tvar­kos lie­pą mies­te bū­tų li­ku­sios tik ke­lios lai­do­ji­mo įmo­nės.

ES griež­ti­na rei­ka­la­vi­mus

Ne­tin­ka­mai pa­reng­tas trans­por­tas, vai­ruo­to­jo kva­li­fi­ka­ci­jos sto­ka - dėl šių ir ki­tų prie­žas­čių vien šie­met iš įvai­rių ES ša­lių Lie­tu­vos pi­lie­čiai bei ri­tua­li­nių pa­slau­gų fir­mos ne­ga­lė­jo sa­va­ran­kiš­kai par­ga­ben­ti 68 mū­sų tė­vy­nai­nių pa­lai­kų.

Lie­tu­vos įmo­nės bu­vo pri­vers­tos sku­biai ieš­ko­ti ki­tų trans­por­to prie­mo­nių mi­ru­sie­siems ga­ben­ti, sam­dy­ti ana­lo­giš­kas pa­slau­gas tei­kian­čias už­sie­nio ša­lių kom­pa­ni­jas.
Prob­le­mos dėl be­veik sep­ty­nių de­šim­čių tau­tie­čių pa­sku­ti­nės ke­lio­nės į tė­vy­nę ap­nuo­gi­no se­ną ne­tvar­ką: jau ant­rą de­šimt­me­tį ri­tua­li­nių pa­slau­gų vers­las Lie­tu­vo­je kles­ti be­veik nie­kie­no ne­reg­la­men­tuo­ja­mas ir ne­kont­ro­liuo­ja­mas.

Lai­do­ji­mo pa­slau­gas tei­kian­čių įmo­nių veik­los koor­di­na­vi­mu, jų tei­kia­mų pa­slau­gų ko­ky­bės kont­ro­le iki šiol už­siė­mė Lie­tu­vos ri­tua­li­nių pa­slau­gų aso­cia­ci­ja (LRPA).

Kaip sa­kė vil­niš­kės lai­do­ji­mo pa­slau­gų įmo­nės „Ater­na" va­do­vas Vi­tas Griū­nas, pa­na­šių pro­ble­mų bu­vo ir anks­čiau, ta­čiau da­bar ES ša­lys ke­lia griež­tes­nius rei­ka­la­vi­mus tiems Lie­tu­vos ri­tua­li­nių pa­slau­gų tei­kė­jams, ku­rie ne­spė­ja ar ne­pa­jė­gia per­tvar­ky­ti sa­vo vers­lo pa­gal Bend­ri­jos ke­lia­mus rei­ka­la­vi­mus.

Pert­var­kai - ke­li mė­ne­siai

Tik vie­no žings­nio trū­ko, kad dau­gu­ma Kau­no ri­tua­li­nių pa­slau­gų įmo­nių bū­tų ta­pu­sios ne­le­ga­lios, o kau­nie­čiai liū­de­sio va­lan­dą bū­tų pri­vers­ti ieš­ko­ti šar­vo­ji­mo sa­lių ar ka­ta­fal­ko ki­tuo­se mies­tuo­se.

2007 me­tų pa­bai­go­je, ig­no­ruo­jant LRPA pa­siū­ly­tą ir Vy­riau­sy­bės pa­ve­di­mu Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jo­je pa­reng­tą Lai­do­ji­mo įsta­ty­mą, Sei­mas priė­mė sa­vo na­rių ini­ci­juo­tą­jį. Pas­ta­ra­sis, įsi­ga­lio­jęs nuo ko­vo 1 die­nos, įpa­rei­go­jo ri­tua­li­nių pa­slau­gų įmo­nes pa­si­rū­pin­ti li­cen­ci­ja, be ku­rios jau nuo lie­pos 1-osios ne­bū­tų ga­li­ma vyk­dy­ti šio vers­lo.

Prieš ke­lis mė­ne­sius LRPA val­dy­ba, va­do­vau­ja­ma Gin­tau­to Gy­lio, krei­pė­si į aukš­čiau­sius Lie­tu­vos va­do­vus, pra­šy­da­ma ati­dė­ti pa­sta­ro­jo rei­ka­la­vi­mo įsi­ga­lio­ji­mo da­tą, nes il­gai lauk­tas įsta­ty­mas ne tik neišsp­ren­dė su­si­kau­pu­sių pro­ble­mų, bet ir su­kū­rė nau­jų.
Dėl poįs­ta­ty­mi­nių ak­tų sto­kos ar­ba jų ne­to­bu­lu­mo ri­tua­li­nių pa­slau­gų įmo­nėms pri­trū­ko lai­ko įvyk­dy­ti įsta­ty­me joms iš­kel­tus rei­ka­la­vi­mus. Kau­ne, kur ofi­cia­liai vei­kia dau­giau nei 40 lai­do­ji­mo pa­slau­gas tei­kian­čių fir­mų, vos vie­na dvi ati­tin­ka nau­ja­ja­me Lai­do­ji­mo įsta­ty­me nu­ma­ty­tus rei­ka­la­vi­mus, to­dėl hi­gie­nos pa­sai ir li­cen­ci­jos ga­lė­jo bū­ti iš­duo­ti tik joms.

Jei LRPA ne­bū­tų rei­ka­la­vu­si pa­keis­ti li­cen­ci­jų iš­da­vi­mo ter­mi­no, be­veik vi­sos lai­do­ji­mo fir­mos Kau­ne nuo įsta­ty­mo rei­ka­la­vi­mo įsi­ga­lio­ji­mo die­nos dirb­tų ne­le­ga­liai.

Sudėtinga leidimų procedūra

Kaip sa­kė Kau­no vi­suo­me­nės svei­ka­tos cent­ro spe­cia­lis­tė Mil­da Gent­vi­lie­nė, daž­niau­sia hi­gie­nos pa­sų neiš­da­vi­mo prie­žas­tis - sa­ni­ta­ri­nės ap­sau­gos zo­nos (100 m at­stu­mas iki ar­ti­miau­sių gy­ve­na­mų­jų pa­tal­pų) pa­žei­di­mas.

Li­cen­ci­jas lai­do­ji­mo pa­slau­gas tei­kian­čioms fir­moms tu­rė­tų iš­duo­ti Kau­no ap­skri­ties vir­ši­nin­ko ad­mi­nist­ra­ci­ja. Ta­čiau iki įsta­ty­me nu­ma­ty­to ter­mi­no, lie­pos 1-osios, li­kus ke­lioms die­noms, ne­bu­vo iš­duo­ta nė vie­na li­cen­ci­ja. Kau­no ap­skri­ties vyr. gy­dy­to­jas Hen­ri­kas Čei­da pa­ti­ki­no, kad pa­raiš­kos plau­kia, ta­čiau li­cen­ci­jos iš­da­vi­mas - il­gas pro­ce­sas.
Ig­no­ruo­ja hi­gie­nos nor­mas

Nau­jo­ji li­cen­ci­ja­vi­mo tvar­ka šiur­pi­na ri­tua­li­nių pa­slau­gų vers­lu už­sii­man­čius kau­nie­čius. Jų ma­ny­mu, bu­vo pa­lik­ta per ma­žai lai­ko reor­ga­ni­za­ci­jai, mat Kau­ne ri­tua­li­nės pa­slau­gos ne­re­tai tei­kia­mos pri­va­čiuo­se na­muo­se, sto­vin­čiuo­se vos už ke­lių met­rų nuo kai­my­nys­tė­je gy­ve­nan­čių žmo­nių tvo­ros.

Taip yra to­dėl, kad ri­tua­li­nių pa­slau­gų įmo­nės Kau­ne ne­pai­sė hi­gie­nos nor­mo­se nu­ma­ty­tos ap­sau­gi­nės zo­nos. Mū­sų mies­te ne­si­lai­ko­ma rei­ka­la­vi­mų ir įren­giant šar­vo­ji­mo sa­les bei šal­dy­mo pa­tal­pas, įsi­gy­jant spe­cia­lų trans­por­tą mi­ru­sia­jam per­vež­ti ar įren­giant, pa­vyz­džiui, aikš­te­lę au­to­mo­bi­liams sta­ty­ti.

„Kau­ne iki šiol šio­je vers­lo sri­ty­je ka­ra­liau­ja di­džiau­sia ne­tvar­ka, ji vi­siš­kai ne­rū­pi nei ap­skri­ties, nei mies­to va­do­vams", - tvir­ti­no G.Gy­lys. Kaip pa­vyz­dį jis įvar­di­jo Vil­niaus ir Šiau­lių ap­skri­ty­se vei­kian­čias ri­tua­li­nių pa­slau­gų įmo­nes, ku­rių dau­gu­ma jau se­niai tei­kia ko­ky­biš­kas pa­slau­gas, lai­ko­si hi­gie­nos nor­mų rei­ka­la­vi­mų.

„Gal tik „Rim­tis" (jos nau­jie­ji lai­do­ji­mo rū­mai A.Juo­za­pa­vi­čiaus gat­vė­je) ir Pa­lai­min­to­jo Jur­gio Ma­tu­lai­čio pa­ra­pi­jos lai­do­ji­mo na­mai lai­ko­si šiam vers­lui ke­lia­mų rei­ka­la­vi­mų", - ne­slė­pė G.Gy­lys. Paš­ne­ko­vas ma­no, kad ge­riau­siais Kau­no ra­jo­ne reikė­tų lai­ky­ti nau­jus Da­lės Ro­ma­novs­kie­nės lai­do­ji­mo na­mus.

Įs­ta­ty­mas įsi­ga­lios po me­tų

Rei­ka­la­vi­mas li­cen­ci­juo­ti ri­tua­li­nių pa­slau­gų įmo­nių veik­lą ati­dė­tas aso­cia­ci­jos ini­cia­ty­va, su­de­ri­nus su Sei­mo Svei­ka­tos rei­ka­lų ir Žmo­gaus tei­sių ko­mi­te­tais. Tre­čia­die­nį prem­je­ras pa­tvir­tin­o dar­bo gru­pę prie Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos, ku­riai pa­ves­ta to­bu­lin­ti ir tai­sy­ti Lai­do­ji­mo įsta­ty­mą. Ak­tua­liau­sios pa­tai­sos tu­rė­tų bū­ti tei­kia­mos ir priim­tos Sei­me sku­bos tvar­ka.

Šiai dar­bo gru­pei pri­klau­san­tis G.Gy­lys sa­kė, kad ke­ti­na­ma per­žiū­rė­ti hi­gie­nos nor­mas, su­griež­tin­ti rei­ka­la­vi­mus trans­por­tui, pa­teik­ti konk­re­tes­ni rei­ka­la­vi­mai šar­vo­ji­mo sa­lėms, aiš­kiau reg­la­men­tuo­tas žmo­gaus pa­lai­kų pa­ren­gi­mas šar­vo­ti ir lai­do­ti (ta­na­top­rak­ti­ka), nu­ma­ty­ta šį vers­lą kont­ro­liuo­jan­ti ins­ti­tu­ci­ja ir kont­ro­lės sis­te­ma.

„Li­cen­ci­jos ri­tua­li­nių pa­slau­gų vers­lo įmo­nėms grei­čiau­siai bus iš­duo­da­mos cent­ra­li­zuo­tai, tai­kant vi­siems vers­lo su­bjek­tams vie­no­dus rei­ka­la­vi­mus ir bendrus ver­ti­ni­mo kri­te­ri­jus. Ren­giant Lai­do­ji­mo įsta­ty­mo pa­tai­sas ak­ty­viai da­ly­vaus ne tik LRPA, bet ir nau­ja eks­per­tų bei kon­sul­tan­tų dar­bo gru­pė", - sa­kė G.Gy­lys.