Išlipai – spręsk kryžiažodį


2008-06-17
Man­tas Tom­kū­nas
Išlipai – spręsk kryžiažodį

Už­da­rius tu­ne­lį re­mon­tuoti, iš Vil­niaus pu­sės trau­ki­niais at­vyks­tan­tiems tu­ris­tams mies­to var­tais ta­po sto­te­lė „Kau­nas-1". Jo­je iš­li­pęs ga­li pa­ma­ny­ti at­si­dū­ręs gū­džia­me kai­me.

Blaš­kė­si po sto­tį

Trau­ki­niais į Kau­ną at­vyks­tan­tys už­sie­nie­čiai ga­li bū­ti tik­ri - be gi­do šia­me mies­te ne­ga­li ženg­ti nė žings­nio. Sto­te­lė­je Pet­ra­šiū­nuo­se nė­ra jo­kio in­for­ma­ci­jos sten­do, ku­ria­me bū­tų paaiš­kin­ta, kaip pa­siek­ti rei­ka­lin­gą mies­to ra­jo­ną. Vie­nin­te­lė išei­tis - lauk­ti ku­rią nors už­sie­nio kal­bą mo­kan­čio praei­vio pa­gal­bos.

Praė­ju­sį sa­vait­ga­lį taip nu­ti­ko vie­nai už­sie­nie­tei, ku­ri blaš­ky­da­ma­si po lai­ki­ną­ją sto­tį Pet­ra­šiū­nuo­se ban­dė ras­ti in­for­ma­ci­jos, kaip nu­kak­ti į oro uos­tą Kar­mė­la­vo­je.

Sup­ra­tu­si, kad nei sto­ty­je, nei ne­to­lie­se esan­čio­je au­to­bu­sų sto­te­lė­je in­for­ma­ci­jos ang­lų kal­ba ne­ras, mo­te­ris pra­dė­jo pa­ni­kuo­ti. Pa­dė­tį iš­gel­bė­jo ang­liš­kai kal­bė­jęs stu­den­tas kau­nie­tis, iš Vil­niaus at­vy­kęs tuo pa­čiu trau­ki­niu.

„Iš­sis­kirs­čius ke­lei­viams pa­ma­čiau, kad sto­ty­je su­tri­ku­si vaikš­to juo­dao­dė mo­te­ris. Priė­ju­si ji pa­klau­sė, kaip nu­vyk­ti į Kau­no oro uos­tą. Sup­ra­tau, kad ir pa­ts ne­ži­nau, koks au­to­bu­sas nu­vež­tų į Kar­mė­la­vą. Pra­dė­jo­me ieš­ko­ti, ta­čiau jo­kios in­for­ma­ci­jos ar nuo­ro­dos sto­ty­je ne­bu­vo", - pa­sa­ko­jo Ry­tis Vait­kus.

Be­li­ko va­do­vau­tis pa­pras­čiau­sia lo­gi­ka: ke­liau­ti į pa­grin­di­nę Kau­no ge­le­žin­ke­lio sto­tį ir ti­kė­tis, kad iš čia oro uos­tas bus pa­sie­kia­mas leng­viau.

„Ta­čiau sto­te­lė­je ne­ra­do­me in­for­ma­ci­jos, koks tro­lei­bu­sas va­žiuo­ja iki Ge­le­žin­ke­lio sto­ties, te­ko klaus­ti praei­vių. Tu­ris­tei pa­si­se­kė, kad kal­bė­jau ang­liš­kai, ki­taip oro uos­to ji ga­lė­jo ir ne­pa­siek­ti. Ma­nau, kad pa­na­šių at­ve­jų ga­li bū­ti ir dau­giau", - svars­tė ar­chi­tek­tū­rą Vil­niu­je stu­di­juo­jan­tis R.Vait­kus.

Vai­ki­nas ste­bė­jo­si, kad Kau­nas daž­nai pri­sta­to­mas kaip tu­ris­tams pa­trauk­lus mies­tas, bet iš tik­rų­jų nė­ra pa­si­ren­gęs su­tik­ti sve­čius iš už­sie­nio.

„Nuo­lat kal­ba­me, kad į Kau­ną rei­kia pri­trauk­ti tu­ris­tų, ta­čiau pa­te­kę į pa­na­šias si­tua­ci­jas jie tik­rai ne­nu­va­žiuos į Se­na­mies­tį ir ne­su­ži­nos, kas tai yra mū­sų my­li­mas Pa­žais­lis", - ne­tvar­ka gim­ta­ja­me mies­te pik­ti­no­si R.Vait­kus.

Vai­ki­nas sa­kė ne­ži­nan­tis, ar mo­te­ris lai­ku pa­sie­kė Kau­no oro uos­tą, jis už­sie­nie­tei tik nu­ro­dęs, ko­kiu vi­suo­me­ni­niu trans­por­tu pa­siek­ti Kau­no ge­le­žin­ke­lio sto­tį, iš ku­rios iki oro uos­to nu­kak­ti leng­viau.

Už­ra­šų ang­liš­kai ne­daug

Kal­bos apie in­for­ma­ci­jos sto­ką lai­ki­no­jo­je sto­te­lė­je - ne iš pirš­to lauž­tos. Iš pir­mo žvilgs­nio sto­tis at­ro­do pri­tai­ky­ta ke­lei­viams: čia vei­kia bi­lie­tų ka­sa, įreng­tas po­li­ci­jos po­stas, o dis­pe­če­rės per gar­sia­kal­bius pra­ne­ša in­for­ma­ci­ją apie at­vyks­tan­čius ir iš­vyks­tan­čius trau­ki­nius bei ko­kiu vi­suo­me­ni­niu trans­por­tu pa­siek­ti mies­to cent­rą. Ta­čiau vi­sa in­for­ma­ci­ja pa­tei­kia­ma lie­tu­vių kal­ba.

Nė­ra ir in­for­ma­ci­nės len­tos su mies­to sche­ma, ku­rio­je bū­tų pa­ro­dy­ta, kaip nu­si­gau­ti iki mies­to cent­ro, Au­to­bu­sų sto­ties ar oro uos­to. Į akis kri­to vie­nin­te­lė nuo­ro­da su už­ra­šu - į mies­tą. Au­to­bu­sų sto­te­lė­je ant stul­po ka­bo­jo au­to­bu­sų gra­fi­kas, ta­čiau ki­to­kių nuo­ro­dų ne­bu­vo.

Ne itin sve­tin­ga už­sie­nie­čiams ir at­nau­jin­ta pa­grin­di­nė Ge­le­žin­ke­lio sto­tis. In­for­ma­ci­jos už­sie­nio kal­bo­mis jo­je la­bai ne­daug - vos ke­le­tas ang­liš­kų nuo­ro­dų ir ato­kiau, sa­lės kam­pe, ka­ban­ti trau­ki­nių ju­dė­ji­mo sche­ma.

Praei­viai virs­ta gi­dais

Kad lai­ki­no­jo­je ge­le­žin­ke­lio sto­ty­je už­sie­nio tu­ris­tai klai­džio­ja ne pir­mą kar­tą, pa­tvir­ti­no ir bi­lie­tus par­duo­dan­ti ka­si­nin­kė.

„Maž­daug prieš dvi sa­vai­tes už­sie­nie­tis ban­dė nu­si­gau­ti iki S.Da­riaus ir S.Gi­rė­no gat­vės Alek­so­te. Jam su­ge­bė­jo pa­gel­bė­ti tik čia dir­bęs po­li­ci­nin­kas, ku­ris šiek tiek su­pran­ta ang­liš­kai. Tuo­met jo bu­dė­ji­mas jau baigėsi, jis už­sie­nie­tį įsi­so­di­no į sa­vo au­to­mo­bi­lį ir pa­ve­žė iki rei­kia­mos vie­tos. Ma­nau, in­for­ma­ci­ja už­sie­nio kal­ba čia la­bai pra­vers­tų", - sa­kė Ma­ry­tė Num­gau­die­nė.

Mo­te­ris sa­kė, kad trau­ki­nių sto­te­lė­je Pe­tra­šiū­nuo­se, be in­for­ma­ci­jos, kaip pa­tek­ti į vie­ną ar ki­tą Kau­no vie­tą, ke­lei­viai pa­si­gen­da pre­ky­bos kios­ko, ku­ria­me ga­li­ma bū­tų įsi­gy­ti gai­vių­jų gė­ri­mų.

Iš Vil­niaus nie­ko ne­lau­kia

Bend­ro­vės „Lie­tu­vos ge­le­žin­ke­liai" Kau­no fi­lia­lo inf­rast­ruk­tū­ros di­rek­to­rius Ole­gas Sle­pa­ko­vas tei­gė, kad in­for­ma­ci­jos pa­tei­ki­mu at­vyks­tan­tiems į Kau­ną sve­čiams tu­rė­tų rū­pin­tis Kau­no mies­to sa­vi­val­dy­bė.

„Tai - ne ge­le­žin­ke­li­nin­kų pro­ble­ma, tuo tu­rė­tų rū­pin­tis mies­tas. Jo at­sto­vai tu­ri pa­ka­bin­ti skel­bi­mus, in­for­muo­jan­čius, kaip nu­vyk­ti į vie­ną ar ki­tą mies­to vie­tą. Mes lie­tu­viš­kai in­for­muo­ja­me, ko­kie au­to­bu­sai, tro­lei­bu­sai ir mik­roau­to­bu­sai va­žiuo­ja Kau­ne", - dės­tė O.Sle­pa­ko­vas.

Šiais O.Sle­pa­ko­vo žo­džiais ste­bė­jo­si Kau­no sa­vi­val­dy­bės trans­por­to sky­riaus ve­dė­jas Pau­lius Ke­ras. „Lie­tu­vos ge­le­žin­ke­lių" at­sto­vai ne­la­bai etiš­kai el­gia­si sa­ky­da­mi, kad tai ne jų rei­ka­las, juk jie ir­gi tuo tu­rė­tų rū­pin­tis", - ma­no P.Ke­ras.

Val­di­nin­kas tei­si­no­si, kad in­for­ma­ci­jos pa­tei­ki­mu iš sa­vi­val­dy­bės pu­sės ne­pa­si­rū­pin­ta to­dėl, kad „nie­kas ne­pa­gal­vo­jo, kad už­sie­nie­čiai Kau­ną pa­sieks iš Vil­niaus."