Įtaria riedulių biznį


2008-08-22
Aušra Garnienė
Įtaria riedulių biznį

Į Nemuno salą einantys žvejoti vyrai sunerimo, kai sparčiai pradėjo keistis jų pamėgta krantinė palei tikrąją upės vagą.

Nemuno saloje mėgstantys leisti laiką studentai ir žvejai pasakojo girdėję, kad upėje dambas iš didžiulių akmenų sovietmečiu surentė kaliniai. Taip bandyta pakelti vandens lygį Nemune. Pradėjus tvarkyti krantinę, žmonės susirūpino, kad griaunamas miesto paveldas, o didžiuliai rieduliai išvežami nežinia kur.

Prie pat upės sutiktas žvejys buvo nekalbus. "Ką čia pasakysi. Išardė dambas, akmenis išvežė. Nežinau, kas jas statė, bet mačiau, kad akmenys buvo sutvirtinti šakomis, žvyru. Buvo patogu ant jų atsistojus žvejoti", - burbtelėjo pagyvenęs vyras ir paskubomis su meškere nubrido į upę gilyn.

Nemuno saloje dabar kasdien zuja bendrovės "Kamesta" sunkvežimiai, burzgia ekskavatoriai ir buldozeriai. Iki spalio 1 d. salos krantinė turi būti sutvarkyta pagal architekto Eugenijaus Miliūno parengtą projektą. "Darbininkai išveža tai, kas nereikalinga. Kauniečiai gali būti ramūs - biznio ten niekas nedaro", - garantavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Statybos skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius. Jis pasakojo, kad buvo išardyta nedidelės dambos Nemuno vagoje viršutinė dalis, iškirsti krūmai. Dabar sunkvežimiais atvežama žvyro, skaldos ir ne mažesnių kaip 60 centimetrų skersmens riedulių, kurie nenugrims gilyn, o sutvirtins krantinę.

"Damba buvo šiek tiek pažeminta, kad negadintų vaizdo. Naujojoje krantinėje iš skaldytų riedulių bus padaryta danga, kuria prie vandens galės prieiti ir žvejai, ir praeiviai. Jeigu jau architektas E.Miliūnas suprojektavo areną, tikriausiai ir nusimano, kaip turi atrodyti aplinka", - V.Abramavičius neabejojo projekto nauda.

"Dambos upėje neišardytos. Nė vienas akmuo neišvežtas. Visi jie yra saloje", - tikino darbus atliekančios bendrovės "Kamesta" statybos padalinio vadovas Edmundas Markuckis. Anot jo, tiekėjai į salą veža akmenis, kuriais bus sutvirtinta naujoji krantinė. Tam bus panaudoti ir visi saloje esantys rieduliai.

Valstybinės vidaus vandens kelių direkcijos gamybos direktorius Mindaugas Šimkūnas įsitikinęs, kad kauniečiams baimę kelia nepagrįsti gandai. "Jeigu darbininkai ir išvežė kokius nors riedulius, esminės įtakos dabartinei upės būklei tai nepadarė", - ramino M.Šimkūnas.