Jaunamarčių rebusas - pavardė


2008-08-23
Šarūnė Kutinskaitė
Jaunamarčių rebusas - pavardė

Vestuvių rūpesčiai: suknelė, svečių sąrašas ir... pavardė! Kuo tapti po lemtingojo "taip"? Likti ištikimai tradicijoms ar ieškoti egzotikos?

Nenorėjo būti Bosiene

Buvusi kaunietė Daina Randers į šiuos klausimus jau atsakė, o aukso žiedas ant piršto - ne vienintelis ženklas, skelbiantis apie naują moters gyvenimo etapą.

Nuo šiol dokumentus verslininkė pasirašys ne Randers, bet Bosas pavarde.
Ką tik amžiną meilę prisiekusi politikui Antanui Bosui, moteris ilgai nesvarstė, kokia jos pavardė bus po santuokos. "Žinoma, kad vyro", - nedvejodama atkirto ponia Daina. Moteris aiškino, kad jai apsispręsti nemažai įtakos turėjo tai, kad gyveno užsienio šalyse, kuriose sutuoktinių pavardės vienodos.

"Kažkas sugalvojo, kad Lietuvoje visos ištekėjusios moterys turi būti "-ienės", o netekėjusios "-ytės", bet ar pavardė svarbiausia?" - stebėjosi D.Bosas. Ne kartą girdėjusi apie kliūtis, su kuriomis Lietuvoje susiduria vyrišką pavardę norinčios pasirinkti moterys, D.Bosas oficialius dokumentus nutarė tvarkyti Danijoje.
"Esu šios šalies pilietė, todėl ten išsiimsiu santuokos liudijimą ir naują pasą", - artimiausiais planais dalijosi D.Bosas.

Moteris vylėsi, kad, registruojant naują pavardę Lietuvoje, ji nebus pakrikštyta Bosiene arba Bose.

Nebekalba apie pakišas

Aurelijos Simutis pavardė jau nieko nestebina, o pati žurnalistė priprato prie klausimo apie savo pasirinkimą.

"Tekėjau būdama dvidešimties. Tokio amžiaus tapti "-iene" tikrai nenorėjau. Kad pasilikčiau mergautinę pavardę, užprotestavo vyras, todėl teko ieškoti kompromiso", - vyriškos pavardės atsiradimo istoriją prisiminė moteris.

Kadaise, viename interviu prasitarusi apie pakišas, kurios keičiant pavardę ištirpdė įstatymų barjerus, "Kauno dienai" A.Simutis apie jas nebekalbėjo.
"Mielai sutikčiau tapti ir Simute, bet kai pagalvoju apie tai, kad, keičiant pavardę, tektų tvarkyti šimtus dokumentų, noras dingsta", - šyptelėjo žurnalistė.

Laukia patobulinto įstatymo

Vilnietė Laima Ramanauskaitė apie teisę į neutralią netekėjusios moters pavardę žino, tačiau tapti Ramanauske nesvajoja.

"Man nepatinka pavardė su galūne "-ė", - išrėžė moteris. Daug keliaujanti po užsienio šalis pašnekovė patyrė, kad ilgos lietuviškos pavardės užsieniečiams sunkiai įkandamos. "Graudu žiūrėti, kaip kitataučiai laužo liežuvius bandydami ištarti pavardes su galūnėmis "-ienė" arba "-aitė", todėl visur prisistatau Ramanos pavarde", - buvo atvira vilnietė.

Ji vylėsi, kad šią pavardę palaimins ir Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai, tačiau jų verdiktas buvo negailestingas: "Lietuvoje gyvenanti moteris negali turėti vyriškos pavardės."

"Nežinau, kur galėčiau kreiptis, todėl kol kas nuleidžiu rankas", - atsiduso L.Ramanauskaitė. Moteris tikisi, kad ilgai laukti nereikės ir ledai priimant patobulintą pavardės keitimo įstatymą greit pajudės iš vietos.

Palaiko lietuviškas tradicijas

Vienoms moterims į pasus raitant pavardes su galūnėmis "-ė", kitos stengiasi puoselėti lietuviškas tradicijas. Vakar popietę lemtingąjį "taip" savo išrinktajam ištarusi kaunietė Jolita Klimaitė buvo tikra dėl dviejų dalykų - amžinos meilės ir savo pavardės po santuokos.

"Visų giminės ištekėjusių moterų pavardės - su galūne "-ienė". Nenorėjau nutraukti tradicijos ir tapti išsišokėle", - spausdama mylimojo ranką kalbėjo nuotaka.
Po keliolikos minučių iš Civilinės metrikacijos skyriaus ji išėjo jau ne kaip Klimaitė, bet kaip Ulevičienė.

Tokiu žmonos apsisprendimu džiaugėsi ir jos vyras. "Tikrai nebūčiau prieštaravęs Jolitos pasirinkimui pasilikti mergautinę pavardę. Svarbiausia tai, kad ji jau mano žmona", - bučiniu žmonai į kaktą Modestas Ulevičius užtvirtino prieš kelias akimirkas duotus įžadus.

Paklaustas, ar pačiam nekilo mintis po santuokos tapti Klimu, jaunikis nusikvatojo ir patikino, kad jam miela ir Ulevičiaus pavardė.

Tačiau vyrai, po santuokos pasirinkę žmonų pavardes, - jokia naujiena.
"Per metus užregistruojame apie dešimt tokių atvejų", - suskaičiavo Kauno miesto civilinės metrikacijos skyriaus vedėjas Kęstutis Ignatavičius. Dažniausios priežastys, dėl kurių vyrai tam ryžtasi, - nelietuviškos arba ne itin gražiai skambančios jų pačių pavardės.

Daugėja galūnių "-ė"

Tuo tarpu moterys vis dažniau po lemtingojo "taip" metrikacijos skyriaus duris užveria pasirinkusios neutralią pavardę su galūne "-ė".

"Lyginant su ankstesniais metais, šiemet tokios pavardės tarp nuotakų itin populiarios, tačiau konkuruoti su lietuviškomis "-ienėmis" dar negali", - pastebėjo K.Ignatavičius. Ceremonimeistro žodžiais, per savaitę užregistruojamos kelios santuokos, kuriose moteris pasirenka pavardę su galūne "-ė".

Vis daugiau moterų pasinaudoja galimybe į pasą įrašyti dvi - mergautinę ir vyro - pavardes. Pasilikti vien mergautinę pavardę ryžtasi reta nuotaka. Vedėjo tikinimu, Metrikacijos skyriaus darbuotojai sulaukia nemažai prašymų moterims suteikti vyriškas pavardes.

"Lietuvoje gyvenanti moteris pasivadinti vyriška pavarde negali, nebent jos vyras yra užsienio šalies pilietis", - pabrėžė K.Ignatavičius. Todėl "Malinausku" panorusi tapti nuotaka, turės tenkintis Malinauskės, Malinauskienės arba savo mergautine pavarde.

Moterų pavardžių sudarymas

Ištekėjusių moterų pavardės sudaromos prie vyro pavardės kamieno pridėjus moterišką priesagą "-ienė".

Jei vyro pavardė dviskiemenė ir baigiasi galūne "-us", žmonos pavardė bus sudaroma dar įterpiant priesagą "uv" tarp vyro pavardės kamieno ir priesagos "-ienė", pvz.: Jurkus - Jurkuvienė arba Jurkienė.

Oficialioje pavardžių daryboje moterų pavardes leidžiama sudaryti be priesagos "-ienė", prie pavardės kamieno pridedant galūnę "-ė". Kai vyriška pavardė turi galūnę "-ė", moteriška pavardė lieka nepakitusi, pvz.: Paukštė, Lapė.

Tekėdama moteris gali pasirinkti ir dvigubą pavardę, tokia pavardė rašoma su brūkšneliu, pvz.: Rita Krasauskaitė-Šalnienė.

Teisę į neutralią pavardę turi ne tik ištekėjusios moterys. Kiekviena pilnametystės sulaukusi Lietuvos Respublikos pilietė gali kreiptis su prašymu savo mergautinę pavardę pakeisti neutralia. Todėl Labanauskaitė gali tapti Labanauske. Lietuvoje gyvenanti moteris pasivadinti vyriška pavarde gali tik tuo atveju, jei jos vyras yra užsienio šalies pilietis.