Partija, padėk savo merui!


2008-07-30
Tadas Širvinskas
Partija, padėk savo merui!

"Žalgirio" krepšinio klubo finansavimo problemą Kauno konservatoriai ir krikdemai nori išspręsti pasirūpindami sau palankiais interneto komentarais.

Paragino palaikyti merą

Po išplatinto "Žalgirio" kreipimosi į visuomenę, miesto valdžia pradėjo žodžių karą su klubo atstovais. Valdžia reikalauja finansinių ataskaitų, o "Žalgiris" teigia jas jau pristatęs.

Visuomenė suskilo į dvi stovyklas. Viena palaiko miesto valdžios poziciją, kita, pastebimai gausesnė, šaukia, kad valdantieji galbūt kažkieno užsakymu specialiai žlugdo Kauną garsinančią komandą.

Mero partiečiai sugalvojo, kaip pagausinti savo šalininkų gretas. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos sekretoriatas bendražygiams elektroniniu paštu išsiuntinėjo laiškus, kuriuose raginama komentuoti visus rašinius apie "Žalgirį". Kad partiečiai nenuklystų į lankas ir nepakomentuotų "kaip nereikia", kartu su laišku išsiuntinėtas ir paaiškinimas: kas yra teisus, o kas - ne.

Atmintis - lyg senolio

Laiške rašoma, kad partija, dėl "neteisingų interpretacijų", pateko į "labai keblią padėtį", o tai gali "užtraukti visos tautos nemalonę rinkimų išvakarėse". "Kuriant teisingą visuomenės nuomonę", partijos bendražygiai prašomi komentuoti visus rašinius apie "Žalgirio" finansavimą, pasirodančius internetinėje spaudoje.

Kad nereikėtų ilgai vargti, internete ieškant Kauno dešiniųjų prestižui pavojų keliančių rašinių, laiške pateikiamos kelios nuorodos į "Kauno dienos" ir dar vieno internetinio portalo publikacijas.

Laišką, kviečiantį padirbėti maigant kompiuterio klaviatūros mygtukus, pasirašė TS-LKD pirmininko pavaduotojas Paulius Saudargas.

Jis "Kauno dienai" vakar aiškino nežinantis, ar tokį laišką siuntė. "Baisiai daug laiškų partiečiams siunčiu, artėjant rinkimams labai intensyviai dirbame. Gal kas nors ką nors ir paprašė persiųsti, bet tikrai tiksliai negaliu pasakyti, ar tokį laišką išsiunčiau. Reikėtų pažiūrėti kompiuteryje",- staiga atmintį prarado 29 metų politikas. Kartos, kuri nė dienos nepraleidžia be kompiuterio, atstovas, peržiūrėti savo elektroninį paštą paprašė dienos. "Dabar esu kelionėje", - teisinosi jis.

Aktyviai komentuoja pats

Apie tokio laiško egzistavimą teigė nieko nežinantis ir A.Kupčinskas. "Nei aš tokio laiško sukūrimą inicijavau, nei jį kas nors su manimi derino. Aš tik supažindinau partijos sekretoriatą su susidariusia padėtimi dėl "Žalgirio" rėmimo ir daugiau jokių veiksmų nesiėmiau",- tvirtino Kauno meras.

Miesto vadovas sakė neįžvelgiantis nieko bloga, jei toks laiškas ir buvo išsiuntinėtas jo politiniams bendražygiams. "Kiekvienas turi teisę pareikšti savo poziciją",- išvedžiojo A.Kupčinskas.

Meras nesigynė, kad ir pats komentuoja straipsnius interneto portaluose. Tačiau reikšdamas savo nuomonę esą visada pasirašo savo vardu ir pavarde.


Mindaugas Voldemaras, Lietuvos ryšių su visuomene specialistų sąjungos pirmininko pavaduotojas

Nieko naujo. Artėjant rinkimams, įvairiais būdais bandoma iškreipti realią situaciją. Aš tam nepritariu, bet tai nėra neetiška. Tačiau rinkėjai turėtų žinoti, kad tokie komentarai neatspindi tikrosios žmonių nuomonės, o yra dirbtinai kuriami. Realiai iš jų naudos nedaug. Mąstantys žmonės turi savo nuomonę ir mažai kreipia dėmesio į tai, ką perskaito komentaruose. Paprastai taip elgiasi opozicinės partijos, nes valdantieji neturi laiko žaisti tokių žaidimų.

Neredaguotas laiškas

Gerb. bendrapartiečiai ir kolegos,
Reikalinga skubi Jūsų pagalba internetinėje erdvėje. TS-LKD pateko i labai keblią padėtį visuomenės nuomonės akyse, nes bandoma neteisingai interpretuoti Kauno savivaldybes paramos krepšinio klubui "Žalgiris" klausimą. Kaip visi suprantame, krepšinis yra mūsų šalies antroji religija, o "Žalgiris" - nacionalinė legenda, taigi bet koks jo "skriaudimas" užtrauktų visos tautos nemalonę rinkimų išvakarėse.

Prašau pasistenkime komentarais prie visų internetinėje spaudoje pasirodančių straipsnių šiuo klausimu atspindėti realią situacija, bei persiųskite šią informaciją savo turimais kontaktais. O reali situacija yra ta, kad Kauno meras A. Kupčinskas reikalaudamas iš "Žalgirio" klubo ataskaitos už gautą paramą yra visiškai teisus, o Gediminas Navikauskas tai slėpdamas - tikrai neteisus. Kita vertus, praėjusio Kauno mero vadovavimo metu "Žalgiriui" buvo skirta tik 4 mln., o Kaune meraujant A. Kupčinskui pernai skirta 6,3 mln. Šiandien "Žalgiris" reikalauja dar 8 mln., o neatsiskaito už jau gautus.

PRISIDĖKIME kuriant teisingą visuomenės nuomonę!
Su pagarba
Paulius Saudargas
TS-LKD Pirmininko pavaduotojas