Prakaituos dėl mūsų nuolaidų


2008-08-05
Aušra Garnienė
Prakaituos dėl mūsų nuolaidų

Vieni suokia: penki mūsiškių medaliai Pekine, ir televizorių gausite dykai. Antri vilioja: olimpinė nuolaida - 50 proc., treti priduria: olimpiados proga gausite pinigų. Ar realūs prekybininkų choro pažadai?

Medalis sumažins kainą

Buitinės technikos parduotuvių tinklas "Elektromarkt" žada: kuo daugiau medalių olimpiadoje laimės mūsų šalies sportininkai, tuo pigiau kainuos įsigytas televizorius. Arba visai nekainuos!

"TOPO centro" parduotuvėse ką nors nusipirkusiems žmonėms olimpiados metu bus dalijami Topo litai, už kuriuos paskui bus galima pirkti dar ką nors.

"Mikrodeltos" parduotuvės vitrinose puikuojasi užrašai "Olimpinė nuolaida - iki 50 proc." Pabandėme išsiaiškinti, ar pajus realią naudą olimpinių nuolaidų suvilioti miestiečiai.

Duoda, kad sugrįžtum

Parduotuvių tinklas "Elektromarkt" siūlo nesikankinti dėl medalio, o sirgti dėl penkių. Didžiulė iškaba prie įėjimo į prekybos centrą skelbia, kad už kiekvieną Lietuvos olimpiečių iškovotą medalį bus grąžinta po 20 proc. akcijos metu įsigytos prekės vertės. Jeigu mūsų sportininkai iškovos penkis medalius, "Elektromarkt" parduotuvėje įsigyta prekė nekainuos nieko. Skamba viliojamai, bet ar iš tiesų taip ir bus?

Pasiūlymas galioja perkant tik specialiu akcijos ženklu pažymėtas prekes. Šiuo metu tai yra keli LG ir "Sony" televizoriai. "Elektromarkt" marketingo vadybininkė Justina sakė,kad pirkėjams ketinama pasiūlyti ir kitokių prekių. Kokių, vadybininkė, atsakinga už akciją, neatskleidė. Perkantiesiems akcinius televizorius žadama išduoti magnetines korteles, kuriose bus fiksuojama už pirkinį sumokėta suma. "Pasibaigus olimpinėms žaidynėms, už kiekvieną Lietuvos olimpiečių iškovotą medalį į korteles grąžinsime po 20 proc. jūsų išleistos pinigų sumos", - skelbiama akcijos taisyklėse.

O kas toliau? Vėliau jums bus pasiūlyta dar kartą apsipirkti toje pačioje parduotuvėje ir iš "Olimpinės premijos" kortelės sumokėti iki 20 proc. išsirinktos prekės sumos. To negalėsite padaryti kitoje "Elektromarkt" tinklo parduotuvėje.

Sugrąžintų pinigų negalėsite panaudoti pirkdami IT ir kitų akcijų prekes, mobiliuosius telefonus. Taigi, jeigu jums reikia tik televizoriaus ir nieko daugiau, olimpiečių medaliai finansinės naudos neatneš. "Šias laikais taip nebūna, kad žmogui nieko nereikėtų", - nukirto vadybininkė Justina.

Lauks iki spalio

"Kruopščiai skaičiavome, kokią nuolaidą galime pasiūlyti savo klientams. Dauguma prekybininkų stengiasi suapvalinti nuolaidų procentus, o mes siūlome tai, ką realiai galime. Laikomės olimpinio teisingumo principo. Visada esame arti sporto, nes remiame daug įvairių sporto varžybų", - apie olimpinę akciją pasakojo "Topo centro" komunikacijos projektų vadovė Janina Melnikovienė.

Išsirinkę bet kokią prekę šio tinklo parduotuvėje gausite 31,5 proc. olimpinių "Topo centro" litų nuo pirkinio sumos. Vadinasi, jeigu perkate šaldytuvą už 1000 litų, kasoje gausite 310,5 olimpinių "pinigų". Tai šios buitinės technikos parduotuvėse galiojantys popieriniai "pinigai", pažymėti specialiais numeriais ir hologramomis, kad nebūtų padirbinėjami. Pagal akcijos taisykles jų negali gauti "Topo centro" darbuotojai.

Pirkimo varikliukui nebus lemta sustoti ir pasibaigus olimpiadai. J.Melnikovienė teigė, kad realią naudą pirkėjai pajus spalio mėnesį, kai galės išleisti sukauptus Topo litus. "Paliekame žmonėms laiko išsirinkti kitą norimą ir reikalingą prekę. Topo litais bus galima apmokėti 10 proc. naujo pirkinio sumos", - akcijos naudą aiškino J.Melnikovienė. Ji priminė, kad tokia pati akcija prieš Kalėdas, kai buvo dalijami Topo litai, sulaukė didelio pirkėjų susidomėjimo.

Kol kas negraibsto

"Mikrodeltos" tinklo parduotuvėje pirkėjai viliojami jau dabar pigiau nusipirkti televizorių, vaizdo kamerų ir skaitmenininių fotoaparatų. Plazminį televizorių, ant kurio buvo užrašyta 6999 litų kaina, dabar siūloma įsigyti perpus pigiau - už 3499 litus. Fotoaparatų ir vaizdo kamerų nuolaidos svyruoja nuo 200 iki 500 litų.

"Olimpiada - neeilinis įvykis. Vienintelis per ketverius metus. Kokybišką olimpiados vaizdą nori matyti visi, todėl ir siūlome įsigyti gerų televizorių pigiau", - apie akciją pasakojo "Mikrodeltos" komercijos direktorius Ričardas Kavaliauskas. Tačiau jis buvo atviras: kol kas susidomėjimas pigesnėmis prekėmis nedidelis. Komercijos direktorius viliasi, kad pirkėjų padaugės prasidėjus olimpiadai. "Kol kas perka ne taip, kaip norėtųsi, bet juk mūsų žmonės susigriebia paskutinę minutę", - ramino R.Kavaliauskas.

Atvedė ne reklama

Buitinės technikos parduotuvėse kalbinti miestiečiai neskubėjo džiaugtis siūlomomis olimpinėmis nuolaidomis. "Žinau, kad yra tokių nuolaidų, bet man tai nesvarbu, televizorių jau turiu", - tikino "Elektromarkt" parduotuvėje dairęsis inžinierius Antanas. Išperkamosios nuomos dokumentus tvarkanti parduotuvės darbuotoja sakė, kad kol kas niekas išsimokėtinai olimpinės akcijos prekių nepirko.

Savo buitį palengvinti nusprendusi jauna šeima su sūneliu "Topo centre" dairėsi į garų surinktuvus, virykles, šaldytuvus. "Olimpinės nuolaidos mūsų nedomina. Ne dėl to einame pirkti", - šypsodamasis sakė Remigijus.

"Tas televizorius niekada tiek nekainavo. Pakėlė kainą, o dabar vaidina, kad didelę nuolaidą taiko", - "Mikrodeltoje" piktinosi pirkėja Ingrida.

Kiek lietuviai parsiveš medalių

Pekino olimpiadoje dalyvaus 71 sportininkas iš Lietuvos, atstovausiantis 11 sporto šakų. Sporto specialistai prognozuoja, kad Lietuvos olimpiečiai parveš nuo trijų iki šešių olimpinių medalių. Medalio tikimasi iš disko metiko V.Aleknos, vyrų krepšinio rinktinės, penkiakovininkų, galbūt - dviratininkių, irkluotojų, lengvaatletės A.Skujytės. Lietuvos olimpinės rintinės vadovo pavaduotojo Kazio Steponavičiaus teigimu, aišku, viskas priklausys ir nuo sėkmės.